Inne

January 2014
En kjærlighetshistorie

Tekst: Cecilie Larvåg Foto: Mona Gundersen

Interiørarkitekt: Vigdis Apeland Berg

Huset er fra 1917. Forholdet fra 1997. Inger Marie og Ketill står opp sammen, jobber sammen, trener sammen, reiser sammen, dyrker hagen sammen, lager mat sammen og legger seg sammen. Likevel savner de mer tid – sammen, så klart. 

Se alle bildene

Første gang Ketill og Inger Marie traff hverandre var det avsatt nøyaktig 12 minutter til møtet. Hun jobbet i bank og skulle prøve sin nye uniform. Han eide firmaet som lagde uniformene, og var litt tilfeldig til stede akkurat denne dagen. Han la merke til henne i det samme hun kom inn i rommet. Hun på sin side var mest opptatt av å få hevet skjørtelengden et par centimeter. Den kom opprinnelig i to varianter, av typen usexy og enda mer usexy. Kunne hun få det bare litt kortere, takk.
Skjørtelengdemålingen halte ut. Tolv minutter ble til halvannen time, og til slutt var det bare de to igjen i rommet, før hun også motvillig gikk tilbake til arbeidet. Ketill sikret seg navnet hennes fra bestillingsseddelen, men det skulle gå to måneder før han mannet seg opp til å ringe. Først etter klar melding fra et par kvinnelige kollegaer (”Hva??? Har du ikke ringt henne? Hele rommet dirret jo!”) slo han nummeret. ” Hallo, vet ikke om du husker meg…?” Hun gjorde det. Veldig godt til og med. Det ble middag, de ble kjærester samme kveld, og 14 dager senere begynte de jakten på felles bolig. Tvil var aldri tema.
MYE LIDENSKAP. Inger Marie solgte sin nyoppussede, sjarmerende sveitservilla i Larvik og Ketill sitt hus på Haslum i Bærum. I nabolaget på Haslum fant familien, med til sammen fire barn, sitt nye hjem.
Huset hadde et sterkt 70-tallspreg som de to estetikerne ikke fant spesielt tiltalende. Likevel bestemte de seg for å gi seg i kast med hagen først.
I dag er det blitt en praktfull hage med nivåer som gjenspeiler familiens livsstil, lidenskap og sans for detaljer. Samt Inger Maries bondeaner. I hagen er det hun som er eneveldig.
Her er nydelig beplantede flater med blomsterbed av typen ”never a dull moment”. Hver måned har sin farge og sin sjarm. Fra vårens overflod av tulipaner til klaser av vindruer høstes inn i september og blir dekadent spiselig dekorasjon rundt om i huset.
Inger Marie foretrekker heller å bruke fritiden i familiens frodige kjøkkenhage enn på en solstol ved bassengkanten. I kjøkkenhagekassene trives urter, ruccula, jordskokk, artisjokk og asparges, toppløk, stangselleri og lilla blomkål. I drivhuset vokser vannmelon, honningmelon og druer seg deilig sødmefulle, sammen med verdens beste agurker og tomater, og et generøst fikentre. Men det store kiwitreet døde.
Mens den nedre delen av hagen fører tankene hen til et hyggelig svensk pensjonat, er området foran inngangspartiet som en fransk slottshage i miniatyr. Buskbom og oliventrær klarer seg gjennom kalde vintermåneder i eget planterom i garasjen. Nå står de blant sirlige brosteinsstier, roseflor, bugnende klematis, lubne peoner og funn i stein og smijern fra parets mange reiser til Paris og København, og danner en oase som må skape lettere prestasjonsangst hos naboene i villastrøket. Det lille vannliljebassenget med engler fra Krukkegården har undervannsbelysning i sene sommernetter. Store krukker med hortensia og lavendel pynter og dufter, der Inger Marie og Ketill nyter kveldssol og espresso på en av husets terrasser.
LITT GALSKAP. Ketill har bygget, drevet og solgt egne firmaer fra han var 18. Inger Maries bakgrunn var som sagt fra bank. Men etter hvert ønsket økonomen å gjøre noe annet enn å flytte papirer. Kjøkkenbransjen fristet. Som butikksjef for Sivesind økte hun omsetningen kraftig på to år. Gründermannen mente tiden var inne for Inger Marie til å starte egen butikk. ”Da må det bli Kvänum”, svarte kona. Den svenske kvalitetsprodusenten ønsket å utvikle markedet i Oslo. Et par av brødrene som i dag eier firmaet hadde noe tidligere vært innom Sivesind-butikken der Inger Marie fikk salget til å skyte i været. Hun må ha gjort inntrykk, for da Ketill ringte svenska bror og sa: ”Hallo, jo nå skal dere høre; kona mi er i kjøkkenbransjen og nå vurderer vi å åpne egen butikk…”, kom det kjapt fra svensken: ”Är det hon mörka på Sivesind?”. Og det var det jo.
Deretter falt alt på plass. De to norske gründerne skulle gjøre ”äffärer” med den tradisjonsrike, svenske snekkerbedriften. De skulle selge eksklusive, håndlagede kjøkken knapt en nordmann hadde hørt om til prisen av et tosifret antall Ikea-kjøkken. De leide et gigantisk lokale på Skøyen i Oslo. (”Det var det eneste som var ledig.”) Kunne dette gå bra?
Heldigvis tok Studio Kvänum helt av. Folk stimet til åpningen og nesten sloss om å få bli de første kundene. Siden 2005 har omsetningen passert en halv milliard, og tretten ansatte lever og ånder for å gi nordmenn nye kjøkken. Blant den trofaste flokken av medarbeiderne finnes både en kunsthistoriker, en grafisk designer, en dataingeniør og et par økonomer, men ingen ”resirkulerte” kjøkkenselgere.
– Vi er opptatt av å finne folk med lidenskap for interiør, og som har vært veldig dyktige i det de tidligere har holdt på med, forklarer Inger Marie. – Stillingsannonsene våre har alltid overskriften ”Karriereskifte?”. Ikke at vi har hatt så mange, det er jo aldri noen som slutter.
Alle nye ansatte sendes først på kurs til fabrikken i Sverige.
– Det oppleves nesten som et vekkelsesmøte, gliser Ketill. – De kommer tilbake med stjerner i øynene og forteller om Birgit på kjøkkenet som baker kake til alle snekkerne hver dag, og om Gustav som har vært på ”gulvet” i 40 år og håndlager sprosser og maler kjøkkendører. Som en medarbeider rapporterte over lunsjbordet: ”Kjøkkenet er jo håndmalt… FOR HÅND!!!”
LITT UNDERSKAP OG OVERSKAP. I dag finnes Kvänums kjøkken og innredninger (For de lager ikke bare kjøkken, men også de lekreste garderobe- og baderomsløsninger – mer om det senere.) i franske slott og i palasset til en arabisk prinsesse, det kokes og brases i Londons Mayfair og på New Yorks Manhattan, blant danske sanddyner og i svenske furuskoger. Og i en hel del norske hus og hytter med sans for tradisjon og godt håndverk. Og alt produserer på den ene lille fabrikken i Kvänum, langt ute på bondelandet midt mellom Oslo og Stockholm.

At valget falt på kjøkken og walk-in closet fra Studio Kvänum da Inger Marie og Ketill for to år siden selv skulle bygge på huset, overrasker neppe noen. De overraskende løsningene Inger Marie utviklet i samarbeid med interiørarkitekt Vigdis Apeland Berg, derimot, er nesten til å miste pusten av.
– Du må få med at Vigdis er verdens søteste og mest energiske person å jobbe med, insisterer Ketill. Mission completed.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...