Ute

August 2013
Armchair gardening!

Tekst: Claus Dalby Foto: Claus Dalby

Drivhusene har blitt så mye mer enn bare et sted hvor man forspirer planter og dyrker tomater. Det er det nye velværestedet som forlenger de korte nordiske somrene….og så er de så vakre! 

Se alle bildene

Da aluminiumsdrivhuset kom på markedet på 70 tallet, ble det allemannseie. Tidligere hadde husene vært laget av tre og sto overveiende på gartnerier. Dette var lenge før ordet hagesenter ble vanlig. Men i takt med at de små gartneriene ble lagt ned, forsvant også drivhusene i tre. De ble ganske enkelt revet og i dag er det stort sett ingen igjen av de gamle drivhusene.
Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor drivhusene i aluminium ble så populære: Det er jo et praktisk materiale som hverken råtnet eller trenge å males. Man kan sammenligne dem med hagemøblene i plast som kom og ble populære omtrent samtidig. Her vant det praktiske over det estetiske.
Og som det ofte så skjer, kom det på et tidspunkt en motreaksjon. Det gode gamle begynte gradvis å bli populært igjen og langsomt steg interessen for drivhus i tre.
Denne tendensen fanget danske Claus Dalby opp og i 2007 gav han ut boken Drivhusdrømme som senere har inspirert mange mennesker. Den gang for seks år siden var det faktisk vanskelig å finne drivhus av gamle vinduer eller hus bygget i tre, men det har endret seg. Selv er han hage- og drivhusentusiast og har to drivhus som vi viser her og et tredje under bygging og nå har han kommet ut med enda en bok; Vis mig dit drivhus som vi viser fra. Enkelte av bygningene har mer karakter av lyst- og hagehus, men de oppfyller de samme drømmene og forventningene som til et drivhus. I bunn og grunn er det fasinerende at man kan bygge et hus i glass og på denne måten strekke våren og ettersommeren slik at høsten og vinteren bli kortere her oppe i nord.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...