Opplev

October 2012
Barbent i sanden

Foto: Bernhard Touillon

Produksjon og tekst: Cecilie Vaiarelli

En time utenfor Lisboa ligger Casas Na Areia, - en klynge med stråhytter som sprer seg dovent utover som en parentes i landskapet. Med utgangspunkt i kontrasten mellom det primitive og det raffinerte, har arkitekten Manuel Aires Mateus definitivt ikke trukket det korteste strået her. Dette er et prosjekt tuftet på historisk forankring, trofasthet til landskapet, estetikk og komfort.

Se alle bildene

Fra Lisboa kan man kjøre bil langs Sabo elven gjennom furuskoger eller man kan velge sjøveien med ferge fra Setubal og følge kysten langs den store halvøya Troia som i realiteten er en gedigen sandbanke. For her er spørsmålet om sand er allestedsnærværende, - selv om vannet ikke er langt unna: 18 kilometer med herlige sandstrender som av mange regnes som Portugals flotteste - og samtidig kanskje best bevarte hemmelighet.

Innerst på halvøya, i naturreservatet Comporta ligger fiskelandsbyen Carrasqueira, en liten havn med en brokete samling med båter og gamle fiskehytter lengre inn i landet hvor livet følger havets rytme og tiden tilsynelatende har stått stille. Dette appellerte til Joao Miguel og Andreia Rodriguez og barna deres. De bestemte seg for at her ville de tilbringe fritiden sin og kjøpte en tomt med to gamle hytter som lå siden om side, - enkle og funksjonelle, bygget etter lokal, tradisjonell byggeskikk i strå og tre til beskyttelse mot vær og vind for verktøy, avlinger, fiskegarn eller dagens fangst. Joao gav arkitekten Manuel Aires Mateus og hans bror Francisco frie tøyler til å skape en moderne weekend- og feriebolig og de gjorde flere overraskende og radikale valg. Enheter med små hus bygget rett på sanden, nærhet til naturen og de opprinnelige, tradisjonelle stråhyttene, forførte arkitekten og slo an tonen til en realisering hvor planløsning og valg av materialer gav seg selv; strå og siv, halm og furu, og ufullkomne og rå materialer. Alt ble selvfølgelig tilpasset et moderne liv med alle moderne fasiliteter. En finurlig innretning varmer opp sanden og gjør den lun å gå på, - også i vinterhalvåret mens smarte tekniske løsninger fordeler elektrisitet via brytere og kontakter. Det ble det bygget to frittstående gjestehus på 30 kvm med doble soverom og egne bad, et lite uthus til vask og oppbevaring og det ble anlagt et svømmebasseng. Livet organiseres rundt husene med det store allrommet med kjøkken og de skyggefulle soveværelsene via stier av planker.
Stedet er blitt unikt og tankene ledes til barndommens feriecamp. Stråhusene gir det en aura og sjarm av villmarksleir i salt sjøluft. Her leves det lette, enkle og sorgløse livet.

Tid
Casa Na Areia som rett og slett betyr hus i sanden, ble valgt ut til å presentere Portugal i Biennalen for arkitektur i Venezia i 2010. En viktig faktor som man vektla var at Studioet Aires Mateus hadde eksperimentert med relasjonen til tid i prosjektet. Først gjennom å ta seg tid til å observere det gamle håndverket og med å bygge på denne måten, - en byggeskikk som fremdeles er levende i Comporta distriktet. Deretter, å tilpasse dette til en moderne måte å leve på – dette er jo hus som opprinnelig var tilpasset en annen tid. Og til slutt å inspirere til den sensoriske opplevelsen som sandgulvet gir. Følelsen av sand som ruller under føttene skaper en forandring i rytmen og gjør at man nærmest ubevisst adopterer en langsomhet - som jo er ideell for ferier!

Faktaboks
Det er mulig å leie dette stedet og det er ideelt for en gruppe på 8 personer. For mer info se www.casasnaareia.com

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...