Opplev

October 2012
På hvalsafari i Walker Bay

Tekst: Britt Ekensteen / Wishbone Press Foto: Anders Häggström

Den røde sandsteinen gløder i morgensolen og bølgene slår dovent mot klippene nedenfor Birkenhead House. Spent gnir jeg søvnen ut av øynene, trekker gardinene til side og speider forventningsfullt utover bukten. Jeg er på hvalsafari i Sør-Afrika.

Se alle bildene

Western Cape er kanskje den provinsen i Sør-Afrika som kan tilby mest varierte opplevelser. Et pulserende storbyliv, eksklusive vindistrikt, safari og tilgang til både Atlanterhavet og det Indiske hav. Hovedstaden Cape Town er i seg selv verdt et besøk. Den sørafrikanske randen er rimelig, og vi nordmenn får utrolig mye for pengene våre her, uansett om vi er på markedene eller antikkjakt, på gourmetrestaurant eller boligjakt. Cape Town er dessuten en by av stor historisk betydning, og et perfekt utgangspunkt for et første møte med Sør-Afrika.

Men denne gangen legger jeg Cape Town bak meg og kjører sørover langs kysten. De majestetiske fjellene stuper ned mot Atlanterhavet, og den pittoreske kystveien slynger seg langsmed klippene og avslører den ene vakre bukten etter den andre. Som perler på en snor ligger de der, badet i ettermiddagssol og med en og annen surfer ruslende i strandkanten. Camps Bay dukker opp med sin fasjonable strandpromenade og jetsett klientell, nattklubber og barer. Og langsmed hele veien ligger praktvillaene og skuer utover Atlanterhavet - weekend hjem for Cape Towns elite.

Selv om motorveien ville vært raskere, er det kystveien som tar pusten fra en. Vi passerer West Sommerseth, George Bay, Betty’s Bay… Snaut en og en halv time senere nærmer målet for reisen seg, kystbyen Hermanus. Det var utenfor denne byen at Liz og Phil Biden fant sitt drømmehus, Birkenhead House. Her skapte de sitt ferieparadis, sitt pusterom fra et hektisk liv i Cape Town. Etter mange år som privat feriested, fant paret ut at de hadde lyst til å utvide eiendommen, og bygget derfor om huset til et lite boutique hotell. Med bare 8 rom er det en intim og rolig stemning som preger huset, der det hviler praktfullt helt ytterst på klippene. Beliggenheten er unik. Fra terrassen har du en utsikt som tar pusten fra deg, uansett årstid og værforhold. For her skifter naturen farger og temperament uten å spørre om lov, og viser krefter som selv en landkrabbe fornemmer alvoret av. Men inne på Birkenhead House knitrer det innbydende fra peisen …

De sjenerøse rommene er innredet med blikk for detaljer. Liz har selv stått for det overordnede ansvaret for interiøret, ned til hver minste detalj, godt hjulet av interiørdesigner Ralph Krall. Resultatet er et elegant og estetisk interiør med et svært personlig fingeravtrykk. De vakre antikvitetene, de afrikanske og asiatiske brukskunstgjenstandene er Liz sine egne funn, samlet gjennom et liv på reise. Paret Biden har vært ivrige kunstsamlere i en årrekke, og huset vitner om et våkent blikk for sørafrikanske samtidskunstnere. Oljemalerier, skulpturer og tegninger er plassert med omhu, de finner blikket ditt, og holder det… Jeg oppdager verk av kunstnere som James Butler, Neil Rodger, Hennie Niemann Jr. og Peter Kuhfeld – det ene vakrere enn det andre. Alt i harmoni med husets rom, og med naturen og lyset utenfor.

Hermanus, opprinnelig en fiskerlandsby, er i dag langt mer kjent for et annet fenomen, nemlig den sørlige retthvalens årlige sammenkomst i bukten. Det ville Atlanterhavet utenfor Afrikas kyst byr på rikelig med næring, og gir grunnlag for et unikt dyreliv. Farvannet rundt Hermanus, kalt Walker Bay, gir derfor de beste forhold for delfiner, sel, pingviner og havets kjemper – retthvalen. Men der det finnes godt om mat, finnes det ofte godt om rovdyr. Spekkhoggere er ofte observert her, og hvithaien frekventerer bukten jevnlig. Og fra Birkenhead House kan du se hele naturens teater spille seg ut foran deg fra første rad!

Krefter som kolliderer, hav mot fjell, hav mot hav, og midt i det hele har en majestetisk retthval har begynt sin lek ute i de skummende bølgetoppene… Dette er et av naturens store mysterier, hvorfor hundretalls hval samles nettopp i denne bukten år etter år. Vi vet at de gjør kur til hverandre og parer seg her. De føder sine barn her, og de lever sammen helt til sommeren driver de mot kaldere farvann igjen. Kanskje kjenner de en trygghet i dette farvannet, eller kanskje er det en følelse av tilhørighet, et urinstinkt som gjør at de vender tilbake… Nå som hvalfangsten har opphørt, har det nok hjulpet betraktelig at området også er fredet, og båttrafikken så godt som opphørt. Kun et fåtall godkjente selskaper har lisens til å ta besøkende med inn i området. Dermed får de store kjempene i stor grad leve i fred når de er i bukten, noe de tydelig trives med!

Allerede i juli, august begynner de første individene å komme. Og mot slutten av september kan det være over 200 individer i bukten. Disse kan bli svært fortrolig med båtene, og kan være riktig så nysgjerrighet. Bli ikke forskrekket om en kjempe stikker hodet opp et par meter fra båtripen for å ta deg nærmere i øyesyn! Eubalena australis, eller sydlig retthval som vi kaller den, er store bardehvaler som normalt blir mellom15-20 meter lange og kan veie opp mot 80 tonn. De har alle et spekklag som er så tykt at de flyter når de dør, noe som gjorde hvalene spesielt attraktive for hvalfangere. Det var denne ”flyteegenskapen” som ga navn til hvalen, de var rett og slett de rette hvalene å fange. Det er utrolig å tenke på at samtlige nålevende hvalarter opprinnelig stammer fra hovdyrlignende pattedyr. Vi må riktig nok noen millioner år tilbake i tid, men likevel… Det var mest sannsynlig konkurranse om mat og trussel fra rovdyr som gjorde at disse pattedyrene trakk ut i våtmark, resten har evolusjonen sørget for.

Vi blir med Jason og skipper Henry fra Ivenhoe Sea Safaris ut på vår første hvalsafari. Det tar ikke mange minuttene før vi treffer på den første lille familien. Mødrene svømmer varsomt og beskyttende med sine unge, som lekent forsøker å få seg en gratis ridetur på ryggen hennes. Det første som slår meg når jeg ser en mor med kalv, er hvor utrolig kjærlige de er med hverandre. Hvor mye nærhet de søker, og gir hverandre… Blir hun stresset av besøk, gir hun tydelige tegn på at hun vil være i fred, og Jason, er erfaren hvalguide, backer båten unna.

De ensomme hannhvalene viser styrke når de bryter vannlinjen i loddrette kast. Og det høres når en 80 tonn stor hval kaster seg mot himmelen med all sin kraft og lander mot vannflaten så sjøsprøyten står 10 meter til værs! Hele 90 % av kroppen er ute av vannet før den treffer vannflaten, og det er et minneverdig syn! Hvorfor de foretar disse spektakulære hoppene er uklart. Noen mener det er for å vise styrke, kjekke seg rett og slett, andre teorier er at de kvitter seg med parasitter på denne måten, men det kan også være en form for lek eller tegn på livsglede. Retthvalen har også en måte å stå loddrett i vannet med hodet høyt, som om den ser seg rundt for å orientere seg, og det er mest sannsynlig det den gjør. Kanskje sjekker den vind og værforhold, eller er nysgjerrig på noe. Mulighetene er mange, og forskerne fortsetter å lete etter svar. Selv synes jeg litt av magien er å ikke alltid vite svaret…

Etter flere timer ute i båt, setter vi kursen tilbake til Birkehead. Fra terrassen kan jeg fortsatt se hvalen kaste seg mot himmelen der ute. Et syn jeg ikke kan se meg mett på. Jeg bestemmer meg for å rusle en tur langs stien som går på nedsiden av hotellet. Området er en del av Fernkloof naturreservat, og følger klippene langsmed kysten bortover. Ved høyvann er hvalen kjent for å komme helt inn, og man kan oppleve nærmøte også fra land. Sel leker i bølgene fra ettermiddagsbrisen, og solen varmer fortsatt godt mot huden. Jeg er mett av inntrykk men speider fortsatt utover bukten i håp om å se en hale vifte vennlig i min retning. I det jeg skal til å snu og rusle hjemover, fanger et skilt min oppmerksomhet. Jeg rusler bort, og må smile når jeg leser;

Here lie the remains of Moby Dick
45 feet long and 7 feet thick
Once the delight of every whaleen
Now alas! Deprived of all his baleen
Let us shed a tear in Walker Bay
It makes no difference either way

 

Vil du vite mer om hvor vi var?

Birkenhead House, www.theroyalportfolio.com
Ivanhoe Sea Safaris, www.whaleviewing.co.za
Vi fløy Lufthansa til Cape Town, www.lufthansa.com

 

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...