November 2012
Leder: Så mange slags juler

Det er ikke lenge til jul og i år lager vi den kanskje grønn og hvit med innslag av tre? Eller hva med årets røde julefarge som plomme, dyp rød og burgunder, sammen med grønt? For rødt er tilbake. Ikke den tradisjonelle julerøde. I år skal den være mer sofistikert. For det var den dype røde fargen som var høstens nyhet i Paris. I våres var det gult, i vinter er det rødt. Grønt er også superaktuelt, men da i en nedtonet fargeskala, som flaskegrønn. Julen er nok ikke som før. I dette nummeret viser vi både en grårosa jul, en svart jul og en lilla jul. Samt hyttejul i rødt og grønt og en dusere hyttejul i dempet grønn. Akkurat slik hyttejuler skal være.

Hytter er den nye inspirasjonskilden, der naturen fortsetter å inspirere også innendørs. Med snø og ski som tema fylles hyttene med naturens møbler, langhårede rustikke, tekstiler, saueull i sofaen, pels, tweed, skinn, stein, tre og lær, samt kork som det nye materialet. Og sofaputer med bilder av mennesker og dyr i polarnatten, som ser ut som om de har snødd inne. Teppene har lange tråder og vi bærer nyklippet saueull rundt halsen. Bomull, lin og ull forblir ubehandlet, i valører fra naturlig hvit, til skitten beige og grå.

Dyriske elementer er stort på hyttene, for vi er jo alle jegere. Stoler lages av kvister og lampeskjermer har fjær. Gevirene har hatt sin rettmessige plass på peisen i flere år, men nå er det hornene som prøver å ta seg til rette, blant annet som lysestaker. Og hva med en skinnhatt, formet som gevir? Eller votter med to tomler, for å etterligne, ja nettopp, et dyrehorn? Klær, ting og møbler inspirerer hverandre i en felles utforming. Sjeldne dyrefibre som cashmere, yak og vicuna, samt rutete og strikkede ullpledd, morgenkåper og sjal er megatrends. Også flettede strikkegensere og luer i tovet ull i myke naturmaterialer. Daybed har også fått sitt comeback. Så dra til fjells. Rest and sleep.

Et viktig moment i denne trenden er tactile touch, som er den følelsen vi kjenner i kontakt med naturens materialer. Blant annet når vi tar på tekstiloverflater, som strikk i kombinasjon med pels og silke, eller kjoler med fjærpryd rundt halsen. Eller bord, laget av stein, formet som ringer i vannet.

Dyp rødt og grått er en vakker fargekombinasjon i dagens hytteinteriør. Og peis er viktig, eller skal vi heller kalle det leirbål innendørs? I utlandet åpnes nå flere autentiske villmarksbutikker, hvor du også kan overnatte ved behov. Kreative forbrukere, som vil involveres i butikken, er spesielt velkomne. Her får du kjøpt både møbler, klær og fjellstøvler. Og selvsagt er det en åpen peis i midten. Mountain girl er blitt en stor trend bl.a. i Japan.

En annen ”hot” trend i vinter, er tunge mønstrede stoffer i velur, damask og fløyel fra barokkens tidsepoke. Disse vakre stoffene finnes i sterke, flotte farger i surgult, aubergine, grønt og himmelblått, der gullskimrende metalltrykk sees som integrerte vevninger. For metaller og metalliske overflater er denne sesongens iøynefallende effekt.

I dette bildet finnes også et annet tekstiltema, inspirert av teateret, i dramatisk rødt med broderier. For alle er vi jo skuespillere på verdens teaterscene. Men nå vil vi møtes, snakke med hverandre og spise, selv om vi slett ikke kjenner hverandre. Nettopp slike middager arrangerer DOGA en gang i måneden for mennesker som gjerne vil diskutere essensielle spørsmål over et godt måltid mat.

Sunt eller usunt? Spiller ingen rolle. For nå handler det om balanse. Det er ikke lenger et enten eller. Det er et både og. Deilig, når vi i dette nummeret har 17 oppskrifter med hjemmelaget konfekt. Da får vi heller spise sunt i hele januar. Det er lenge til. Heldigvis.
God førjulstid og god, gammeldags, hvit jul til alle våre lesere.

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

 

 

 

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...