March 2014
Leder: Nomadisme

Temaet Nomade er universelt og nå som verden er blitt mindre, er det superaktuelt. Vår og sommer 2014 handler nemlig om nomadisme. For nomadetilværelsen blir etter hvert den nye levemåten, skal vi tro trendsetterne.

En trådløs tilværelse gir oss friheten til å arbeide når som helst og hvor som helst. Vi trenger ikke lenger et fast kontor. Grensen mellom arbeid og fritid er _ ytende, og vi kan selv bestemme vår tid. Friheten gjør noe med oss. Vi er igjen blitt nomader og er tilbake der vi begynte. Det spås at vi etter hvert blir hypernomader med hele verden som virkefelt.
  Selv i vårt eget hus vil vi føre en nomadisk tilværelse uten faste rutiner. Fleksibilitet er stikkordet. Ikke bare lever vi på forskjellige steder rundt omkring i verden, men alt er i fri _ yt hjemme også. Rominndelingen må gjøres om. For hvorfor spise på samme tid og samme sted hver dag? Ikke engang gå i dvale på balkongen? Vår mobile frihet vil gi seg utslag på mange vis, blant annet i bærbare objekter.
  Den nomadiske holdningen vil også endre våre sosiale relasjoner. Flere og _ ere familier vil ha hypernomader som stadig er på farten. Norske aviser har allerede skrevet om digitale nomader. De som virkeliggjør drømmen om å reise hvor de vil i verden, samtidig som de arbeider når de selv ønsker. Nomadisme er en livsstil, som tillater improvisasjon, og som tilpasses etter som vi beveger oss fra sted til sted, fra en aktivitet til en annen.
  Nyere studier har vist at ved å reise får vi plass til nye ideer, nye perspektiver og ny kreativ energi. Det er kanskje en sannhet i visdomsordet om at en oppdagelsesreise ikke består av å søke nye landskaper, men å se med nye øyne. Mobil teknologi støtter en mer nomadisk livsstil. Akkurat nå er det Afrika som viser oss veien. Og vi henter inspirasjon fra tradisjonelle nomadefolk som berbere
og tuareger. Det afrikanske er i ferd med å få stor inn_ ytelse, spesielt innen mote. Folklore, urfolks klær og håndverk blir mer og mer etterspurt. Tekstiler vil stadig bli viktigere.
  Tuaregene kalles ørkenens blå folk pga. den dype indigo fargen på klærne de bærer. De blander indigo med brunt, svart og lilla i utrolig vakre fargekombinasjoner. I tillegg bærer de overdådige smykker og lager fantastiske broderte lærvarer og vakre vevde tepper. I Vesten brukes fargekombinasjonene i abstrakt folklore i rustikk lin, bomull og silke.
  Berbere fyller teltene sine med håndvevde tepper i vakre farger, tekstiler og gobeliner i bomull og silke, smykket med fantastiske bånd og frynser. De er stolte av sin kultur og sitt håndverk, som også omfatter vakre _ ettede kurver. Livsstilen er en stor del av den mytiske nordafrikanske kulturarven og har fremdeles sterk inn_ ytelse. Måten disse stammene kler seg på er en inspirasjon for den vestlige moten. Fremover vil vi dekke oss til og hylle oss inn i kaftaner, skjerf og tunisiske tunikaer i nøytrale farger, med frynser og enkle smykker. Tekstilene er sandvasket og solbleket med volanger og vevde mønstre, med teppestriper og geometriske motiver i ørkenfarger med en brent gylden oransje. Et fargekart rett fra dyre- og plante- fibre. Vakkert. Men også klar beige kombinert med blått og blåhvit, vasket pastell i kombinasjon med grått.
  Dialogen mellom kulturene er vevet inn i tekstiler og håndverk, som et felles bånd. Ikat ble for eksempel oppdaget på samme tid i Asia, India og Amerika uten at vi kjenner til at det var handelsvirksomhet mellom landene. Det viser at tanken fungerer på en universell måte, som symbol
på samhørighet og _ eksibilitet. Tekstilene forteller en historie og gjør oss i stand til å forstå andre kulturer.
  Også de store motehusene har vist nomadeliv de to siste årene. Både italienske Fendi og Louis Vuitton. Ikke akkurat villmarksliv med luksuriøse hengekøyer og møbler, som ved hjelp av et enkelt grep folder seg sammen til lekre små kofferter. Alt i eksklusivt lær. Den friheten og mobiliteten vi føler når vi er på reise, den samme friheten gir denne nye trenden oss. Så pakk ryggsekken, åpne døren og gå ut. God tur.


Øyunn Bjaanæs Hrasky
REDAKTØR

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...