January 2013
Leder: Arktis og Nordkalotten

Endelig er vinteren kommet for fullt, jubler jeg, som er et skikkelig vintermenneske. Om min interesse skyldes at jeg er født midtvinters, vet jeg ikke. Men vinteren har alltid vært min favorittårstid. Når snøen laver ned og tåkeluren høres i Oslofjorden, da trives jeg. Julen er jeg også glad i, men først når høytiden ringes inn kl.17 på julaften, og roen senker seg. Og blir det skivær i romjulen, er det ingenting som kan stoppe meg fra en skitur i Marka.
  Landskapet jeg liker så godt er også en del av trendbildet i vinter. Inspirasjonen kommer fra de kjølige nordiske vintre og det barske livet i Alaska, Canada, Sibir og de kalde deler av Russland. In balance reflekterer behovet for det ekte. Den upolerte og barske naturen, hvor mennesket er underlagt noe større enn seg selv. Fjell, fossefall, elver, isbreer og de åpne vidder gir inspirasjon til mote og design, der nyanser av blått illuderer havets dybde og mystikk.

Temaet er båret frem av naturen selv og er på en og samme tid både meditativt, harmonisk og overveldende. En moderne, nordisk og etnisk stil fra Nordkalotten, inspirert av det arktiske i farger og materialer, med innslag av tradisjon. Reinsdyrskinn, horn, fjær, ull, strikk og trevirke, samt møbler og puter med fotoprint av skog og ville dyr, men også glass og krystall med inspirasjon fra breer, snø og is.
  Vi ser vinterhvitt og frost samt rene, duse pasteller i blågrått, isblått, beige, kamel og hvitt – i kombinasjon med så vel mørke som lyse variasjoner av brun og blå. Og vi ser ikke minst struktur, både i møbler og belysning. Rent og vakkert. Trenden går mot fargenyansene svenskene alltid har forfektet i sin gustavianske stil. Til og med vår hvite mat denne gang er inspirert av temaet.
  Utenfor er det vinter, men innenfor er det innetid med peis, saueskinn og levende lys. Det er en slags meditativ stillhet, fred og ro over både landskap og interiør. In balance og den sakrale, spirituelle retningen overlapper hverandre i en design med strenge former. Her lever vi horisontalt, på gulvet, og mediterer i omgivelser som gir ro for alle sanseinntrykk. Våre hjem blir et sted vi kan puste ut og reflektere i en atmosfære av blonde, beroligende farger og stoffer fylt av lys.
  For norsk og nordisk design er i vinden som aldri før. Vi produserer pledd, gulvtepper, tekstiler, lamper og møbler av høy kvalitet. Det stilrene og enkle nordiske uttrykket er et vakkert og dominerende element i innredningen. Men ofte dreier det seg om en kombinasjon av flere stilretninger. Å sette sammen fra forskjellige epoker til en samlende helhet – det er løsenordet i 2013. Å plukke med omhu. Både møbler og accessoirer. Det er kunst i seg selv. Estetikken er det førende element.
  I det hele tatt går det mye på de opplevelsene vi kjenner på ved sanselig berøring av et materiale, som vi også var inne på i forrige nummer. Tactile touch. Det er et veldig viktig moment på trendhimmelen i dag, og en ny form for opplevelse. Noe som kommer tydelig til uttrykk blant annet i strikkefeberen som herjer. Vi finner strikkede stoler og vegger med strikketapet, og ikke minst porselen og keramikk med ”strikket overflate.” Superhot og vakkert.
  En annen viktig trend er metallenes tilbakekomst, både i tekstiler, lamper og accessoirer. Ikke minst er kobber fullt akseptert. Men tenk kobber på nye måter. Det er vakkert sammen med sort, grått, natur og hvitt.
  Og når vi først er inne på den gang da, viser vi en hytte i dette nummeret med møbler trukket med blåtøystoffer og border, broderte puter og gammeldagse stålamper i jern. Akkurat slik interiøret var på de fleste hytter, da jeg vokste opp. Men nå er nostalgien satt inn i nye rammer og uttrykket blir herlig nytt, spennende og annerledes.

Fortsatt god vinter.

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...