Se

January 2013
De nye tremøblene

Tekst: Michael Dee

Det pågår en revolusjon i designverden akkurat nå. Som revolusjon å betrakte er den av den stille typen, men den vokser seg sterkere og den handler om ny, spennende design i det mest tradisjonelle av alle materialer, - nemlig tre.

Se alle bildene

– Det som er bemerkelsesverdig med denne trenden som nesten må kunne kalles en bevegelse med nye tremøbler, er at den ikke er begrenset til et land eller et kontinent, sier designkritikeren Alice Rawsthorn.
– Det designes og produseres nye spennende tremøbler snart I alle land, - England, Irland, USA, Holland, Chile, Korea, Portugal og entusiasmen bare sprer seg, ikke bare blant designere, men også blant kjøperne.

Så hva kan være årsaken til at trenden er blitt så sterk? En del mener det er fordi mange formgivere har gått lei av å jobbe industrielt med plast og metallmøbler. En annen viktig årsak er også den voksende interessen for tradisjonelt møbelhåndverk. En betydelig del av de nye tremøblene lages nemlig i egne møbelverksteder. Andre faktorer som spiller inn, er miljø og holdbarhet som blir stadig viktigere for designere og de som slutter seg til denne nye bevegelsen, bruker nesten utelukkende tre som er innkjøpt fra lokale, drivverdige skoger.

Når jeg har besøket designmesser det siste året, er det de nye tremøblene som vekker oppsikt og interesse. Jeg mistenker at dette ikke bare kommer av flott design og fint håndverk, men også at vi i en turbulent tid med finanskrise som blåser sine kalde vinder, og at vi finner en trygghet i tre. Mye av bevegelsen springer ut fra tradisjonelt møbelsnekkeri, men derifra har man utviklet og på mange måter gjenoppdaget klassiske møbelmodeller. Hva er vel mer tradisjonelt enn en gyngestol?

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...