Ute

January 2013
Spiselig hage

Foto og oppskrifter: Studio Dreyer Hensley
Tekst og oppskrifter: Olaf Rademacher og Ingvild Flesland

Grønn vitalitet
En amerikansk ernæringsfysiolog hevder at grønnsaker mister opptil 75 % av sin vitalitet i løpet av de første fire timene etter at de er høstet. Men hva mener man egentlig når man snakker om vitalitet i matsammenheng? Vitalitet kommer fra det latinske ord vita og betyr «liv» eller «levende».

Se alle bildene

I best fall: knakende full av god livsenergi. Matens kvalitet det vil si smak og næringsinnhold, avhenger i stor grad av dens vitalitet. Dette gjelder spesielt for grønnsaker. Innbitte skeptikere innvender en tomat er en tomat fordi den er kjemisk sett den samme, uansett om den har reist til Norge fra et nederlandsk veksthus, eller om den vandrer rett fra kjøkkenhagen inn i salaten. Kvantitativt er det riktig. Men kvantitet befatter seg alltid med målbare mengder. I oppskriftene her har vi basert matpremissene på kvalitetsaspektet: hvordan er smaksopplevelsen, hvordan kjennes kroppen etter at jeg har spist den, hvordan virker den på systemet mitt. Hvis vi dropper diskusjoner basert på livssyn eller økonomiske aspekter, så er det relativt åpenbart at tomaten fra egen kjøkkenhagen faktisk smaker tomat, i motsetning til masseproduserte tomater. Og det man smaker når man tygger på en grønnsak eller frukt, er plantens vitalitet.

Helse
Det er åpenbart at det finnes en direkte sammenheng mellom det man putter i seg og hvordan man har det. Både fysisk og psykisk, mentalt og åndelig sett. Vegetarianerens gamle ordtak «du er hva du spiser», burde egentlig omformuleres til « du blir det du spiser ». Man trenger ingen doktorgrad i ernæringsfysiologi for å forstå at summen av det man putter i seg, påvirker kroppen, og at det gjenspeiler seg i individets gestalt: i kroppens form, holdning, tyngde og spenst. Sammenligner man vitaliteten til en 80 år gamle kinesisk Tai Chi mester, som har spist lett og vital mat gjennom hele sitt liv, med utstrålingen til en førti år gammel amerikaner, som har spist prefabrikkert søppelmat hele sitt liv, skjønner man prinsippet.

Rett fra hagen
Er man fortsatt er i tvil er det bare å snakke med dem som burde vite det best, nemlig profesjonelle kokker. Ikke så overraskende er alle enige at råvarer av ypperste kvalitet er alfa og omega for god mat. At de fleste lidenskapelige koker drømmer om en egen grønnsakhage, smaker..æ ..snakker for seg selv. Å kunne hente grønnsaker og urter fra egen hage og rett inn på kjøkkenet, er det beste utgangspunkt for den beste kokekunst. Har du en hage, liten balkong, noen potter med urter i vinduskarmen eller kanskje du er så heldig at du har en kolonihage – blir inspirert og bruk den til å dyrke grønt! Er du ikke så heldig, så bruk naturen! Brennesle, løvetann, skvallerkål og karvekål er nydelig! Oppskriftene vi presenterer er enkle. Det er råvarens smak og vitalitet som gjør rettene. Unn deg et rent, grønt måltid!

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...