Inne

February 2013
Villa Kullen

Tekst: Elisabeth Wille Foto: Birgitta Wolfgang Drejer/ Sistersagency.com

Produksjon:Pernille Vest

Lyden av havet kan høres gjennom vinduene hos den danske familien som skapet et varmt og personlig hjem i et vakkert gammelt hus i Höganäs ved Kullen i Sverige.

Se alle bildene

Glem alt om uskrevne regler for interiør og gjør det du har lyst til.” Slik lyder mottoet i det store gamle huset på den andre siden av Sundet. Her våkner familien opp til lyden av bølgeskvulp i et hjem som er innbegrepet av personlig innredning.

Det er litt upstairs-downstairs over det gamle huset fra 1886 nede ved havnen i Höganäs. Det er den fornemmelsen man får når man trer inn i huset hvor kjøkkenet ligger i første etasje mens den store dobbeltstuen hvor familien samles, ligger i annen.

Egentlig var det slettes ikke et slikt hus den danske familien var interessert i, da de begynte å lete etter et sted å bo på den andre siden av Sundet. De hadde ikke funnet noe i Danmark som oppfylte kravene deres, men til gjengjeld falt de pladask for klippeområdet som ligger bare 23 km fra Helsingborg.

Alle i Höganäsområdet elsker huset, og mange eiere har brukt mye krefter på det i tidens løp, - for det er et stort hus som krever mye. Da familien overtok, var veggene mørkegrønne, mørkeblå og okseblodsfargede. Det ble det raskt en forandring på. Veggene ble malt hvite, gulvene slipt, og det ble laget et nytt bad.

Huset har i alt 19 vinduer hvor lyset strømmer inn. Derfor måtte familien erkjenne at de nymalte kritthvite veggene fikk et nesten blålig skjær, ikke minst på grunn av gjenskinnet fra havet. Veggene er derfor endt med en varmere eggeskalls-hvit farge.

Huset er på i alt 300 kvadratmeter, og det er god plass til de 11 rommene, som fordeler seg på syv soveværelser, et kontor, stor dobbeltstue, spisestue og kjøkken. Pluss gjestetoalett og et bad.

Eieren, som er tekstilformgiver, har skapt et personlig innredet hjem for den store familie på to voksne og fem barn. Hun kjøper nemlig helst brukte ting som hun endrer uttrykket på. Man skal ikke være så redd for å gjøre om på ting, heller ikke gamle klassikere, sier hun. ”Glem alt om uskrevne regler for hvordan men skal innrede og gjør det du har lyst til. Ta en gammel mahognikommode og mal den turkis, hvis det er det du liker. Men det skal være litt historie i innredningen. Nye bokhyller kan saktens være pene, men det er mer kraft i gamle ting, mener hun.
Egentlig liker hun godt danske interiørkonsept som for eksempel Brandt Indoor, De Fire Årstider og Tine K., men hun synes at det blir for mye hvis alt er fra det samme sted.
Finn ting som har forskjellige uttrykk, ellers blir det for sterilt, lyder hennes råd.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...