July 2013
Leder: Ombygd, påbygd og renovert

Når dette leses er du kanskje på en aktiv ferie? For stadig flere ønsker nettopp det. At ferie ikke lenger skal være ensbetydende med passiv nytelse. Vi vil dyrke vår hobby og det vi brenner for, som hverdagen sjelden gir oss rom til. Eller lære en ny ferdighet. Enten det er matlaging, brettsurfing, foto, salsa, språk eller kultur. Aktiv lærdom med andre ord.

Det var enklere før, da familien hengte campingvognen på Volvoen og dro av sted på ferie med barna i baksetet. Lykken var å komme seg bort og ut av byen. Til en campingplass ved sjøen eller en primitiv hytte, hvor barna lå i køyesenger oppunder taket og tyvlyttet til de voksnes prat i sene nattetimer. Ferie var hvile og opplevelser sammen med familien, ikke overdreven sløsing med penger.
 Fortsatt er ferie synonymt med å reise bort. For vi reiser som aldri før og det lages stadig nye ord på nye opplevelser. Backpackeren er avløst av flashpackeren, som reiser med romsligere budsjett og mer utstyr. Og glamping erstatter foreldregenerasjonens camping. Man glamper i luksus, i en kombinasjon av glamour og camping. Sofistikert camping med andre ord, for de som ikke har råd til hytte, men vil bo i vakre omgivelser ute i naturen. I England er glamping blitt svært populært og det ferieres i fargerike sigøynervogner, ombygde jernbanevogner eller store telt innredet som en liten leilighet. Glamping på sitt beste.
 Og hvis du ikke visste det, telting er tilbake for moderne nomader. Teltarkitektur og nye campingmøbler er den nye trenden. Enten teltet står i hagen, som en integrert del av landskapet - med flytende seil over plattingen eller takterrassen. Eller som spisse tårn, som en del av husets arkitektur. Skal du på tur, eller trenger plass til gjestene, kan du på kort tid sette opp et splitter nytt telt med ildsted i midten. Telting gir frihet.
 Det er viktig med et stort sentrert ildsted eller en peis – et felles samlingspunkt. Det preger også landstedene vi viser denne gangen. Også store vindusflater, høyde under taket, bredplanket tregulv, minimalistisk innredning uten for mye dekor og hvitt som basisfarge, er viktige faktorer i boligene. Men det vesentligste er at naturen spiller en rolle med hensyn til hvordan husene er formet og innredet. Vi snakker om lys, luft og renhet.
 En annen fellesnevner er at alle boligene i bladet er renoverings- og ombyggingsprosjekter, med unntak av et nytt strandhus med utstrakt bruk av betong i tak og vegger. Dette huset er formet som en diskret, urban oase, som smelter naturlig inn i omgivelsene med de samme kvaliteter som våre øvrige hus. Her er luftig takhøyde, få møbler og store vinduer med utsikt til landskapet utenfor. Huset er strengt maskulint, harmonisk og organisk på samme tid. Og ifølge innehaverne er det en sakral hvile i husets rene murvegger.
 To andre landsteder, en låve og en gammel vakker gård har et helt annet utgangspunkt. De er bygget helt om, men har beholdt sitt særpreg med romstørrelse, glassflater, lys og luft, samt originale murstensvegger, synlige bjelker, gangbroer, mesanin og trapper. Minimalistiske møbler med ståltrådkonstruksjon som ramme gir en ny og spennende materialmiks. Møblene definerer rommet og skaper både nysgjerrighet og vakker disharmoni. Mens de rene linjene signaliserer et behov for å senke farten, trekke seg tilbake og ta det med ro. Rett og slett feriere.
 Våre to andre boliger, henholdsvis fra 1917 og 80-tallet, er også ombygd, påbygd, renovert og åpnet opp til vakre boenheter.
 Totalrenovert er også prosjektet Ingierstrand bad, i sin tid kalt Fjordens Frognerseter. Restauranten har himmelhøyt tak, mye glass og hvite vegger blottet for dekor, for nettopp å la naturen spille hovedrollen. Hele anlegget er fredet, restauranten rehabilitert og badeanlegget satt i stand, slik det var da det sto ferdig i 1934. Arkitektens ønske om å tilpasse bygningen til stedets kuperte terreng, for å understreke landskapets skjønnhet, er så absolutt innfridd. På samme måten har husene vi viser også tilpasset seg naturen og tatt vare på stedets egenart, både utvendig og innvendig.

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktø

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...