Inne

August 2013
Avslappet værested - i Holtet hageby

Tekst: Anne Marit Muri Foto: Gro Sævik

Interiør: Vigdis Apeland Bergh, interiørarkitekt MNIL Inne Design.

−Når jeg er hjemme vil jeg være omgitt av lys, luft, og lunhet, sier den prisbelønte
interiørarkitekten Vigdis A.Bergh. Hun stortrives i hagebyarkitektur fra 1920-tallet, i en krysning mellom landlig idyll og kontinentale impulser.

Se alle bildene

−Jeg liker disse gamle trehusene. Det er godt å bo her og bra med uterom mellom husene. Jeg ser folk her, og får følelsen av å bo i en liten landsby, sier Vigdis.

Holtet hageby på Nordstrand ble bygget i perioden 1923─1930. Da ble det oppført 50 frittliggende hus i to etasjer i nyklassisistisk stil med for- og bak hager. Til sammen er det 180 leiligheter på boligfeltet, fordelt på 36 firemannsboliger, 16 tomannsboliger og fire eneboliger. Arkitekt Jacob Christie Kielland vant arkitektkonkurransen i 1923. Den ble utlyst av Fagforeningens kooperative Bolig-og byggeselskap (FKBB). Initiativtager til realiseringen av Holtet hageby var fagforeningsmannen Edward Mørk. Han ville skape gode boliger for arbeiderfamilier.

−Jeg har bodd i Holtet hageby tidligere, og ønsket å komme tilbake. I mellomtiden har jeg eid en leilighet i Lille Tøyen hageby, som også er en utrolig hyggelig hageby. For to år siden solgte jeg den og kjøpte min nåværende leilighet. Dette har vært et fullstendig restaureringsprosjekt. Nå er boligen totalrenovert og supplert med et lite tilbygg over to etasjer. Grunnplanet var på 78 kvadratmeter samt råloft. I tilbygget som inneholder 8 kvadratmeter, i to etasjer har jeg fått plass til to nybygde bad. Hovedetasjen inneholder stue, spisestue, kjøkken og kontor i ett stort rom. I tillegg til soverom, walk-in-closet, bad, gang og trappehall. Loftet er bygget ut og rommer nå 3 soveværelser med mange sengeplasser. Totalt er boligen på ca. 125 kvadratmeter. Alle vinduene er erstattet med nye i gammel stil. Et originalt vindu ble funnet i 2. etasje. Dette var et viktig funn for å finne rett profil til de nye vinduene. Boligen ble skrelt ned lag for lag. Originale tregulv er bevart og malt med
høyglans, hvit maling. Også de gamle tredørene er beholdt. Linjene i rommene er rette. I gangen og på badene er det lagt fliser på gulvet i nostalgisk stil for å skape en sterkere identitet i huset. Fargepaletten i interiøret er holdt i hvitt, sort og gråskalavaløer.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...