Her

August 2013
Tyven, tyven skal du….

Tekst: Kari Osvold Foto: Dreyer Hensley

Ansvarlig kunstkurator: Sune Nordgren

Hotelldriver: Nordic Hotels & Resorts

Ja - hva skulle vel hotellet ellers hete, der det ligger på Tjuvholmen, hvor byens gamle rettersted en gang lå, og byens tyver holdt til? ”Jeg visste det var rett, første gang noen foreslo det navnet ”, sier en begeistret Petter A. Stordalen. Det nye hotellet The Thief på Tjuvholmen er i gang med å stjæle gjester, som de selv sier i en pressemelding.

Se alle bildene

Allerede for ti år siden, da Tjuvholmen bare befant seg på tegnebrettet ble hotellet planlagt. Og nå står det her, omgitt av vann, i hovedstadens superurbane, ferske bydel! Til dette unike hotellet kan du ankomme med kajakk, båt eller sjøfly – om ikke den mer tradisjonelle måten med bil eller bein passer deg. For her finnes egen brygge og nærhet til vann på flere kanter. Riktignok er det ikke noen slående sjøutsikt fra samtlige rom, men balkonger finnes for alle. Og ser du ikke sjøen har du kanskje en førsteklasses utsikt til Renzo Pianos fascinerende bygg for Astrup Fearnley museet.
Oslos nye bydel Tjuvholmen har både lang historie og et helt spesielt miljø og by på. For ikke så mange år siden var dette området en containerhavn. I dag er det moderne bygg i glass, betong og stein som stiger opp fra den lille holmen innerst i Oslofjorden. Noen kan fryde seg over en fantastisk fjordutsikt fra herlige terrasser. Leiligheter og kontorer av det eksklusive slaget kan glede seg over et rikelig utvalg av serveringssteder. Men ikke minst – Tjuvholmen er bydelen for den kunstinteresserte! Her er det en mengde ulike gallerier – og ikke minst det store trekkplasteret Astrup Fearnley Museet, i sitt spennende bygg g med moderne kunst av mange slag! En liten strand finnes også om et dypp i fjorden frister! Så Tjuvholmen er utvilsomt en flott beliggenhet for et lekkert hotell.

The Thief er ikke bare et eksklusivt hotell til glede for overnattende gjester. Det er i høyeste grad et spennende sted å besøke for enhver kunstinteressert sjel! Allerede i resepsjonen blir du møtt av store, fargerike skulpturer! Og kanskje Norges første hotellhund Thelma som gjerne er med sin direktør-eier på jobb? Og selv om du bare skal ta turen opp i annen etasje til restauranten Fru K – så ta heisen! Da får du med deg mer spennende kunst. Og restauranten som er åpen hel døgnet, kan by på komfortable høyryggede stoler, noen trukket med gullskimrende velur! Når det blir varmere i været kan man trekke ut på terrassen mens man nyter en drink fra baren som ligger vegg i vegg. Oslo har definitivt fått en ny attraksjon, også for byens egne borgere.

Fem stjerners og klassisk moderne
Tre firmaer - et svensk, et engelsk og et norsk ble invitert til å konkurrere om innredningsjobben. Så Anemone Wille Våge som fikk den, har all grunn til å være stolt av oppdraget. Hun har innredet for Stordalen tidligere også, og trives godt med denne typen oppgaver. Klassisk moderne stil for et kresent internasjonalt publikum – slik lød oppdraget.
–” Klassisk moderne kan egentlig være alt og ingenting”, sier Wille Våge. Jeg gikk litt tilbake til 30-tallet og Jean Michel Franks storhetstid. Han innredet for Rockefeller, han tegnet møbler for Hermes og hans minimalisme var lunere, med rike og luksuriøse tekstiler på de stramme møblene. Jeg har latt meg inspirere av hans stil, og av de elegante Riva-båtene og skipsinteriør med mye paneler. Etter at mitt konsept ble godkjent var det bare å tråle markedet etter kvalitetsmøbler som kunne passe inn. Blant annet dukket møblene til designeren Antonio Citterio opp hos flere kjente produsenter – og det er han som tegner møbler for Hermes nå. Dessuten har vi samarbeidet med Doga (Design og Arkitektursenteret i Oslo) for å finne norsk design som kunne passe inn i dette prosjektet!”
”For meg har dette vært et drømmeprosjekt”, sier Wille Våge. Jeg synes det er spennende med rom som gir mulighet for litt drama og iscenesettelse. Samtidig må jo rommene fungere praktisk og i en forretningsmessig kontekst. Utfordrende og spennende. Med fjor og høy himmel utenfor store glassflater har jeg valgt å skape et intimt og sensuelt miljø med dype sofaer, kombinert med mørke, varme farger og gylne og blanke kontraster. Det skal være komfortabelt, et godt sted for gjestene å være, både sommer og vinter.”
Hotellet er utvilsomt innredet i en moderne stil, stramme, rene linjer preger det meste. Valget av mørke og dempede farger og sjenerøs bruk av tekstiler skaper en lunhet og intimitet vi ikke så ofte finner i det offentlige rom. Eller på hotellrom. Raffinerte nyanser av grått og brunt preger mange av de matte veggflatene. Som kontraster finner vi bronse, messing, gull og glass i gylne toner. En overordnet tanke ser ut til å være et lunt, mykt og avslappende miljø, med en dæsj glamour! Og det gjelder både i biblioteket, i restauranten eller på et av de mange møte- og konferanserommene. Eller på eget værelse.
Hotellverdenen er internasjonal, det er ikke så ofte man kan se på innredningen av et hotell hvor man befinner seg i verden. Også her er det valgt møbler og innredning på et høyt internasjonalt nivå. Men det har vært et tydelig ønske å tilføre en del lokale elementer, og norsk design møter man både som utsmykning og i mer praktisk bruk.

Hotellet og kunsten
Enten du er opptatt av kunst eller ei, når du kommer til The Thief kan du ikke unngå å legge merke til at kunst er en helt vesentlig del av hotellet. Og med Astrup Fearnley Museet som nærmeste nabo blir det utvilsomt en bonus for alle! Sune Nordgren, den engang så omdiskuterte direktør på Nasjonalgalleriet ble tidlig hentet inn som kurator for kunstnerisk utsmykning på hotellet. En avtale om utlån fra Astrup Fearnleys samling er vel i havn, og gir hotellets gjester en unik opplevelse. Her finner vi en håndplukket samling av installasjoner, grafikk og fotokunst både på rommene og på fellesområdene. Den store flotte The Oslo Suite er utsmykket med originale collager fra den engelske popkunstneren Sir Peter Blake. Motivene her er inspirert av norske ikoner som Roald Amundsen, Edvard Munch, Sonja Henie og Henrik Ibsen. I samlingen ellers kan vi finne kjente navn som Bård Breivik, Kjell Nupen, Marianne Heske, Olav Christopher Jensen og Ørnulf Opdahl, for å nevne noen av de norske. Men utvalget er internasjonalt og vi kan se Andy Warhol, Charles Ray fra USA, Fiona Banner fra England og Albert Merz fra Tyskland for bare å nevne noen få.
Med andre ord – her er et stort rikt og spennende utvalg av kunst, fjernt fra den ofte tradisjonelle kunsten man ofte finner på såkalt fine hoteller! En opplevelse som i seg selv gjør et besøk attraktivt.

Design og kunsthåndverk fra Norge
I en internasjonal verden som hoteller er, blir både innredningen og andre bruksgjenstander som gjestene kommer i kontakt med, lagt merke til. Og møter vi på god design blir man jo ofte nysgjerrig, kanskje vil man også ta med seg noe hjem. Og her på The Thief kommer man som gjest i nærkontakt med norske, spesialdesignede produkter. Allerede når du låser deg inn på rommet dukker det opp en liten nøkkelholder laget av designeren Runa Klock. Hun står også for et spesialdesignet etui som avisen leveres i. Og lekre, varme tøfler. Alt er formet i ullfilt, med detaljer for eksempel i eik og messing. Runa Klock er opptatt av at ting skal vare, og håper selvsagt at de spesiallagede tøflene vil bli med gjestene hjem! Med tøfler på bena skulle gjesten få litt ekstra varme, og skulle man trenge noe mer så finnes det her også spesialtegnede pledd fra Røros Tweed i samarbeid med designerduoen L&J. Det vil si, dette kalles en Toncho – en kombinasjon av en poncho og ett pledd. Herlig i den norske vinteren! Eller en sommerkveld på brygga for den sakens skyld. Den er laget i fineste norske lammeull.
Rommene er selvsagt utstyrt med muligheter til å lage seg en kopp te eller kaffe, og da drikker man av kopper tegnet av interiørdesigneren Halvor Bakke – et flunkende nytt servise fra Magnor, som virker som om det er skapt til nettopp dette.
Sjelden ser vi hotellrom med slik rik utsmykning som her, og noe av det man legger spesielt merke til er noen elegante glassobjekter. Det er vaser, men trenger slett ikke blomster. De er designet av Anne Haavind og de er blåst i Bøhmen av erfarne glassblåsere og i nær kontakt med designeren. Tunge, massive og arkitektoniske i formen og i vakre farger. Farger som selvsagt er bestemt i forhold til miljøet de skal stå i.

RAMMESAK
-THE THIEF, Landgangen 1,på Tjuvholmen i Oslo. www.thethief.com
- Nordic Hotels & Resorts/ Petter A. Stordalen.
- Eier Selvaag & Aspelin Ramm.
- 9 etasjer, 119 rom med fransk balkong, Oslo Suite 160 kvm,+ egen takterrasse.
- Egen møteromsavdeling, også med terrasser.
- Restaurant Fru K – åpen hele døgnet. www.fru-k.no
- Samarbeider med Astrup Fearnley Museet som ligger vegg i vegg.
- Eneste norske hotell som er medlem av Design Hotels.
- Mellbye Arkitekter v/ Ajas Mellbye.
- Innredning Anemone Wille Våge /Wille Interiør As.
- Kunstkurator Sune Nordgren

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...