March 2013
Leder: Vårlige sysler og vårens palett

Våren er i anmarsj. Vi våkner til liv. Noe skjer med både mennesker, planter og dyr. Og ikke minst fargene. Det våres både ute og inne. Vi snakket mye om farger i 2012, men det ble med det. Nå handler vi. Vårt innestengte behov for farger gjør denne sesongen varmere enn tidligere, og valgene mer personlige.
  Vi begynner snilt – med pasteller. I et minimalistisk formspråk troner hvitt samt rene, blide pasteller i vakker kombinasjon med så vel mørke som lyse variasjoner av blått. Kaviar, nydelige rosatoner, neddempet oransje, fersken og korall får selskap av beige toner og en brukket hvit, mens sølv og perlemorens babyblå gir en touch av eksklusivitet. En sart fiolett og en ren lavendelnyanse, samt en smule mintgrønt tilsettes som accenter og tilfører et feminint islett til den mer maskuline stilretningen.

Disse klassiske avbalanserte fargene vises både i flytende overganger og ton i ton og uttrykker det rene, minimalistiske ideal, hvor 50- og 60-tallets designklassikere twistes og mykgjøres i delikate lyse farger og former. In slow motion signaliseres behovet for å roe ned, finne tilbake til den klassiske estetikken og en renere, mer minimalistisk stil enn vi har sett tidligere år.
  Trendbildet 2013 preges av naturtoner og kontraster. Nysgjerrighet til omverdenen gjør at designerne setter sammen materialer på nye måter, i en vakker disharmoni. Materialene mikses fritt, noe som skaper spennende løsninger og åpner for nye muligheter. Blant annet en tydelig grafisk profil både på møbler og produkter, der linjer og smale silhuetter er viktige. Men også stramme grafiske mønstre på tekstil- og tapetfronten, samt enkel geometrisk kunst. Simplicity rules – vi snakker om grafisk eleganse. Også der minimalistiske møbler har ståltrådkonstruksjoner som ramme.
  Metalltrenden, med metaller og metalliske overflater, fortsetter å være iøynefallende effekter. Også her blandes metallene uten respekt for vedtatte regler. Gull, messing og kobber er de store metallene i 2013. Kobber kom også sterkt i 2012, men fortsetter i år og på toppen av trendpallen står Tom Dixon med sine lamper. Marmor og porselen så vi også mye av i fjor, og vil se enda mer av i 2013.
  Fargepaletten under Art Utopia har en base med nøytrale nyanser fra varme sandtoner til kjøligere fargetoner av grått, beige, grønt og gylne nyanser. I motsetning til pastelltrenden der støvete pasteller føyer en feminin sødme til uttrykket, er fargeskalaen her preget av luksuriøs patina. Metaller i alle varianter blandes med naturfarger, bronse, gull og glamour. Det henspeiler på renessansens freskomalerier, der dybde og kontrast oppnås med en kremet karamell og brent oransje.
  Akkurat slik fremstår The Thief, vårt nyeste hotell på Tjuvholmen i Oslo og eneste norske medlem i Design Hotels. Metalliske overflater samt gulldryss og perlemor, gullstriper, og taklamper i gull og metall, gir en moderne touch til det klassiske uttrykket, der inspirasjonen er hentet fra det gamle Hellas og antikkens Rom. Det sees tydelig i de draperte søylene, de svungne formene og metalleffektene. Selv om formspråket er modernisert og gjort mer diskret.
  En siste store trend er armchair gardening - nærmere bestemt lysthus i drivhuset. For nå skal vi ikke lenger bare dyrke urter og blomster her. Nei, i drivhuset tenner vi på peisen, spiser et godt måltid, har den gode samtalen og funderer over livet. Alt mens vi hører det spirer og gror i krukker og potter langs gulv og vegger.
  - Det dreier seg om å skape gode væresteder med sjel og personlighet, sier interiørarkitekt Vigdis A. Bergh. For hva kjennetegner et hjem, som er godt å leve i? Harmoniske rom med mye dagslys og gode materialer, mener hun og etterlyser flere hagebyer og landsbyidyller. Selv bor Vigdis i Holtet Hageby med nybygget drivhus i hagen. Vi skjønner hva hun mener. Men hvem tar utfordringen?
 

Øyunn Bjaanæs Hrasky
Redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...