November 2013
Leder: Det enkle er ofte det beste

Har du lagt merke til det? At julen ikke lenger er som før. Den er enklere. Vakrere. Renere. Stille og nedtonet. Nærmere våre skandinaviske hjerter. Den nedlessede julen appellerer ikke lenger til oss. Og den røde julen er mer og mer fraværende.

  Julen skal ikke synes på samme måte som før. Den gang vi ikke feiret en eneste jul uten nissenes nærvær og julen var absolutt rød. En annen farge enn julerød var utenkelig. Inntil den rosa julen gjorde en kort visitt. Men det ble en engangsforeteelse. Julen fant seg ikke helt til rette som rosa. Det ble liksom ikke ordentlig jul i heimen. Men nå har julen funnet tilbake igjen til seg selv. Julen er blitt mer diskret. Enkel og vakker. Det er ikke pynten som er i fokus lenger. Pynten skal bare understreke julen, men ikke budskapet. Hvitt, sølv, grønt og naturlig tre har fortrengt det røde elementet. Men ikke helt. Ønsker du innslag av rødt, er det helst i en dyp rødtone, burgunder eller aubergine.
  I Paris observerte vi den enkle julepynten. Stjerner laget av tre eller tynne pinner med oppheng i grov hyssing, glasskuler, fugler, sølvengler og kongler. Og hele trær overstrødd med sukkerdryss, for å illudere frost. Eller juletrær, som så ut til å ha stått ute i et forrykende snøvær, der grener, pynt og lys var dekket av tykke lag med snø. Men her fantes også et og annet juletre med den tradisjonelle hvite og røde julepynten. Nisser med sine røde toppluer, kuler med dekor av hjerter og rensdyr, samt stjerner av filt.
  Det meste går i sykluser og kommer tilbake igjen. Om enn på en annen og fornyet måte. Det leder oss til en av de spennende trendene i 2014, Retales, som også har andre benevnelser. Ordet Retales består både av retro og fairytales. Inspirasjonen er en nyfortolkning av og en lengsel etter tidligere tiders historiske æra, ispedd eventyr, fantasi og et snev av romantikk. Det stemningsfulle temaet kan løses på mange måter, når historien fra svunne tider fortelles med nye og moderne elementer.
  Vi har fortolket Retales med en stemningsrapport kalt Bronsemystikk. Det er den romantiske middelalderens hovedverk, Rembrandts stilleben, som er inspirasjonen. Som bakgrunn har vi malt med Ladys nye bronseeffektmaling og magisk grønt. Det gir en stemning av eventyrelementer med romantisk islett, der historie og mystikk veves sammen på ny. Selv om det er den mørke siden av romantikken Retales viser, er den ikke dyster. Fargene har dype toner i brunt, plomme, blått, grønt, bronse, kobber, samt gull med patina. I vår tolkning møter fortid nåtid med antikke trebord, svungne vaser i grov keramikk, skulpturelle skjønnheter i håndblåst glass, samt kobberlamper og møbler i ny design. Skulle vi føyd til noe i denne barokke stemningen, måtte det være en anerkjennelse av datidens utrolige håndverk, med silke, damask, broderi og tung mønstret velur i gullskimrende metalltrykk.
  For metaller og metalliske overflater fortsetter å være iøynefallende effekter også idag. Alt lages for tiden i metall, fra lamper til lysestaker. Og på toppen av trendpallen står Tom Dixon med sin kobberlampe. Den vakre, runde taklampen har også funnet veien til en av hyttene vi viser i dette nummeret.
  Verden er et teater og alle er vi skuespillere på livets scene, sies det. Men skuespillere må også ha mat, helst god nordisk mat. Det er i fokus også i dette nummeret, men denne gangen i nyåpnede Fauna restaurant i Oslo. Her rendyrkes det ekte og det nære i tett samklang med interiøret. En nordisk matopplevelse i en atmosfære av japansk nøkternhet og skandinavisk design.
  Og julens mat? Vi har utrolig mange gode oppskrifter i dette nummeret. Både smaksrike gaver du kan lage for å gi videre til en som virkelig fortjener det, en deilig og annerledes julemeny, lekre småkaker og nydelig konfekt. Vann i munnen? Det er bare å brette opp ermene og sette i gang. God førjulstid.


 

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

 

 

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...