November 2016
Leder 6-2016: Snart jul

Nå er det ikke lenge til jul. Er du en av dem som har juletre både ute og inne, og pynter med stjerner, hjerter og granbargirlandere? Dekker bordet med juletallerkener, arvede krystallglass, skinnende sølvtøy og mormors broderte duker? Mange av oss gjør nok det. Og mange, ca. 350.000, setter ut grøt til nissen hver jul. Men risengrynsgrøt har fått sterk konkurranse. For grøt i alle varianter er ”in” for tiden. Grøt er slowfood, servert som fastfood. Grøt er den nye sushien, sies det.

Vi søker tilbake til vår urmattradisjon. Grøt er norsk husmannskost, lettvint, autentisk og sunt. Ikke minst er grøt kortreist og økologisk, noe som passer inn i den matkulturelle tidsånden. Grøt er trendy, og egne grøtbarer har dukket opp over hele Europa og USA. Grøtbarene redefinerer grøtbegrepet og stimulerer alle smakssansene. I tillegg til forskjellige kornblandinger og tilsetninger, er valgfrie toppinger viktig. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Vi lever i et samfunn der mat-maksimalisme har rådet grunnen i mange år. Matvarer er i kontinuerlig endring og nå er vi tilbake til det enkle og nøkterne med sunne juice- og smoothiebarer, suppe- og grøtbarer. Hvis du ikke allerede har oppsøkt en grøt- og suppebar, sjekk ut våre deilige julegrøtoppskrifter, laget av vår eminente Monica, og la deg friste.

Men jul er jul og det er lov å skeie ut. For hva er bedre enn danske fløteboller med trinn for trinn oppskrift? Med himmelsk sjokoladeovertrekk, florlett kremet vaniljeskum og marsipanbunn. Eller nydelig konfekt, etter oppskrift av Charlotte Holberg Sveinsen, som mener hun er født dessertmenneske og har elsket lukten av vanilje, lime, lakris og ekte sjokolade så lenge hun kan huske. Hun driver kafé og landlivsbutikken Skafferiet på Helgøya i Mjøsa. En av de mest besøkte attraksjonene i Hedmark og Oppland.

Marrakech er også verdt et besøk. Byen er magisk og etterlater ingen uberørt, noe jeg selv kan underskrive etter å ha besøkt den rosa byen ved foten av de majestetiske Atlasfjellene (min reisereportasje i nr. 1-1999). Marrakech betyr Guds land, men byen er også blitt kalt Ørkenens hovedstad og juvel, fordi denne byen er den som kommer nærmest 1001 natt i Afrika. Men først og fremst er dette eventyrbyen med de rosa fasadene og de store kontrastene. Stemningen er magisk, så her er det bare å la seg forføre inn i medinaens labyrint til markedene, soukene og håndverksgatene.

Gamlebyen, medinaen og Djemaa el Fna plassen i hjertet av Marrakech står på UNESCO’s verdensarvliste. Markedet er Afrikas travleste og syder av liv, spesielt om kvelden. En fremmed verden som vekker opp sansene med alle sine farger, lyder, dufter og smaker. Du kan prute og handle, oppleve dansende og syngende beduiner, musikere og akrobater, apekatter, eventyrfortellere og håndlesere, medisinmenn med kur mot alt, spåkoner og gjøglere, slangetemmeres fløytespill og vannselgere i sine karakteristiske drakter – alt akkompagnert til bønnerop fra moskeene. Har du tannverk, finner du raskt en håndverker som kan trekke tenner, og ønsker du hennatatovering er ikke det noe problem.

Marrakech og Istanbul er også inspirasjonskilden til fargepaletten denne sesongen. Fremmede kulturer, mystikk og religion er stikkord for den kontinentale, etniske stilen. Brent krydder i røde og brune toner, sennep og karri er jordfarger inspirert av lyset, krydderduften og smakene i disse byene. De varme nyanser får kontrast av dyp sort og gråblå toner. Nytt og gammelt mikses. Stilen skaper tyngde og volum med mørke tresorter og historisk referanse, som også kan blandes med skandinavisk minimalisme. Stilen har høy taktilitet - den pirrer nysgjerrigheten. Vi bare må berøre stoffenes overflater i velur, brokade, broderier, silke, strikk og lær.
En riktig god førjul og julefeiring

Øyunn Hrasky
Redaktør

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...