January 2014
Leder: Grå er ikke grått

Velkommen inn i det nye året. Et år fylt med muligheter og ingen begrensninger. I år er det 20 år siden InteriørMagasinet så dagens lys i Hegnar Media. Med et helt nytt livsstilkonsept som det første i Norge, og den samme innholdsmiksen som bladet du holder i hånden i dag. Først og fremst interiør, men også prosjekt, mat, arkitektur, reise og trendstyling. Vi har vært trofaste mot vårt opprinnelige konsept. Hvorfor forandre en suksess? Følg gjerne med oss på aktiviteter gjennom jubileumsåret.

  Eventyret står sentralt i vinter i en retrospektiv lengsel etter historien. Eventyr i ny fortolkning med et romantisk islett, ispedd nostalgi, poesi og melankoli. En spennende, fantasifull verden i dype farger, kombinert med lyse pasteller i en perfekt balanse. I tillegg er landskapet viktig. Vårt nordiske landskap står sentralt. Det samme landskapet som Munchs Skrik ble malt i. Både eventyret og landskapet har vi forsøkt å gjenskape i vår stylingserie, Eventyrlige vinterlandskap, sammen med ny nordisk design, som fortsatt er et viktig tema.
  Også for Tricia Guild, vårt intervjuobjekt denne gangen, er landskapet viktig og hennes største inspirasjonskilde. Det grønne gresset i hagen til foreldrene midt i London, inspirerte henne til å ta med seg det grønne landskapet inn i eget hus. Så nå ønskes gjestene et gressgrønt velkommen.
  Det er ikke bare fargene, men balansen mellom de forskjellige elementene som gir et interiør personlighet og liv. Den spesielle kjemien som oppstår når farger virker sammen med tekstur, mønster og lys, skaper magi i et rom vi kan være oss selv.
  Hovedfargen i vinter er slett ikke grønn, men grå, mens sekundærfargene er blå og vinrød. Både i mote og interiør. Trodde du at den grå perioden var tilbakelagt? Det er den ikke. Isteden er den grå poesien, som uttrykkes i grenselandet mellom lys og skygge, mellom natt og dag, utvidet med mange nyanser. For grått er verken svart eller hvitt, men forskjellige skygger midt mellom. Fargen finnes i utallige spennende nyanser som stålgrå, kalkgrå, duegrå, perlegrå, sølvgrå, koksgrå, stengrå, røkgrå, blygrå, tåkegrå og pimpestensgrå – i det hele tatt grått i alle valører. Og sammen med andre farger, spesielt i kombinasjon med blåsvart, blekblå eller isblå blir grått en spennende, vakker farge.
  Grått kan utgi seg for å være nesten hva som helst. Det er fargekombinasjonen det kommer an på. Den kan være både pregløs, intellektuell, kraftfull og alvorlig, men den kan også tilføre et rom eleganse og en klassisk fornemmelse. Stillhet og lavmælt ro oppnås gjennom bruken av blygrå og tåkegrå, mens koksgrå gir rommet kraft og karakter. Går nyanser av grått over i blått, gis rommet et innslag av farge uten å forstyrre helheten. Mens kombinasjonen av blekblå, myk duegrå, perlegrå og snehvitt skaper en forfinet ro. Vi snakker om kromatiske harmonier.
  Generelt er det ikke de store kontrastene som preger vinteren. Utviklingen er gått fra kjølig til varm minimalisme, fra kantet til avrunnet, fra harde til bløte kontraster, fra nostalgi til nåtid, fra slitt gjenbruk til bæredyktighet på en mer estetisk måte. Og tekstildesignet er stille og rolig med forenklede mønstre.
  Men tiden, den har vært en mangelvare lenge. Tid er luksus. Det blir mer og mer viktig å kunne trekke seg tilbake, og hytta er nordmenns foretrukne tilfluktsted. Her tar vi på oss vår nyinnkjøpte klokke, der viserne knapt er synlige. For tid er uvesentlig, når vi har fri. Vi slapper av i en stol som har ”ører” på siden og ”hette” på toppen, slik at vi kan sitte helt avskjermet i vår egen lille hule. Og vi trenger bare en eneste blomst på bordet, hvis den er vakker…Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...