November 2016
Leder nr. 5 2016: ESTETISK BARFOTLUKSUS OG ØKOBEVISSTHET

Gjennomgangstemaet i dette nummeret er økologi, og global bærekraft. Fokuset vårt er i ferd med å flyttes over til mennesket i økosystemet. Vi lever mer og mer økologisk, vi spiser økologisk og bygger hus med et økologisk aspekt. Som den enkle fullt utstyrte ferdighytta på 55 kvadrat. Plassbesparende, vedlikeholdsfri og med alt du måtte trenge, til og med peis. Og med store vindusflater som skyvestil side om sommeren. Den står på påler, så skulle du ønske å flytte, er ingen skade skjedd på bakken. Et fremstjerners campingliv, kaller arkitekten det. Inspirasjonen er et telt, fylt med moderne komfort. Også det økologiske hotellet Les Echasses er formet som telt. Slike uformelle hotellkonsept er en ny måte å tenke luksus på og står i sterk kontrast til klassiske luksussteder. På slike hoteller blir også landskapet bearbeidet for å gjenskape naturen, som på dette hotellet hvor det ble plantet 3.000 trær.

Et ekte telt-retreat finner du i ørkenen i Marokko. Scarabeo Camp er et nedtonet, bohemsk telt paradis i forhold til de eksklusive campene vi tidligere har vist. Helt i tråd med trenden akkurat nå. Det er naturen og stillheten som er fokuset, ikke luksusen. Mens Cocqui Coqui i Mexico kan kalles et strandparadis i sin rustikke enkelhet. Det lille hotellet har det samme nedtonede temaet med sin estetiske, enkle og jordnære barfotluksus. En favoritt blant de økobevisste fashionistas.

Det fine med dagens lavenergi hus, er at hensynet til miljøet ikke lenger begrenser det estetiske uttrykket. Husene tar som regel utgangspunkt i naturen, og store vindusflater/skyvedører skaper lette og flytende overganger mellom inne og ute. Disse nye boformene vil med tiden bli selvfølgeligheter for store deler av befolkningen. Men selvom de fleste økologiske prosjekter ønsker å flette sammen ute og inne, gjelder ikke det alle. Våre Tvillinghytter glir ikke sømløst inn i landskapet, men reiser seg derimot opp. Rett og slett for å skape en følelse av noe fremmed, slik at man stopper opp og får en annerledes opplevelse. I tillegg til økologi er det et annet viktig nøkkelord akkurat nå, nemlig gjenoppdagelse.

Vi har lenge vært opptatt av fremtiden, men nå vil vi også se oss tilbake og søke trygghet i fortiden. På denne oppdagelsesreisen gjenoppdager vi det glemte, oppdager det nye og blander alt sammen i en ny kontekst. Kultur, natur og historie er uuttømmelige kilder for nye oppdagelsesreisende, der fremtidens forbruker vil mikse og matche både fortid og fremtid. Akkurat slik er det med tanghuset, der nytt og gammelt, fortid og nåtid kombineres for å oppnå ny bærekraftig byggemåte og minske belastningen på miljøet. Med sitt organiske uttrykk, skapt utfra en blanding av gammel, lokal byggeskikk og dagens behov, krysses fortid og fremtid med et vakkert og bæredyktig, moderne liv i sommerhuset.

Men det aller viktigste i høst er at fargene endelig har funnet veien hjem. Ikke sterke, rene farger, men duse, sobre med grått i seg. Det hvite paradiset er på vikende front. Vi vil spesielt fremheve to viktige farger. Den gråblå, som også er fremtredende på kjøkkenfronten, hvor modulene gjerne er tofarget. Dernest den gule/sennepsfargen – blazing yellow, som har vært totalt fraværende i årevis. Gult symboliserer jordens bevissthet, lys og farge, og står også for gjenoppdagelsen av kulturelle røtter og globalt mangfold. Sennep og grønne dempede jordfarger er vakre sammen, og viser til sanseopplevelser i naturen. Det jordnære finnes i naturens rå elementer. Den grønne fargen i mange valører og den varme oransje skaper kontrast og samhørighet, som igjen henspeiler på tradisjon og fellesskap, det familiære og gjenkjennelige.
Sansene er i fokus. Det gode håndverk, personlige objekter, sanselige detaljer og naturmaterialer. Ikke minst er langbordet et midtpunkt, der alle kan samles rundt. Husk grønne planter – det er fremdeles et viktig element i innredningen. Ta vare på høsten og nyt de vakre fargene!


Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...