May 2015
Leder: Hyttetrend i treroppene

Sommer og ferietid nærmer seg. Mens vi venter blir hyttene mindre og mindre. Små skal de være – for det enkle, men gode ferielivet.

  Den svenske arkitekten Mats Theselius har laget konseptet Eremitens koja. En enkel, liten hytte på 8 eller 10 kvm., som er kledd med gjenbrukstre både innvendig og utvendig. Den er solgt i begrenset opplag over hele verden. Et annet svensk firma, som satser på spesialtegnede små hytter, er Sommarnöjen. Firmaet leverer hytter på 15 kvm., tegnet av flere svenske arkitekter. Hyttene innredes etter ønske og behov, i samarbeid
med arkitektene.
  Italienske HHD (Holiday Homes Design) satser på små, mobile hytter i størrelse S, M, L og XL i sin portfolio. På hytta lever man et annet liv enn til hverdags og når hyttene er vakre, miljøvennlige og funksjonelle, så kan man fint klare seg med mindre plass. Nettverket som står bak HHD’s prosjekter, har spredd seg fra Milano til New York og Shanghai.
  Men den aller hotteste hyttetrenden akkurat nå, er tretopphytter langt inni granskauen. For de voksne. Men hva med barna? Har de sluttet å leke i skogen, klatre i trær og utforske verden på egenhånd? Å hjelpe barna med å lage hytte i trærne er noe hele familien kan være med på, og det er lurt å klargjøre hyttetemaet på forhånd. For eksempel kan det bygges et fort, der hytten kles i kamuflasjenetting og sklie brukes som retrett. Eller et slott for prinser og prinsesser, malt i lyse pasteller og pyntet med gullkroner. Eller et jungeltema der hytten males løvegul med svarte prikker og har hengebro av rep. Eller en svart og hvit pirathytte, med sjørøverflagg og mast med seil. Og en bøtte i et tau, der matforsyninger kan fires opp. Eller vi bygger hytten til en naturforsker, der fuglehus og matstasjoner for fugler, sommerfugler og ekorn er plassert rundt omkring. Akkurat slik observeres også fuglelivet fra verandaen på en av tretopphyttene vi viser i dette nummeret.
  Grunnleggeren av Tree Top Hut i Brumunddal, en time fra Oslo, realiserte sin guttedrøm. Han hadde gode minner fra den gang han som liten bygde hytte i trærne med hammer og plankestubber. Som voksen gjorde han det igjen. Men nå bygget han fem hytter, enda høyere og enda større og så komfortable at de faktisk kan kalles hotell. Høyt til værs. For luftigere hyttetur får du ikke, enn ni meter over bakken, midt mellom 250 år gamle trekroner og 600 meter over havet. Øde og avsides, så nærme naturen det er mulig å komme. Og alt er miljøvennlig – alt er laget av tre.
  Det er ikke bare Nøtteliten som bor i toppen av et tre. Hytta har flyttet etter, opp til grenene hvor både Nøtteliten og alle småfuglene bor. Her kan du oppleve nærkontakt med ekorn, spurv og meis, som spiser solsikkefrø fra fuglebrettene eller av hånden din, hvis du er tålmodig nok. Du er tett på naturen og har panoramautsikt over dyrelivet fra terrassen, der både rev, villrein, sau og elg, traner, kongeørn og orrfugl ferdes. En brunbjørn er til og med observert. Og fra mars til mai er det orreleik på myren, der opptil 15 orrhaner er aktivt med på leiken. Sol eller trolsk tåke. Du er i Theodor Kittelsens rike.
  Når mørket til sist omslutter deg, har du nattens stillhet og stjernehimmelen helt for deg selv. Den totale stillheten som så mange etterspør. En følelse av å være i ett med naturen. Og når det blåser, er det som å ligge i en gammel seilbåt av tre. Det knirker og knaker og trærne svaier. Du våkner og sovner til naturens lyder. Og bor du i hytten med to etasjer, kan du fra sengen nyte utsikten gjennom takvinduene. Eventyrlig.
  Vil barna trives i toppen av et tre? De vil elske det. Det er jeg sikker på. Fordi kontrasten er så stor til hverdagen ellers. En slik opplevelse glemmes nok ikke med det første. Jeg skal i hvert fall ta med barnebarnet mitt opp i tretoppen, til ekorn, fugler og utsikt. Vil du være med Anea? Jeg lover, du får være lenge, lenge oppe, mens vi sitter tett sammen foran bålfatet og lytter til hva skogens dyr har å fortelle….


Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...