Opplev

January 2015
Smak på det nye Amsterdam

Foto: Rene Van Der Hulst/Living Inside

Kanalene har allerede rukket å bli 400 år og blitt behørig feiret. To av Europas største museer – det ærverdige Rijks og det moderne kunstmuseet Stedelijk – er igjen åpne etter å ha vært stengt i nesten 10 år, begge etter en formidabel forvandling. Utover Museumskvartalet og den sentrale Kanalringen skaper den futuristiske arkitekturen en fantastisk skyline fra sjøsiden på begge sider av IJ-elven. Og nevnte vi at her finner vi Europas mest spennende sammensmelting av design og dining? 

Se alle bildene

Den siste utviklingen kommer muligens som et sjokk for den vanlige amsterdammer. For nederlenderene har definitivt sansen for design. Men kjøkkenet deres ...! Det fleipes med at det er europeisk lavmål med hasjbrownies som punch line. Amsterdam til bords har ikke klart å riste av seg den protestantiske enkelhet, noe som kanskje skyldes at lokale kokker historisk har skydd sine røtter. Så lenge jeg kan huske, har det kontinentale og fusion gått for “fine dining” her. I den mer avslappede enden finner man sandwicher sammen med salater med bønnespirer. Etter å ha tilbragt somrene i Amsterdam i nesten 10 år foretrakk jeg lenge hjemmelagde pikniker langs kanalbredden fremfor å gå ut og spise. Men nylig inntrådte det en forandring. Byens unge generasjon av kokker har endelig omfavnet sin matarv, det nederlandske, og ikke minst, de lokale kortsreiste råvarene.

Amsterdams nesten militante økoengasjement sikrer at bioorganisk er det nye buzzordet innen kokekunst. Lokale slaktere, bakere, brennevinsprodusenter, ølbryggere og ostemakere kommer endelig til sin rett og får skinne. Amsterdam har, kort sagt, kommet i takt med resten av verden. Og omgivelsene – de fantastiske omgivelsene! Enten det er en crépinette med geit i et elegant glasshus som tilsynelatende flyter på vannet, eller fantastiske østers på en tidligere oljeplattform med en helt utrolig utsikt, eller en billedskjønn salat i et restaurert gammelt herskapshus, eller steinovnsbakt surdeigsbrød i et kapellkloster, så venter noen av Europas spektakulære urbane spiseopplevelser bare en rask tur med trikken (fergen? sykkelen?) bak kanalene. Nøl ikke – begynn planleggingen og reserver bord nå.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...