Inne

January 2015
Sjarmerende byhus i London

Foto: Birgitta W. Drejer / Sisters Agency

Produsert av: Julia Mincarelli / Sisters Agency

Styling og tekst: Rohini Wahi

Ikke langt fra Londons berømte Baker Street ligger et nyrestaurert byhus i fire etasjer og skinner. Huset oser av historie og arkitektene McClaren Excell har klart å fjerne år med forsømmelse og forfall samtidig som de har skapt et moderne og elegant hjem.

Se alle bildene

Et Marylebone hus.
Å si at huset, som er fra 1820, var i et totalt forfall da Maria Jacobsen kom over det, ville være en underdrivelse. Taket var nesten falt sammen og det bodde husokkupanter der. Alle orignale radiatorer var fjernet og erstattet med et stygt varmesystem. Men selv i forfall hadde huset sin helt egen eleganse. Maria Jacobson kontaktet Luke McLaren fra arkitektfirmaet McLaren Excell for å hjelpe henne med å vurdere bygningen og begge var enige om at huset allikevel var overraskende godt bevaret.
Maria Jacobsen ønsket seg et hjem som kunne huse en stor familie og for å realisere dette måtte huset gjennom en omfattende restaurering på nesten et år. Ny planløsning var en stor del av projektet idet kjøkkenet nå ble lagt i stue-etasjen ved siden av spisestuen og opp over i etasjene ble det laget soverom og bad.

-Deler av huset syntes ulasteligt intakt, forklarer arkitekten Luke McLaren . -Det gjemte seg under mange lag maling, men det var der. Selv i de rommene som var blitt behandlet med fullstendig respektløshet, var det nok til at vi kunne ta en støpning eller danne oss et inntrykk eller lage en profil av noe og få det gjenskapt.

Peis, skodder, dører og gesimser ble gjeninnsatt nesten nøyaktig slik de ville ha vært da huset ble bygget i 1820. Men det var ikke en enkel restaureringsjobb. Maria Jacobson var veldig opptatt av å bevare Regency stilen i huset, men hun ønsket også å skape rom hvor hun kunne leve, - rom med moderne bekvemmeligheter som passet til tidens levemåte.

-Jeg ønsket modernitet, men også at man fremdeles skulle fornemme husets opprinnelse, forklarer hun . -Jeg ville ikke skape noe helt moderne, men kjøkkenet og badene måtte være funksjonelle.

" Alle gamle hus har en historie å fortelle," sier Luke McLaren. "Man kan lese bygningens historie utfra slitasjen i materialene. Det er også derfor jeg valgte å bruke zink på kjøkkenet. Det er et materiale som endrer seg hele tiden. Man lager mat på det, spiser på det, drikker på det, og alle sporene kan ses i overflaten. For noen er det bare flekker, men faktisk er det patina. Det blir til en fin gammel slitt metaloverflate som føles som om den alltid har vært i huset. "

Mesteparten av møblene i huset er antikke, men siden det ikke er mange, understreker de husets moderne urban look med avsyrede tregulv. I noen av rommene er det brukt industrielle materialer, men huset utstråler unektelig en varm og innbydende følelse.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...