Inne

January 2015
Månetoppen - en kjærlighetsaffære

En umiddelbar begeistring for naturen og fjellene rundt Aurdal gjorde at familien kjøpte en tomt for sparepengene etter at de ikke klarte å glemme det vakre stedet. Vi ble rett og slett hodestups forelsket i alle turmulighetene både sommer som vinter.

Se alle bildene

HAR DU KLAVE, FÅR DU KU
- og det var slik det begynte når Månetoppen skulle bygges. Familien hadde en drøm dypt inne magen om en gang en hytte på fjellet. Sparepengene rakk akkurat til tomten og de hadde ingen planer om å øke investeringene ytterligere. Kjærlighetsforholdet til Valdresfjellet og den vakre naturen gjorde at de omprioriterte sine planer og satte i gang å lete etter en hytte som kunne passe både tomten og lommeboken.
I dag står den der og da familien flyttet inn en kald helg i desember hang månen krystallklar over fjelltoppen og ga navn til hytta.

ET ANNERLEDES OG ”NEDPÅ” PROSJEKT
Interiørdesigner Christine Fikseaunet og familien er glad i livet og det det har å tilby. Det var full enighet om at skulle de komme i havn med hytte på fjellet, så måtte det bli et lavbudsjett prosjekt som var overkommelig å gjennomføre.
Siden hytta ligger i Aurdal i Valdres reiser de med bil i drøye 2,5 time for å komme frem. Det var derfor ikke mulig å følge byggeprosjektet fra uke til uke og et samarbeid med Familiehytta ble løsningen. De brukte mye tid på planlegging og valgte gode lokale håndverkere som kunne hjelpe med alt fra graving, rør, elektrisk anlegg og flis til montering av ovn.
FH-gruppen stod for byggeprosessen og leverte en ferdig hytte. Christine tegnet hvert rom og brukte tiden frem mot byggestart på å planlegge hele hytta ferdig. Alle de involverte fikk hver sin mappe hvor hvert rom var tegnet inn med alt fra plassbygde senger til hvor alle elektriske punkt skulle plasseres.

Parallelt med dette ryddet familien opp i skuffer og skap hjemme, gikk i bruktbutikker og servise, puter, sengetepper og interiør ble pakket i esker, merket rom for rom.
Kjøkken, skap med vask på bad, kommoder og hvitevarer ble bestilt hos Ikea og fraktet opp på fjellet. Det var ikke en skrue som manglet da lasset ankom Aurdal. Snekkerne som sto klare kunne ta imot og montere. Fra spaden gikk i jorden i slutten av august til hytta sto ferdig tok det drøye 3 måneder.

Alt ble pakket ut av flyttelasset en kald og hektisk desember helg og etter det har de ikke forandret på noe. Kun vært på tur innover viddene og hygget seg på hytta.

Vi var enige om at vi ikke orket et prosjekt som skulle vare i mange år, forteller Christine. Etter et omfattende byggeprosjekt hjemme var familien klar for å ha litt fri i helger og ferier.
Siden hytta er bygget i enkel stil, med slett panel på vegger, var det ikke materialene som gjorde hytta. Dette måtte de få frem på en annen måte og hyggelige gode løsninger ble valgt for å sette den lune hyttestemningen gjennom tekstiler, lamper og møblering.
Familien er svært fornøyd med planløsningen. Totalt har hytta 4 soverom, 2 stuer, kjøkken, bad og 2 toalett. De ga avkall på badstuen og byttet denne i et teknisk rom og bod. En ekstra bod integrert i hytta rommer ski og alt som kan stå kaldt.
Familien har valgt å ha komfort som oppvaskmaskin og vaskemaskin. De drar ikke med seg bager med sengetøy og håndklær opp og ned fra fjellet. Alt ligger i en kommode og blir vasket på stedet. I tillegg kan de ringe hytta varm dagen før. Dette bidrar til at familien ofte bestemmer seg på en, to, tre at nå reiser vi i morgen på fjellet. Bagger blir pakket og mat handles på vei opp. Den gode plassen gjør at sønnene i familien kan ha med seg sine venner og familiens venner kan også komme med smått og stort.
Den er allikevel intim og hyggelig, og føles veldig ”nedpå”.
Dette er med på å gjøre at de bruker hytta ofte. Alt er veldig lettvint.

VENNER MED NABOEN
Familien her er gode venner med naboen og de var de som tipset om tomten. Til da hadde de leiet en hytte ved Aurdal Fjellpark og jevnlig besøkt sine venner herfra. Siden vi ikke er naboer hjemme, sa Katrine som bor i hytten ved siden av, hadde det vært hyggelig om vi kunne bli hyttenaboer. I all hemmelighet ble kjøpet av tomten ordnet og en sommerdag sendte de bilde av en henger som sto litt pussig plassert og ba vennlig om denne kunne bli flyttet til egen tomt. 2 gode kompiser ble hyttenaboer og turkamerater.

I den lille hyttegrenda som ligger med 10 minutters kjøretur fra alpinanlegget bor det hyggelig og sosiale mennesker. Det er ingen som renner ned dørene til hverandre, men de er litt sammen ute. Hyggelig å treffes i solveggen etter endt skitur for å slå av en prat, eller felles turer med hund. Hver påske arrangerer den ene naboen påskeskirenn med startnummer på brystet. Det lille hyttesamfunnet samles for å heie hverandre og barna inn i målområdet. Hyggelig med tradisjoner og trivelige folk på fjellet. De har også egen Facebook side. Her formidles det turglede, værrapporter og annen informasjon.
De som feirer jul på fjellet er å observere på julekvelden, med ski på beina, ned til den lille fjellkirken i Aurdal. Her står ski og sparker i skjønn forening langs den rimete kirkeveggen og innenfor er det stappfullt til randen.
Den vakre tiden på høsten møtes mange på fjelltoppene og noen er også med på innsanking av sauene som har gått fritt på sommerbeite. Her står tiden litt stille. Både PC, TV og telefoner får en liten pause og konkurransen om å treffe flest blink med luftgevær overtar plassen. Det spikkes pølsepinner og hugges ved på denne årstiden. Utretting av skjeve takrenner etter snøfall og noen få beisejobber blir unnagjort, men hovedfokus er turer og fisking i Valdresfjellene, plukking av sopp og bær og hyggelig samvær med venner. Ja, kanskje hyttenaboen.
På vinteren er det ofte at barna i grenda samles med lykter og kjelker. I dette mer eller mindre bilfrie hyttesamfunnet raser de nedover bakkene fra Månetoppen og mot myren med hodelykter og småsøsken bakpå. Røde kinn og trette ben får lov å hvile foran peis og på skinn etter endt dag.
Det som gjør fjellet litt unikt er at de automatisk gjør andre ting enn hjemme. De spiller oftere kort og sjakk, de leser flere bøker og det strikkes i kroker.
Her er det kort sagt mulighet for rekreasjon og økt kreativitet noe som Christine har god brukt for i sitt daglig virke.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...