Her

January 2015
Norm Arkitekter - Ny nordisk form

Tekst: Kari Osvold Foto: Jonas Bjerre-Poulsen

De danske arkitektene Jonas Bjerre- Poulsen og Kasper Rønn og står bak mye av det vi nå kjenner som den nye, nordiske trenden. Enten det er innredning, møbler eller hverdagslige bruksgjenstander så dreier det seg om enkle, rene former, god funksjon og materialer vi er fortrolige med.

Se alle bildene

Norm er et tverrfaglig designstudio med fokus på arkitektur og innredning, design, grafikk og foto. Arkitektene Kasper Rønn og Jonas Bjerre-Poulsen startet Norm får fem år siden, og har i løpet av denne tiden gjort seg sterkt bemerket med sin design. De står bak en mengde produkter til kjøkken og spisebord for danske bedrifter, men har også tegnet møbler og belysning for firmaet &Tradition og smykker for det danske firmaet Von Lotzbeck Jewelery. De har designet mye for den velkjente Menu, og som eksterne, kreative ledere jobber Norm Arkitekter på en strategiplan for denne bedriften. For tiden jobber de også med utendørsmøbler for en amerikansk bedrift.

De eldre av oss kjenner med glede igjen noen av grepene og tankene bak Scandinavian design bølgen fra 50-60-tallet. Funksjon og behersket materialbruk stod i høysetet den gang som nå. Hos Norm ligger det en klar filosofi bak: Berettigelsen til et produkt ligger i estetikk og funksjonalitet. Med et målrettet fokus på den gode ideen, riktige materialer og det gode håndverket ser Norm det som et mål og lage gode, brukervennlige produkter med tiltalende design - og arkitektur som gir inspirasjon i hverdagen.
Et sitat fra Bjerre- Poulsen kan muligens tolkes som en programerklæring, og sier mye om hvordan de arbeider.” Vi mener ikke at god design behøver å være ny design for å fungere. Men, det er alltid fint om man kan tilføre noe nytt til en type produkter. Vi tror i virkeligheten på designutvikling mer som en evolusjon enn innovasjon. Det er en utopi å tro at man ikke står på skuldrene av dem før oss.”

God funksjon, god design
God funksjon betyr å dekke et behov på en tilfredsstillende måte. Om et produkt ikke fungerer, er det ikke god design. Det er en klar melding fra Norm arkitekter. Derfor starter de gjerne utviklingsprosessen med å fokusere på et reelt behov. God design skal ta utgangspunkt i den som skal bruke det, og målet er å forbedre både produksjon og produkt. Ønsket er å gjøre det lettere, vakrere, billigere og kanskje mer effektivt. Materialvalg er selvsagt viktig for den estetiske utformingen, og de tar helst utgangspunkt i materialenes iboende egenskaper. God design i et produkt vi omgis av til daglig, berører oss og gjør hverdagen bedre og gladere. Enten det er et møbel, et verktøy eller en tekopp, så skal form, funksjon og materialer skape et helhetlig uttrykk.

Etter bare få år har Norms design satt tydelige spor, langt utenfor Danmarks egne grenser. Den myke minimalismen tiltaler mange av oss. Blonde tresorter, naturfarger og materialer i kombinasjon med gjennomtenkte funksjoner skaper ganske enkelt gjenstander vi gjerne vil ha rundt oss!. Serviser som lar seg stable og kombinere på mange vis, tekanner med innebygget, praktisk sil og hvem vil ikke ha en pepperkvern som ikke etterlater grovkornet krydder på duken? Dette er nettopp ting som de nordiske landene har vært kjent for. Så vi gleder oss over denne voksende trenden, det gir oss gjenstander som varer lenge og er en glede for øyet.
Norm arkitekter står bak en mengde velkjente designprodukter til bruk både på kjøkkenet og ved spisebordet. Men deres formgiving strekker seg lenger enn så. De er opptatt av helheten og bruk av bærekraftige materialer. Møbler og gjenstander som tåler langvarig bruk, materialer som kan eldes med sjarm. Enten det gjelder innredning av private hjem eller interiør i mer kommersielle sammenhenger. Restauranten Höst i København er et godt eksempel. Her står Norm bak både innredning og dekketøy, og i nært samarbeid med kjøkkensjefene som representerer det nye nordiske kjøkken. New Norm Service er skapt for å være den perfekte bakgrunnen for årstidenes ulike råvarer. For de lokale råvarene som vårens rabarbra, sommerens jordbær og høstens herlige epler. Den store hvite tallerkenen får endret utseende helt når den suppleres med en mindre grå eller kanskje en blå asjett på toppen. Det hele kombineres på mange vis, etter årstid eller de ulike retter. Dette serviset er laget i samarbeid med den velkjente, danske produsenten Menu. En kveld på Höst er en Københavntur verd! Både mat og miljø stiller i en helt egen klasse. Et drømmested for alle som er opptatt at den beste maten, men foretrekker en uformell atmosfære! Jeg lover. Men – bestill i god tid.
Höst fikk i 2013 to helt spesielle utmerkelser. ”Best European Restaurant” og deretter den største av dem alle ”Best Restaurant”. Det er første gang noen dansk restaurant har fått disse utmerkelsene, og det er i konkurranse med de mest anerkjente designere i verden!

Norm Arkitekter
Norm Arkitekter har vunnet en rekke internasjonale og prestisjetunge priser, blant annet Red Dot, Design Plus, IF Design Award og Good Design Award. I fjor var Norm jury for den internasjonale IF Concept Awards.
Kasper Rønn er utdannet arkitekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og har et sterkt fokus på møbeldesign, Han har tidligere arbeidet for arkitekter som Space CPH, Jørn Langvad og Ole Palsby og har erfaring både innen arkitektur og design. Sammen med Ole Palsby står han bak mange produkter for danske Eva og andre bedrifter – før NORM ble startet.
Jesper Bjerre-Poulsen fullførte sine studier ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2004, han er utdannet siviløkonom fra Copehagen Bussines School, og han har studert kunst og filosofi i Roma. Han har arbeidet sammen med den anerkjente danske designeren Ole Palsby i utvikling av produkter for Rosenthal, Alfi og Georg Jensen.

galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...