Inne

January 2015
Småskala i skråningen

Tekst: Beate Slipher Foto: Dreyer/Hensley

Styling: Kirsten Visdal

- Full tillit! Slik oppsummerer hytteeierne hele byggeprosessen. Så trygg kan en være når en kjenner arkitektens arbeider på forhånd. Når en er omgitt av førsteklasses folk, fra leverandøren av materialer til den siste snekkerdetalj. Da kan det skapes trearkitektur for en ny tid og en ny generasjon.

Se alle bildene

Oppover lia klatrer knudrete kronglebjerker. Mellom stammene klynger små huskropper seg sammen i det bratte terrenget. Alle takformer er blitt myke og nesten skjult under digre snødriver.
- Beliggenheten er bratt og var utfordrende å utnytte, sier arkitekt Henrik Hille. - Men den er vakker, smiler hytteeierne. I klarvær strekker Skogshorn sin majestetiske profil mot horisonten. Om sommeren blinker sjøen der nede i dalbunnen. Vinterstid lokker langrennsløypene like utenfor hytteveggen.

Sammen og alene
Ute er vinterlyset lavt og matt, alt er stille og stivfrossent. Men inne i hytta er det folksomt med liv og varme.
– Vi liker å være mange sammen på hytta. Både ungene og vi har gjerne venner med. Men selv om en trives sammen, er det ingen som liker å sitte oppå hverandre hele tiden, sier hytteeierne.
Dette var nærmest det eneste oppdraget de ga arkitekten: Å skape gode steder å være for store og små, for flere generasjoner. Tanker omkring stiluttrykk og materialvalg var utvekslet. Utover det var alt basert på full tillit og gjensidig forståelse.
– Utfordringen var å gi plass for både det hyggelige samværet og den stille tilbaketrekningen. Det er viktig for at hyttelivet kan gli smidig og konfliktfritt, fremhever arkitekten.
Nå opplever alle at det er myldreplass nok her. Det er ikke fordi hytta er så stor, men fordi den er godt tenkt og utformet for fellesskap. – Grunnflaten er på ca. 120 kvadratmeter, forteller arkitekten. – Men det er hele fjorten sengeplasser her, supplerer eierne. Slikt blir mulig når all gulvplass og alle volumer er utnyttet så snedig som her.
Over to av rommene ga takhøyden rom for hemser. Dessuten er soverommene ikke bare til å sove i. Dit er det koselig å trekke seg tilbake for en stille stund når mange er samlet på hytta.
Gulvplassen er ikke kastet bort til garderobeskap. Hvem trenger vel å henge opp dressen på hytta, spør arkitekten retorisk. I stedet har han tegnet spesialløsninger som utnytter plassen på centimeteren. Under sengene er det bygget skuffer, den mest praktiske oppbevaringsformen for tur- og fritidstøy. Til og med trappetrinn er utnyttet til fint utformede skuffer.

Arkitekt: Hille og Strandskogen arkitekter AS.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...