Inne

January 2015
Arkitektens solbrente chalet i Morzine

Tekst: Barbara Divry Foto: Jean-Marc Palisse

Arrangement: Angélique Buisson

Villa Solar ligger midt blant tradisjonelle gårder som en arkitektonisk juvel badet i lys.
Møt arkitekten bak: Jeremia Koempgen.

Se alle bildene

Hva var utgangspunktet?
En gammel gård med mange restriksjoner fordi den ligger i det historiske distriktet Morzine i Frankrike. Fasaden måtte ikke endres. Istedenfor å gjøre dette til et handicap prøvde jeg å forestille meg en original måte å slippe inn lyset på. I utgangspunktet hadde eierne tenkt å dele opp gården i to separate boenheter slik at den enkelt kunne leies ut. Jeg rådet dem til å beholde det opprinnelige volumet og heller dele chaletet opp i fire enheter.

Fortell oss om din originale plan ...
For ikke å ødelegge volumet valgte jeg å skape boenheter i hvert hjørne av bygningen med soverom, biljard, basseng, kjøkken og bad. Denne måten å organisere huset på skaper en perfekt lydisolering slik at flere familier kan leve sammen. Det viktigste boarealet, stuen og spisestuen, ligger i midt i bygningen i en korsformasjon.

Og hvordan gikk det med lyset i alt dette?
Fra utsiden ser huset veldig lukket ut, men det er bare en illusjon. Jeg ble inspirert av de gamle låvene i Haute Savoie, og lagde et system med vinduer som er mer eller mindre åpne avhengig av orienteringen på fasadene. Dermed blir hvert rom opplyst av solens bane. Spillet med skygger blir en del av husets særpreg, og innendørs føler man at man lever i harmoni med naturen.


Hvilke råd vil du gi til de som ønsker innlate seg på et restaureringsprosjekt?
Vær spesielt forsiktig slik at den opprinnelige bygningen ikke ødelegges. Jeg ser altfor mange gårder hvor man beholde trekonstruksjonene utvendig og lager betongkonstruksjoner innvendig. Og ikke prøv å lage en etterligning! Lytt heller til naturen rundt og skap noe ut fra naturens prinsipper. Her ønsket jeg å skape et håndverksmessig uttrykk med den åpne ytterkledningen, et uttrykk som var moderne, men samtidig hadde i seg essensen av det gamle.

galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...