January 2015
Leder: Nordmenns paradis

Velkommen tilbake til hverdagen alle dere som har hatt en lang juleferie på hytta. For intet land i verden har så mange hytter pr. innbygger som Norge. Et luksusgode i et land med masse plass og godt med penger.

  I sommer var jeg på besøk hos venner i Haugesund, der hyttene ligger en kort kjøretur fra hjemmet. Og hit drar mine venner så ofte de kan, til sin 50 kvadratmeter store tømmerhytte fra 50-tallet, med utsikt over fjord og fjell og ingenting annet. Uten andre hytter i nærheten nytes den totale stillheten, og batteriene lades. Den ultimate ferie for en gjennomsnittsnordmann. Og totalt ubegripelig for andre, som ikke er født her i landet - som for eksempel deres amerikanske slektninger på Norgesbesøk. De forstod ikke helt hvordan nordmenns lille paradis på jord, kunne være den beste form for rekreasjon.
  Hytteliv er virkelig det gode liv. Nordmenn har lange tradisjoner med denne ferieformen og begrepet hytte har en egen betydning, som vekker assosiasjoner for de fleste. Det sentrale er kontakten med naturen. Si natur til en nordmann og han får det litt drømmende blikket. Si natur til en svenske eller danske, og reaksjonen blir en annen. Ta naturen fra en nordmann og han vil lure på hva han skal bruke søndagene til. Den europeiske livsstilen med lange søndagslunsjer i byens sentrum, er uaktuell. By er synonymt med jobb. Helg betyr å forlate bykjernen. Naturen kaller.
  Drømmen om hytta representerer typiske norske ferie- og fritidsidealer. Også kulturelle stikkord som stillhet, ro, naturopplevelse, nøkternhet og forankring til steder som har personlig og familiemessig betydning. Vi liker å holde fast ved kjernen i norsk friluftsliv og hyttetradisjon: Å være alene med naturen. Illusjonen om den isolerte, frittliggende hytta er et bilde på det enkle, naturlige livet. En romantisk forestilling om villmarksliv, men også en grunnleggende respekt for naturen og en genuin interesse for hva naturen kan tilby. Et aktivt friluftsliv er stadig en identitetsmarkør for det norske folk.
  Interiørmessig er det nordiske fremdeles en viktig trend med den rå nordiske naturen som inspirasjonskilde. Vi skal tilbake til det opprinnelige med et rått, nesten uferdig interiør. Naturens materialer hyller det organiske og ufullkomne i jakten på autentisitet. Skandinavisk enkelhet og renhet videreføres nå ute i Europa, og får stadig nye tilhengere. Spesielt gjelder dette for hytter. Flere og flere får øynene opp for viktigheten av materialene, slik de er formet fra naturens side. Enkelt og stramt, asketisk i uttrykket, men med skjønnhet i detaljene. Naturlige overflater - rått, upolert og rustikt. Down to basic.
  Naturmaterialer er i fokus. Værbitt, ubehandlet og resirkulert. Det rene, enkle og ærlige som karakteriserer nordisk form. Trevirke som eldes med stil er en vakker kontrast til hard betong. Bland det harde med myke verdier som grove tekstiler, ullpledd, lammeskinn og levende lys for å få den ultimate skandinaviske hyggen. Røft og ujålete med fine kontraster. De skiftende årstidene fortelles gjennom variasjon i overflater, tekstur og form. Men det er også et meditativt aspekt ved å hente inn naturens ressurser. Et viktig moment vi har lett for å glemme.
  Og vi må ta vare på våre misteverdier. Det vi savner. Det å ha tid er luksus, og blir i stigende grad oppfattet som noe immaterielt. Andre misteverdier er plass, ro og fred. Men selv om misteverdien er immateriell, kan
manifestasjonen være materiell. Fred og ro oppnås ved å dra på hytta. Om så bare for en helg.

Vinneren av konkurransen, tur til Svalbard, er
Wendy Carlsen, Gamle Kragerø vei 86, 3770
Kragerø. Vi gratulerer!


Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...