Inne

January 2014
Eklektisk eleganse

Tekst: Michele Biancucci, Elena Giampiccolo Foto: Michele Biancucci/ MEDIA IMAGE COMMUNICATION

Bli med til et hus som på en forunderlig måte forener nåtid, fortid og fremtid.

Se alle bildene

Midt i hjertet av Italia i det grønne duvende landskapet i Umbria, like i nærheten av Giottos revolusjonerende fresco malerier i basilikaen i Assisi, ligger denne gamle, vakre gården. Her bor Andrea og Feliciani Campi i et hus som er røft innredet med nennsomt utvalgte materialer og former som på en forunderlig, innovativ måte forener nåtid, fortid og fremtid. Signaturen er umiskjennelig. Den meget personlige eklektiske stilen til arkitekt og designer Paola Navone er vellykket blitt kombinert med innehavernes egne ønsker. – Hun er et oppkomme av originale ideer og hun er ikke redd for å eksperimentere, forteller eierne som gav henne jobben med entusiasme og beundring, og som etter endt oppdrag er, om enn mulig, enda mer begeistret.
Valget av møbler og noen av de strukturelle løsningene fordret personlig involvering av Andrea og Feliciano, som foretrakk å jobbe sammen med designeren fremfor å gi henne hele oppdraget og frie tøyler.
-Vi vurderte alle Paola Navones forslag. Noen ganger avslo vi dem eller var uenige og kom med forslag til egne løsninger som vi følte var mer i samsvar med det vi ønsket oss både visuelt og rent praktisk. Hver gang viste Paola tålmodighet og profesjonalitet og kom oss i møte. Vi beundrer hennes talent, men også ydmykheten ved denne geniale kvinnen. Hun er så langt unna den arrogante typen av såkalte «arkistars» som man kan komme, forteller Andrea.
De originale mursteinsveggene, den imponerende strukturen med synlige bjelker i bygningen, gangbroene, mesaninene og trappene domineres av det hvite som sammen med de sterke kromatiske kontrastene i gulvet og møblene, bidrar til å definere rommet og tiltrekker seg øye.
Via inngangen gjennom en jerndør, et eksempel på lokalt håndverk, ledes man videre inn gjennom en kort korridor dominert av en rekke “Manana lamps” fra Design House Stockholm som er plassert i en seremoniell, nesten martialsk sekvens, vaktsomme og årvåkne overfor besøkende, og videre inn et åpent rom på 500 kvm. En av protagonistene i stuen er det store spisebordet "Ancient Table" laget av Swamp Kauri, et dyrebart og ekstremt sjeldent forhistorisk tre, en autentisk DOCG skatt fra New Zealands North Island, produsert av Riva 1920 etter Renzo og Matteo Pianos design. Bordet hører til "Ground Zero ... Ground Heroes" samlingen som ble opprettet etter terrorangrepet på Twin Towers. Sentrert over spisebordet henger fem sylindriske pendellamper Schooley designet av Mark Eden: Lyse og luftige med et lettsinn, - kledd i et lyst, transparent stoff.
Rundt bordet står en eklektisk samling av stoler. De er alle forskjellige både i materialer hvor både tre, jern og oksidert stål er representert, men også formuttrykkene er svært forskjellige. Stolene er et resultat av innehavernes uopphørlig jakt rundt på markeder og i antikvitetsbutikker.

Den mørke parketten som er over hele huset, gir varme og autentisitet og gjennom små grep skapes en dialog med teppet av sekskantede sementfliser, satt sammen som en mosaikk som en bikube under spisebordet. Flisene er designet av Paola Navone selv, produseres i Carocim i Marokko og kommer i tre ulike nyanser av grått.
Den hvite sofaen, designet av Paola Navone for Linteloo, deler opp rommet og skaper et rom i rommet hvor man kan lese og slappe av. Her dominerer det personlige og det er kjærlig innredet med stoler, små bord, objekter og andre ting fra Campis mange reiser.

Kjøkkenet har en bakvegg av murstein mens ut mot allrommet åpner det seg med høye, smale vinduer som gir assosiasjoner til en fabrikk. Det er dette miljøet som mer enn noe annet i huset som gir referanser til den industrielle stilen: Det er rustfritt stål i alle komponenter med unntak av den hvite marmorvasken som er designet av Paola selv for Opinion Ciatti. Gulvets tekstur gjentas med de sekskantede flisene fra stuen.

Nattens sone, soveværelset med et tilstøtende åpent bad, ligger i forlengelsen av stuen. Dette gir en følelse av kontinuitet og understreker den stilistiske signaturen til Navone og eierens sans for luftige og åpne miljøer: Adkomsten går gjennom en vakker bro og er omkranset av en mesanin med imponerende stauter som binder sammen huset og leder tilbake til biblioteket og den ikoniske Gyrofocus peisen designet av Dominique Imbert i 1968.
Badet er jo vanligvis oppfattet som et svært intimt sted, og med åpenheten deles de mest intime øyeblikk. Interiørmessig er det myket opp med sementfliser i vintage stil laget av Paola Navone og badekaret Monoply ( London) mens "Doppio Zero" servant fra Flaminia står på et bord laget av håndmalt, gjenvunnet tømmer med benkeplate i enkel antrasittgrå stein. Over henger det klassiske veggspeilet, "Vittoria" som Paola Navone har designet for Casamilano.

Den hvite himmelseng er kjøpt hos en antikvitetshandel i Umbria. Sengen har en stiv, men samtidig lett ramme og myk sengebunn, i kontrast til den grå sofaen under den gamle klokken.
Lampene ved sengen er av metall med to lys som stiger opp i luften takket være strømledningene som lurer øyet. Garderobene gjemmer seg bak hvite elegante forheng.

galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...