October 2014
Leder: Myk minimalisme

Først og fremst er den rene, enkle nordiske stilen fremdeles en viktig trend. Stilen gir seg ikke ut for å være noe mer enn den er. Europa har for lengst oppdaget skandinavisk livsstil og innredning, og norsk design er på full fart ut i verden. Inspirasjonskilden er den rå nordiske naturen. Uttrykket er fremdeles blondt og innredningen harmonisk, men fargene blir mørkere utover vinteren. Det kommer mer svart i det hvite.

  Det er kvaliteten på detaljene som er nøkkelen i Nordisk design, mener Norm arkitekter, som er selve eksponenten for den nordiske stilen. I tillegg til godt håndverk skal produktene også ha en estetisk varighet. Kunsten er å balansere det visuelle, det taktile og det sensuelle. Men det er det magiske skandinaviske lyset, som inspirerer fargepaletten. De skiftende årstider fortelles gjennom variasjon i overflater, tekstur og form og tas direkte fra naturelementene. Vi snakker myk minimalisme.
  I Nordic Noir er fargene mørke, nesten sorte, mens stilen er ren og nordisk. Selvom sorte farger er en motsigelse i seg selv. For farger kan ikke være nesten sorte, når sort
ikke er en farge. Men det er nettopp det fargene i Nordic Noir er. Det er et mørkt, tema, men det nordiske fjerner alle dystre detaljer. Nordic Noir låner fra det japanske formspråket og temaet egner seg til små og store elementer i et rom, men ikke hele innredningen. Kun en liten del hvitt er tillatt. Ellers handler det om å leke med de mørke fargene og skape nyanser med mørke og flotte detaljene. Til og med vinglassene er varte i denne trenden, og designklassikerne blir nå relansert i helsvart.
  Vår trådløse hverdag gir oss en nomadisk tilværelse og forandrer både møbleringen og rominndelingen i hjemmet. Stikkordet er fleksibilitet. Ikke bare lever vi på forskjellige steder rundt omkring i verden, men selv i vårt eget hus vil vi føre en nomadisk tilværelse uten faste rammer. Det krever fleksible møbler for fleksible liv. De store motehusene viser nomadeliv med sammenleggbare, bærbare og fleksible flerbruksmøbler. Flere småbord som sofabord har vært trend lenge.
  Mye foregår derfor i nomadisk gulvhøyde, som i Japan. Store gulvputer og behov for gulvtepper melder seg. Ikke kelimer, men de nye svart/hvite/sandfargede teppene i grafiske mønstre som har hentet inspirasjon fra det afrikanske kontinentet. Enkle, vakre og et smykke i rommet. Vi får også behov for tekstiler, både som romdelere og gardiner. Tekstiler er blitt en megatrend. Lift er satt på vent og de fotside gardinene er tilbake igjen. Mye lin, men også støvete fløyel er gjenoppstått fra 70-tallet.
  Metallene fortsetter. Sammen med kobber, gull og messing vil vi også se mer av krom, sølv og stål. Spesielt er det mye kobber i alt fra lysestaker til lamper. Og gjennomgående fokus denne sesongen er skinnende, glitrende overflater. For hver trend har en shimmer retning.
  Alt av glass og vaser er farget. Vinterens farge er en mørkere sotfarge. Marmor ser vi stadig mere av. Ikke bare hvit, men også svart, grønn, brun og rosa. Den er vakker og slitesterk både til bad, kjøkken, stue og ellers i huset.
  Håndverk er den nye luksusen og kunsthåndverk er estetikk i hverdagen. Keramikk er på toppen av sin glansperiode akkurat nå. Det ekte, håndlagede og ufullendte er i skuddet igjen. Jo skjevere og mer asymmetrisk, jo bedre. Da er det enda tydeligere at hver del er unik. Og alt har taktile overflater og strukturer, som er gode å berøre. 
  Vinterens farger går mye i grått. De grå og svarte tonene holder seg, men nå med en ny spennende gulgrønn kontrast. Et monokromt uttrykk fås ved å kombinere ulike grå toner i varme og kalde nyanser. Lekkert til metall. Selvsagt er det grønntoner. Den blågrønne som har vært årets farge beveger seg over i minttoner. I denne paletten introduseres også en mørkere farge utover vinteren med mer svart i seg.
  De grå, beige og brune nyansene er viktige, pluss blått. Bordeaux fortsetter å være en sterk farge. Vakkert sammen med dyp grått. Pastell er flott i kalde nyanser, især glimmer. Nye farger er sterk oransje, petroleum, nesten sort blå, fuchsia, antikk bronse og pumpkin spice. I flere kategorier kommer det en dyp og mørk tone. Med andre ord en spennende vinter i mørke vakre farger.

Vinneren av konkurransen, en luksusweekend for 2 på The Thief er Ann-Birgitt Skomakerstuen, Solsidevegen
814, 2662 Dovre.


Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...