October 2014
Leder: Blått i blått

Sommeren står for døren – og som alltid ønsker vi oss en sommer fylt med solskinn og myke, varme kvelder. En svale gjør ingen sommer, men den gjør hva den kan, sies det. Vi venter i spenning.

  Fordi vi er 20 år i år, har jeg mimret litt i gamle InteriørMagasiner. Konseptet vårt er det samme som for 20 år siden. Men hvordan produksjonen foregår nå og den gang er veldig forskjellig. Da jeg startet i bladbransjen, lagde vi lay-out ved hjelp av kopimaskin, klipp og lim metoden. Og fotografene brukte dias, som ble sendt til fremkalling og repro.
  Også på trykkerisiden er det store forandringer. For 20 år siden ønsket jeg å være til stede når bladet ble trykket, for at resultatet skulle bli best mulig. Med stor entusiasme entret jeg guttas domene, Fabritius trykkeri i kjelleren på Alnabru. Der menn var menn. Og damene kun hang på veggen med tegnestifter. Jeg stilte i lys beige første arbeidsdag. Gutta ante uråd, men hjelpen kom raskt. Ved hjelp av to doruller, ble stolen jeg skulle sitte i mumifisert, etter å ha blitt ”tagget ned” av mange års trykksverte.
  I et lite trangt glassbur sto vi klemt sammen i en eim av tobakk, svart kaffe, trykksverte og selvsagt radioen, som prøvde å overdøve bråket fra trykkmaskinene. Det bråkte fælt med store sylindere og glassvegger uten isolasjon. Gule øreklokker var obligatorisk. Jeg veiledet om fargenyanser, at rødt ikke bare er rødt og grønt ikke bare grønt. Det er forskjell på InteriørMagasinet og DM’en til Rimi.
  Mens 8 timers skiftene sa ”jøss, er du her enda” og ”ha det bra” ble jeg stående i 32 timers økter. Og hele tiden var det forsinkelser - papiret røk, falsen var i ulage, det var passmerker og flekker på platene. Maskinene stoppet og gikk hele tiden, og gutta kravlet inn og ut av valsene.
  Etter noen år fikk jeg eget rom i kjelleren. Jeg antar det var av pur medlidenhet fra ledelsens side. Med kjøleskap fylt med kaker og sjokolade, sammenleggbar seng, lesestoff, ullpledd og sogar en stålampe. Men hver gang jeg prøvde horisontalen, ringte de fra Conmori’n. Nye plater ankommet – klar til avgang om 2 minutter. Vennligst ta plass.
  I kjelleren var Stanger’n avdelingssjef på Roland - arktrykkemaskinen. Han ble også kalt Verdensmester’n, fordi han var verdens beste Roland-trykker, ifølge ham selv. Ingen over. Ingen ved siden. Når Stanger’n slentret forbi trykkmaskinen og utbrøt: ”Gutter, vi struper’n i yellow og kanter’n i pink,” da ble det slik. Stanger’n hadde øye for detaljer.
  Det var den gang da. Nå er jeg aldri til stede på trykkeriet lenger. Alt foregår digitalt og både bildene og trykkeprosessen er blitt så bra at det ikke er nødvendig. Et stort fremskritt, samtidig som det er litt vemodig. Årene i kjelleren med gutta var noe helt for seg selv. Jeg fikk innblikk i en helt ny verden og vi lærte av hverandre. Det var respekt på begge sider.
  Jeg vil også nevne våre gode samarbeidspartnere i alle disse årene, som fremdeles følger oss. I vårt første nummer i 94 var blant andre våre eminente fotografer Mona Gundersen, Nina Dreyer, William Cummings og Sølvi dos Santos representert, samt stylistene Bernt Heiberg og Anemone Wille Våge. Mens Pål Løwe og Alexandra Villefrance sto for maten, og Helene Hennie viste et kontorprosjekt og skrev kronikk. Også vi som jobber i InteriørMagasinet har alle sammen lang fartstid i bladet, og gleder oss til å fortsette reisen sammen med dere.
  Vi får stadig tilbakemeldinger om at leserne sparer på bladene våre inntil den dagen de drar på den ene spesielle reisen eller bygger hytten de alltid har drømt om. Våre eksotiske reiser får mange til å velge våre reisemål. Fulle gjestebøker med norske navn på den andre siden av kloden vitner om det. Det er akkurat slik bladet ønsker å være, en inspirasjonskilde for våre lesere. Og til vi sees igjen – en riktig god sommer til dere alle! Og husk at den ultimate ferien er å ikke ha noe å gjøre, og hele dagen å gjøre det på…
  Vinneren av konkurransen, om en dags interiørhjelp med den anerkjente interiørarkitekten Helene Hennie, er Hilde Kippenes fra Vollen i Asker. Vi fortsetter å dele ut flotte premier i hvert nummer fremover, så følg med i bladet, på vår nettside og instagram.


Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...