Her

January 2010
Design til fjells

Tekst: Kari Osvold Foto: Anne Manglerud

Innredning: Anemone Wille Våge Interiørdesign

Trives du på toppene? Da er kanskje det nye hotellet i Åre noe for deg? Designhotellet på toppen av Förberget byr på det beste – og meste. Her er det spa og helseklubb, lekre restauranter og barer – ja, det meste du kan ønske deg enten det er vennegjengen eller barnefamilien som skal nyte noen fridager.

Se alle bildene

Design og arkitektur
Det nye hotellet er et av seks svenske medlemmer av Design Hotels – en internasjonal kjede med ganske så kresne hoteller. Det ligger 730 meter over havet, på toppen av Förberget i Åre, som ligger i Jämtland. Hotellet er tegnet av det amerikanske arkitektfirmaet Bohlin Cywinski Jackson i samarbeid med svenske AIX Arkitekter. Det har 420 senger, fordelt på velutstyrte rom som varierer fra 22 til 110 kvm.“For meg er intuisjon like viktig som det intellektuelle,” sier arkitekt Peter Bohlin. Han er en av de store i USA og har blant annet tegnet hus for Bill Gates. “Uavhengig av hvor ulike jobbene, er så er det alltid en utfordring å finne det unike og passende for hvert enkelt sted. Det er viktig å skjønne hvordan folk lever eller arbeider der. Så må man virkeliggjøre de behovene på et vis som fascinerer og inspirerer.” At hotellet har fått en særpreget og helt spesiell arkitektur er det neppe tvil om. Her er det rene, enkle linjer og en materialbruk som kler den nordiske fjellheimen.

Interiøret er utvilsomt preget av en klassisk ski-lodge, men dette er en moderne utgave. Det er for det meste brukt røffe naturmaterialer – og noe er inspirert av den samiske kulturen. Interiørarkitektene har tatt for seg av det internasjonale markedet, men også bygget på den lokale kulturen. Flere internasjonale designere står bak noen av innredningselementene. Vi kan nevne lamper og møbler fra Tom Dixon, møbler fra Charles & Ray Eames, og krakker fra Philippe Starck, blant mye annet. Furu, stein og lær er mye brukt, og naturlig nok ser vi flere innslag av kobber. Noen av behandlingsrommene i spa-avdelingen er formet som samiske kåter, med reinsdyrpels på benkene. Her finner vi også et innendørs basseng og sauna med store glassvegger slik at man kan nyte den flotte naturen utenfor.Ansvarlig for innredningen har vært Koncept Stockholm Architects og norske Anemone Wille Våge Interiørdesign.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...