Her

January 2010
Litt mer enn det daglige brød ...

Tekst: Anne Marit Muri Foto: Mona Gundersen

Interiør: Vigdis A. Bergh, interiørarkitekt MNIL, InneDesign

En søt duft av kardemomme og kanel, knasende sprøtt franskbrød og nykvernet kaffe sprer frydefull forventning i cafélokalene til United Bakeries i Oslo, der fransk håndverksbakst er en spesialitet. Hver av de i alt seks filialene utstråler en rustikk atmosfære innredet med gamle kirkebenker, marmorbord på jernunderstell og antikkfunn fra det franske kontinent.

Se alle bildene

14 franskfødte bakere tryller frem brød og søtt bakverk for hånd,  i regi av United Bakeries i Oslo. Ingen norske bakere har foreløpig sluppet gjennom det trange nåløyet i bakeriet for å bake surdeigsbrød,  baguetter, croissanter, brioche eller pain au chocolat, som nå er like dagligdags i Oslo som i Paris.

– Endel av råvarene, blant annet mel, hentes direkte fra Frankrike når latinsk håndverksbakst skal realiseres i Oslo, sier Remi Goulignac, som er gründeren bak United Bakeries.

– Vi åpnet vårt første bakeri i Oslo på CC Vest i 2007. Tre bakeriutsalg åpnet i 2008, og ytterligere to har sett dagens lys i 2009. All baksten foregår enten på CC Vest eller på Paleet, som forsyner de andre cafeene med dagferske brød og boller.Siden Remi var 11 år gammel har han bodd fast i Norge. Da dro hans norske mor hjem igjen til Oslo med fire barn etter å ha tilbragt 30 år på fransk jord. For 14 år siden begynte Remi å importere bakevarer fra utlandet til Norge. Han bar lenge på en drøm om å åpne egen bakerikjede. Først i 2007 ble drømmen realisert med det første United Bakeries på CC Vest.

– Å finne riktige lokaler til bakeriene er en krevende prosesss, men når jeg først har fått tak i et egnet sted, er jeg opptatt av å gi lokalet en mest mulig unik atmosfære, sier Remi.

– Vi håper å kunne åpne enda ett bakeri eller to i løpet av 2010 og har allerede startet jakten på nye lokaler, som forhåpentligvis vil glede enda flere Oslo-borgere med bakevarer i nærmiljøet. – Jeg har lenge vært en ivrig samler av antikviteter og er arvelig belastet, siden min franske far og hans familie har drevet antikvitetsbutikk i flere genera-sjoner i Frankrike.

– Gamle franske kaffekverner, kirkebenker, marmorbord og brødkniver, for å nevne noe av det som pryder cafeene, er det jeg selv som finner på bruktmarkeder i Frankrike, sier gründeren. Hver gang jeg besøker mitt fødeland tar jeg med et klenodium fra et antikkmarked hjem på flyet. Remis lidenskap for gamle franske møbler og bruksgjenstander bidrar utvilsomt til en ekstra krydderrik stemning i cafélokalene.  
BildeUB_1Gammel disk. En antikk apotekbenk fra Frankrike er tilpasset den nye cafeen, og ser ut som den har stått her bestandig.

Adamstuen
Den nyeste filialen til United Bakeries er bakeriutsalget på Adamstuen som åpnet dørene høsten 2009. Dette er en liten juvel av en cafe på kun 35 kvadratmeter, ikke langt fra grøntområdet ”Idioten”. Gulv og tak er rene smykkestenene med sitt karakteristiske særpreg. I taket er det autentisk fransk glassmaleri fra 1940-tallet. Gulvet består av 100 år gammel fransk parkett som er demonert og lagt på nytt i lokalet. Disken er en ombygget apotekdisk fra Frankrike. Hyllene i bakgrunnen med bakevarer i er snekret sammen av gamle franske materialer kjøpt på bruktmarked. Originale cafebord med marmorplater  flankeres av en gammel kirkebenk og cafestoler, alt fra det franske kontinent. På lyseblå panelvegger henger en samling av franske baguettebrødkniver med ditto skjærefjøler til, som understreker at dette er et ekte fransk cafeinteriør.

Majorstua
I Bogstadveien, ikke så langt unna Majorstukrysset, var det jubel å spore blant de kaffetørste da dørene til ny café ble åpnet i juni 2008. Store vinduer og en høyreist glassdør gjør at dagslyset strømmer inn i det avlange lokalet med langstrakt utsalgsdisk der et rikt utvalg av brød og søtt bakverk får utfolde seg i all sin herlighet. På gulvet er det lagt slitesterk betong. Panelvegger er malt med den karakteristiske blåfargen, og enkle lysepærelamper henger ned fra taket og lyser opp små cafébord i en fin miks av gammelt brunt treverk og marmor. En stor skuffevegg, som opprinnelig har tilhørt et fransk advokatkontor, skaper sjelfull stemning i det store lokalet sammen med en kirketrebenk og gamle kaffekverner som står utstilt i montere og henger direkte på veggen. Innerst inne i lokalet er det et eget kaffebrenneri, der United Bakeries brenner sin egen kaffe.

CC Vest
Våren 2007 så den første United Bakeries-filialen dagens lys i et gammelt industrilokale på CC Vest. I utgangspunktet var det ikke et enkelt sted å gjøre intimt og hyggelig, med sine store og enkle flater. Men ved hjelp av bevisste grep er lokalet forandret til en sjarmerende storstue med små bord og stoler i velbrukt stil, i pastellfarger og brunt treverk. Ekstra høye vindusdører med mørkt eikerammeverk er satt inn for å slippe inn dagslys i lokalet og gjøre stedet litt mer ærverdig. Gulvet er dekket med betong, og i taket henger nye designlamper fra Nederland sammen med enkle lyspærelamper på lange ledninger ned fra taket. Hvite 
metrofliser og blomstrete tapet i gammeldags stil som er en del av den røde innredningsfilosofien til kjeden ble først gjennomført i dette lokalet. Også her bakes det brød og boller i kjelleren som transporteres fra 
underetasjen og direkte opp til utsalgsdisken, i kurver som går på skinner i taket.

Frogner
I et enkelt funkisbygg nær Frogner plass åpnet United Bakeries café og bakevareutsalg i juni 2008. For å gjøre det stramme lokalet mykere er noen av veggene tapetsert med blomstrete tapet i nostalgisk drakt. Bondemøbler i skandinavisk stil, i pastellfarger, gjør stedet enda litt mer feminint. Om sommeren kan kaffe og kaker nytes utendørs på den åpne plassen der hvite caféstoler og bord i fransk stil, og oliventrær i kurver, er plassert direkte på asfalten.   

Vinderen
I september 2008 åpent dørene til cafelokalet på Vindern i en gammel apotekgård.Her er stilen litt mer landling enn i de andre filialene, med storkjøkkenpreg i valører i grått, hvitt og lyseblått. En ruvende sortovn gir god varme i lokalet på kalde vinterdager. Myke skinnørelappstoler innbyr til behagelig hvilestund nær den vedfyrte varmekilden. Veggene på stedet er malt i en litt kaldere lysblå valør her enn på de øvrige cafeene. Gulvet prydes av spesialdesignede fliser som er laget etter et gammelt mønster, og produsert i Frankrike. Enkle lysepærelamper henger ned fra taket og gir stemningsfull belysning over nette cafemarmorbord. Kirkebenk og kurvstoler forsterker det landlige preget i interiøret. Å ta en tur på toalettet byr også på en visuell overraskelse med mosaikkroseflisedekor fra den italienske fliseprodusenten Bizassa.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...