Ute

March 2010
Økologisk kjøkkenhage

Tekst: Concept: Annemarie Jakobsen & Inger Skaarup Foto: Concept: Heidi Lerkenfeldt

Jens Juhls kolonihage vest for København er et økologisk paradis. Møt mannen som sverger til miljøvennlige dyrkningsmetoder, og bli med  inn i den frodige kjøkkenhagen hans hvor han høster struttende, sunne matvarer fra april til desember. Lær også mer om grønne prinsipper og følg oppskriften til Jens på tre bed hvor du selv kan dyrke sunne økologiske grønnsaker.

Se alle bildene

Å dyrke en økologisk kjøkkenhage krever mer enn bare å unngå kunstgjødning og sprøytemidler. Her gir Jens Juhl en kort beskrivelse av noen av de viktigste prinsippene:

Bedene – De skal plasseres nord/syd. Det gjør at alle plantene får like mye lys. Det er en gammel viten som jeg hadde med fra da jeg var barn og var med og hjalp faren min i kjøkkenhagen. Jeg unngår å gå inn i bedene, for å beholde jordens løse struktur. Derfor er bedene bare 110 cm brede, slik at jeg kan nå inn til midten fra begge sider.

Jorden – Jeg har bare gravd dypt i jorden en enkelt gang, like etter vi flyttet inn i 1994. Et spadestikk er vel 20 –25 cm dypt, og vender man jorden rundt, kommer de organismene som lever best med mindre surstoff, til å ligge øverst hvor det er surstoff. Omvendt kommer de som gjerne vil ha surstoff til å kveles av mangelen på samme. Nå er jorden så porøs at jeg kan stikke hendene 15 cm ned uten å møte noen særlig motstand. Hvert år dekker jeg til jorden til med halvt omsatt kompost, nedklippede plantedeler og/eller løvavfall. Det gir næring til mark og mikroliv. Samtidig brytes plantematerialet ned, altså kompost og grøntgjødning, og blir til gjødning som kan tas opp av plantene.

Grøntgjødning – Plantene fungerer som et gjødningsdepot. Jeg hakker dem ned i jordoverflaten, og etter hvert som de blir til jord, frigir de gjødning til neste sett planter. Gode grøntgjødningsplanter er honningurt, erter, åkerbønner og hestebønner, kornsorter og fløyelsblomst (Tagetes).

Insekter – I en økologisk kjøkkenhage skal det være insekter som bladlus og mygg – ellers får man jo ingen fugler og nyttige insekter som marihøner og svirrefluer. Det skal bare være et naturlig kretsløp. Man får for eksempel ingen hjelp fra fuglene hvis det ikke er mat som de vil ha.

Kompost – Det er velomsatt hageavfall som ugress uten frø, potetgress, nedklippede stauder og sommerblomster, avfall fra klipping av hekken samt kjøkkenavfall som overskytende salatblader, potetskrell og gulrotgress. For at materialet skal kompostere som det skal, tilsetter jeg hønsemøkk, som inneholder nitrogen. Jeg bruker komposten når den er halvt omsatt, det vil si at man fremdeles kan se strå og plantedeler i den. På det stadiet inneholder den rike mengder næring for jordens mikroorganismer. Jeg graver den ikke ned, men sprer den ut på jorden og blander den lett ned i jordoverflaten med en kultivator.

Dyrk sunne grønnsaker selv:
Egendyrkede sunne, økologiske grønnsaker er ikke en uoppnåelig drøm. Men det krever at planter som er gagnlige for hverandre, dyrkes side om side – på fagspråket heter det blandingskultur. Sunne planter er nemlig mer motstandsdyktige overfor sykdommer, insekter og skadedyr. Her gir Jens tre eksempler på hvordan man kan dyrke planter som lever i en sunn balanse og samtidig gir en variert høst av grønnsaker, bær og sprø blader til salatbollen.

Dyrk urter:
Blomstrende urter i og rundt kjøkkenhagen er ikke bare vakre, men også effektive, for de tiltrekker seg en sverm med sommerfugler, bier og nyttige insekter.

Her er en liste over de Jens dyrker for å skape et sunt – og fargerikt – hagemiljø:

I kjøkkenhaven:

 • Isop
 • Lavendel
 • Persille
 • Purreløk
 • Salvie
 • Basilikum (i drivhus hvis mulig. Det gir avling)
 • Koriander
 • Kjørvel
 • Timian

I omkringliggende bedene og i den nærliggende staudehagen:

 • Agurkurt
 • Oregano
 • Sitronmelisse og mynte – dyrk evt. i krukker for å forhindre at plantene sprer seg for mye.
 • Rosmarin – dyrk i krukker og plasser et solrikt sted i hagen. Dekk med granbar eller flytt inn i et drivhus før den første nattefrosten.
 • Gjeldkarve
 • Estragon
 • Hagemalurt
 • Løpstikke
 • Kvann

Spør eksperten:

Hvis du vil vite mer om økologisk havebruk, kan du klikke deg inn på Jens’ hjemmeside www.slottet-i-smoermosen.com. Her kan du blant annet lese mer om ekspertens erfaringer med dyrking av ulike grønnsaker, få forklart viktige økologiske begrep som grøntgjødning og blandingskultur på en måte som er lett å forstå, og finne et skjema over hvilke planter som trives sammen.

galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...