August 2011
Leder: Vi går kjøkkenveien

Tekst: Øyunn Bjånes Hrasky

Kjøkkenet følger utviklingen i vår livsstil. Åpne rom har hittil vært en trend der nye modulerbare løsninger opphever grensen mellom kjøkken, spisestue og stue. Tiden for åpne kjøkkenløsninger er ikke forbi, men det hviskes om renessanse for det litt mindre kjøkkenet med mulighet for å lukke døren. Mange ønsker igjen å skille kjøkken og stue. Det handler om hva slags liv vi ønsker å leve. Behøver vi egentlig store kjøkken med plass til mange mennesker? undrer sosialantropologen, og mener vi har et bilde av oss selv som mye mer sosiale enn vi egentlig er. Hverdagslivet blir det viktigste og kanskje også behovet for å lukke døren.

 

Bæredyktighet er ikke en trend, men en utvikling som holder på å slå bredt igjennom, fordi den er nødvendig. Den blir en selvfølge. Derfor har flere og flere kjøkkenprodusenter fokus på bæredyktighet, og fremstiller kjøkken av 100 prosent gjenbruksmaterialer, uten at det går på bekostning av verken kvalitet eller design. Bærekraftighet, gjenbruk og brukervennlighet preger også fremtidens kjøkkenprodukter, der innovative kjøkkenløsninger er laget med tanke på miljøutfordringer og plassutnyttelse. Luftrenseren gir deg automatiske statusoppdateringer av inneklimaet. Fleksible sett med induksjonskokeplater styres med fjernkontrollen. Avfallssystem basert på enzymer bryter ned organisk avfall og skaper energi nok til å drive noen av hjemmets mindre elektriske apparater. Virtuell kokebok bestående av et hologram programmeres til å projisere på benkeplaten. Mens en alternativ oppvaskmaskin benytter lufttrykk, og kjøkkeninstallasjoner bokstavelig talt ”puster inn” luftforurensning. Bæredyktighet betyr også produkter laget av resirkulert materiale, som vi viser i vår stylingsak.

Når det gjelder farger, er hvite lyse kjøkken med elementer av stål fremdeles det mest brukte.

Men minimalismen er ikke lenger så streng. Den er blitt varmere og mykere – mer avslappet og tilbakelent. Det ser vi også på de nye kjøkkenproduktene med sine myke og ovale former, blant annet i Alessis kjøkkenserie Ronan & Ervan Bouroullec. Imid-lertid er det brune kjøkkenet på full fart inn, med brunnyanser fra 1950-tallets nostalgi og treslag som bambus, teak og mahogni.

Fremover vil vi også se mange kombinasjoner av materialer og tresorter, overflater og farger i ett og samme kjøkken – både på skap og benkeplater. Det vil også være mer bruk av harde og industrielle materialer, sammen med mykere materialer og tekstiler – for å skape kontrast. Og legg merke til at de gammeldagse spiskammersene er tilbake. Mens belysningen, i tillegg til spotter, også kan bestå av små leselamper eller store industrilamper som henger fra taket.

Kjøkkenet er i ferd med å vende tilbake til det opprinnelige, nemlig et matverksted med plass til et godt kjøkkenliv. Derfor ønsker vi også et kjøkken som tåler å bli brukt. Bambus er materialet som forener det bærekraftige med det nyttige. Nye benkeplater i FSC sertifisert bambus er sterkere enn eik. Men selv om Norge er en trenasjon, er det en klar vekst i bruken av betong. Det er innovatørene som står for veksten, inspirert av restaurantkjøkkenets aluminium, store glassflater og elementer av råhet. Betong som materiale er rent og ekte, maskulint og industrielt. Det er vedlikeholdsfritt og tåler store belastninger. Og det utvikler en vakker patina over tid. Betong i kombinasjon med heltre er spennende.

Glem for all del ikke fargen blå. Blått er vannets farge og sesongens viktigste 
inspirasjonskilde. Ikke minst er elven sentral der vi tidligere vasket alt tøy og der industrien lå ved bredden. Blåfargen er stor i sommer, både innen mote, interiør og kjøkken. Denimblått, samt mørkere farger som blekes i vask, spesielt gjelder det lin.

Sist, men ikke minst, bæredyktighet er også kortreist mat og drikke. Som egenprodusert eplemost, for eksempel. 
Eller øl fra et av småbryggeriene, som er en del av den nye mat- og drikkekulturen. Øl, som drikkes for smakens og opplevelsens skyld, på samme måte som vin. Kortreiste produkter, med særpreg, som riktignok koster litt mer. Men det er de verd. Og til dessert – hva er vel mer kortreist enn selvplukkede bringebær? Vær så god, nå kan du også lage våre nydelige retter med de røde, saftige bærene.

God sensommer.

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...