June 2011
Leder: Fornuftig nytelse med Farmers life

Tekst: Øyunn Bjånes Hrasky

Sommeren er her – endelig. Svale, fløyelsmyke sommernetter ligger foran oss, enten vi velger å feriere på fjellet eller ved sjøen. Men for all del, forbli utendørs. For i sommer er det fokus på alle aspekter av “outdoor living.” Enten du camper med familien, griller på stranden eller drar på safari i ørkenen. Besøker du den lille, røde stuen på landet, gå for all del ikke innendørs. Vær i hagen eller i vekst-huset for den saks skyld, der det dyrkes grønnsaker og urter. For i sommer skal vi være utendørs og aktive – bare så du vet det.

Det handler om den naturnære, moderne forbruker som balanserer sitt digitale og fysiske liv ved å ha utekjøkken, dyrke sin egen mat, trekke naturen inn i huset og utfordre egne grenser. Det nye idealet er Lars Monsen-typen, som behersker naturen og overlever i vanskelige omgivelser. En trend som gir positive utslag hos Den Norske Turistforening, som øker sin medlemsmasse betydelig for tiden.

Farming – et annet kodeord, er også inspirert av dette. Vi skal tilbake til det som var. Det autentiske. Det moderne rustikke. Det rå og ubehandlede. Håndverket. På TV går programmene Bonderomantikk og Farmen. Begge dreier seg om livet på landet, men Farmen tar for seg de gode, gamle dager, der alt gjøres fra grunnen av og du høster hva du sår. Landlivet inspirerer bylivet.  Og det spås at en ny trend er på vei. Der vi flytter fra byene til fordel for ren og klar landsens luft, og mye rom.

Hagearbeide har vært stort de siste 10 årene. Nå overtar “farming,” hvor alt egentlig kommer fra – både mat og klær. Vi har gjenoppdaget gyngestolen i nytt design, og den gode, gamle gjærstolen er tilbake. Mens møbler med slitt maling, som har vært i familien i årevis, blir fremtidens antikviteter. Gjennom impulsiv kreativitet og en lek med kontraster, tas gamle møbler fra hverandre og settes sammen igjen til noe nytt. For verken møbler eller interiør skal lenger være perfekt. Kjøp gjerne 12 forskjellige spisestuestoler, for å gjenspeile en gruppe mennesker som alle beholder sin individualitet.

New Nordic design er stort i dag. Den skandinaviske stilen er populær med sin enkelhet, funksjonalitet og naivitet. Men også sine skjeve, fantasifulle og humoristiske detaljer. Blant annet er norske Petter Skogstad fremhevet som en av de store i Wallpaper.

Farming inspirerer også arkitekturen, og stadig lages det nye redskaper til bruk på gården. Selvgjort er velgjort og baking står fremdeles høyt i kurs. I byene har Farmers Marked blitt en tradisjon, der bøndene selger egne produkter. Og på Milanomessen så vi moderne stoler med sete og rygg strikket på store pinner av franske bestemødre, for å spe på pensjonen. Vakkert og spennende!

Også dyreprint og bladprint på serviser, samt dyrehorn på vegger og stoler med seter som ser ut som noe spiselig, er inspirert av Farmers liv. Og vi høster, safter og sylter i en form for moderne nostalgi. Ikke minst er det viktig at vi alle samles rundt spisebordet, som stadig blir mindre, fordi vi skal sitte nære hverandre. Det å bringe familiene tilbake, vil forandre turismen, spås det.

Alt dreier seg om harmoni og balanse. Derfor er også fargebildet inspirert fra naturen, hvor det gule stikker seg ut. For gult blir det nye rosa i sommer. Gult gir varme til kalde farger. Men først og fremst er stikkordet for i sommer: Fornuftig nytelse. Verken mer eller mindre. God ferie og god sommer.

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...