March 2011
Leder: Vårlige pasteller

Tekst: Øyunn Bjånes Hrasky

Våren er like om hjørnet. Du har nok hørt det lenge allerede. Den flerstemte optimismen i fuglenes morgensang. De ser frem til at det grønnes på trær og busker og at markblomstene står i fullt flor. Ikke minst gleder de seg til naturen igjen bugner av god og næringsrik mat. Ikke bare fuglene, men også menneskene har fokus på alle aspekter av “outdoor living” denne sesongen. Vi skal ut og være aktive, enten vi camper, er på stranden, på landet eller i fjellet. Ut skal vi.

Først og fremst bør vi dyrke vår egen mat. Har vi ikke hage selv, leier vi jord. I England er det blitt en megatrend å plante hagevekster i tidligere blomsterbed, i sentrum av byene. Overalt titter gulrøtter, blomkål og neper opp, enten det er i bilrabatter eller bratte skråninger. Men også på balkonger og i bakgårder vokser urter og grønnsaker villig vekk. Nyttevekstene har overtatt blomsterjorden, mens plantene har flyttet innendørs. For potteplantene er endelig tilbake. Etter mange år i skammekroken, er den spirende renessanse på plass igjen, men denne gangen i ny kontekst. De gamle plantene er podet til å bli både penere og mer moderne, så nå er de forfremmet, fra sin vante plass i vinduskarmen, til salongbordet. Her grupperes de i vakker, håndlaget keramikk og er et blikkfang i all sin flor. I tråd med årets store trend om å integrere naturen i boligen. Til og med hustakene er blitt rene naturreservater.

For fremtidens tak er grønt. Grønne tak er de seneste årene blitt mer og mer populært og de har mange fordeler. De opptar ca. 50% av nedbøren som faller. De forbedrer luftkvaliteten, demper støy og fanger opp byens støv. Takene har en høy estetisk verdi enten vi velger mose eller viltvoksende vegetasjon, som krever minimalt vedlikehold. 
Eller vi anretter takterrassen med gress, blomster og urter, som skaper et ekstra uterom til felles glede for alle.

Grønt, det vil si lindegrønt, er også vårens og sommerens farge. Med subtile nyanser av botanisk, frisk grønn viser den vår kjærlighet til naturen og bringer kraft og glede til omgivelsene. Fiolett er en annen av sesongens farger, en farge som dufter både lavendel og syrin. Mineralfargen er sofistikert, stemningsfull og vekker beundring. Den er vakker i kraft av seg selv, full av varme og dybde. Det er denne nydelige kombinasjonen av syrin og lindegrønt vi så mye av på trendmessen i Paris. Kan det bli mer vårlig?

Som tegn på optimisme, blir fargekartet friskere enn tidligere. For fargene vi omgir oss med er uttrykk for den tiden vi lever i. Og farger er det beste medium til å spre glede og tro på fremtiden - “anti darkness” - både fargemessig og psykologisk. Og selv om vi foreløpig er måteholdne med kulørene, er noen sterke paletter på vei inn. Men ikke riktig enda. Først får vi en forsiktig fargeoptimisme, før fargene langsomt vinner innpass. Vi starter med “new beginning” i hvitt, pasteller og nøytrale nyanser. Både klare feminine samt støvete, dempede, mer maskuline pasteller. Veldig nedtonet og veldig forsiktig. Pastellene tydeliggjør en stemning av enkelhet, drøm og poesi. Og vi medgir gjerne at vi synes det er utrolig godt å hvile blikket på noe annet enn grått og beige. Skal du derimot male, er monokrom et utrolig viktig “statement,” og det skal være matt.

Slik vil vi ha det fremover. Ellers skal håndverket være “one of a kind,” og tilstrebe autentisitet og ærlighet, nærhet og sporbarhet. Og for all del – anskaff flere enn et salongbord. Helst “table twins,” gjerne i to forskjellige høyder. Det handler om fellesskapet med fokus på det som samler, slik vi skrev det i forrige nummer. Interiøret viser også flashback til 1950-tallet. En stil som memorerer årstallet ved hjelp av kvalitetsprodukter i vakkert tre. Men først og fremst snakker vi om årets trend som mikser og blander stil-arter for å skape et personlig, uformelt og hjemlig uttrykk.

Den skandinaviske “looken” fortsetter med lyst tre, og ofte fantasifulle og humoristiske detaljer. Gjærstolen er tilbake, men også gyngestolen, basert på de skandinaviske designrøtter. Stolene vises i utstillingen 100% design. Her vises også duken Underfull, som gir deg kreditt for å velte et glass rødvin, med en vakker mønstret duk som bonus. Eller kanskje du heller vil investere i en høyteknologisk trend? Da kan du anskaffe en lys sofa trukket med nanobehandlet tekstil, som gjør at all væske preller av. Praktisk dersom du satser på hvitt med småbarn i huset. Lyst og vakkert ser det ut til å bli denne våren. Både utendørs og innendørs, med et islett av pastell. Det sier i hvert fall trendekspertene. God vår!

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...