January 2011
Leder: Det nye fellesskapet

Tekst: Øyunn Bjånes Hrasky

Stikkord for 2011 er miljø, ansvarlighet og trygghet. Harmoni og balanse. Og fornuf-tig nytelse. Vi snur ryggen til ekstravagant luksus og det eksentrisk individuelle. Isteden møter vi moderne nostalgi og romantisk minimalisme. Vi vender oss mot fellesskapet og har fokus på det som samler, i motsetning til det som skiller oss. Et fellesskap med plass til individet, der vi jakter på “togetherness.” Det betyr slutten på den individualistiske arena. Der vi lever alene, bor alene og har super ambisjoner.

Med fokus på fellesskapet, vil nye boformer automatisk oppstå. Måten vi lever på i dag er i rask endring med singelkollektiv, eldrekollektiv, generasjonsbolig og nye nabo- og øko-fellesskap. Nye boformer utfordrer enfamilieboligen og endrer arkitekturen. Også på hyttene, der generasjonshytter etter hvert kanskje overtar for de vanlige 
hyttene?

Et av de viktigste begrepene i 2011 er bæredyktighet. Ordet kan ikke lenger sees på som en trend, men er isteden blitt en selvfølge. Det vil være en stigende interesse for å leve og bo bæredyktig, både når de gjelder materialvalg, funksjon og kvalitet. Vi søker ekthet, ærlighet og autentisitet. Det ekte har en historie. Storytelling er viktig både når det gjelder mat/klær og interiør. Vi krever sporbarhet og godt håndverk, som holder i mange generasjoner. Gjenbruk fortsetter.

Mobilitet og fleksibilitet er andre kodeord. Trenden de senere årene har vært å slå sammen rom og integrere kjøkkenet, noe som legger opp til mye samvær. Men de enkelte familiemedlemmene har også behov for å kunne trekke seg tilbake fra fellesskapet og være for seg selv, og dette krever nye romløsninger. Skyvedører brukes som romdelere og nye typer rom med helt spesifikke funksjoner, som meditasjonsrom, musikkrom, bibliotek og egne spa, bygges nå inn i boligen.

Trenden “we are a family,” viser seg også innen møbeldesign. Møbler med ryggene mot hverandre forklarer “interaction,” mens for eksempel vaser lages som brødre og søstre. Og designerne forklarer det med at designen viser at vi alle deler samme jord, de samme gleder og sorger. I tråd med denne tankegangen kommer også organiske, runde og ovale former for fullt. Mykt og omsluttende skal det være. Luft og lys. New Nordic design dreier seg om enkelhet og funksjonalitet, men også naivitet – en naturlig trend som passer i Skandinavia. Og benløse tendenser, der møbelet vokser opp fra underlaget og gir et skulpturelt helhetsinntrykk, ser vi også mer av.

Møbler og keramikk blir luftigere og lettere, ofte med huller i designet. Håndverk “arts and crafts” og “industrial look” er store trender. Også betongelementer i tapeter, møbler og baderomsvegger. Andre stikkord er improvisasjon, mangfold og fantasi – å sette sammen det som ikke naturlig hører sammen og leke med elementer. Interessen for det vakre våkner, mens shabby chic så definitivt er ut.

Tre er en megatrend, overalt og i alle land. Norwegian wood, helst lyst tre, økologisk, resirkulert og håndlaget “do it yourself.” Vi bruker naturmaterialer og fiber i mange produkter. Vi spiser fiber, kler oss i fiber og sitter på fiber.

Sist, men ikke minst, strikkefeberen herjer fortsatt. Vi strikker gensere, ponchoer og skjerf – alt til å wrappe seg inn i, samt puter og pledd. Også lamper har tatt strikkegenseren på, samt serviser har fått vakre strikkemønstre. Vi bru-ker ull fra sauer, merino, økologisk ull, alpakka og Shetlandsull. Mens mohair får et super comeback. Det gjør også folklore. Stikkord er Tibet/Peru – nomader og indianere. Men også folklore i betydningen gammelt håndverk, mønstre og dokumenter som har krysset landegrensene og settes inn i vår tid. Det er mye å glede seg over – vi går en spennende vinter i møte.

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...