Opplev

September 2010
Ørkencamping i Oman

Tekst: Jonny Beardsall Foto: Tandem Photography/The Interior Archive

Sett fra mitt ståsted … 
Sean Nelson, en tourguide og daglig leder av Hud Hud Travels, Oman.

Se alle bildene

Jeg tjenestegjorde i den britiske Royal Marine i åtte år, så man kan si at jeg har gjort unna mer enn min del med camping – ofte på ugjestmilde steder. Jeg har blant annet blitt oppspist av kjempemaur i Amazonas og har tilbragt natten i en kano i Everglades som er kjent for krokodiller … Jeg sover fremdeles gjerne under stjernene, men nå sover jeg i en av de mest luksuriøse campene i verden – i Empty Quarte i Oman. Dette er verdens største ørken, og her arrangerer jeg safari på motorsykler med fire hjul.

Med utgangspunkt fra Muscat eller Salalah skreddersyr vi ekspedisjoner som vanligvis varer i fire dager og dekker en distanse på 150–1500 km. Ved siden av ørkenen opplever man vakre omgivelser: høye fjell med vannfylte wadis, uendelige urørte hvite sandstrender og enorme saltgrunner. Vi drar også på besøk til gamle landsbyer, forlatte fort og daddelplantasjer – så her er det noe for enhver smak.

Hver natt camper vi på forskjellige steder. Dette er low impact-turisme. Sporene etter oss i sanden viskes raskt bort av vinden, og vi etterlater oss ingen tegn på at vi har vært der.

Campene settes opp på forhånd av personalet vårt, som kommer dit med kjøretøyer eller båt. Teltene varierer fra typen som du kanskje har sett på safari i Afrika til tradi-sjonelle telt fra Syria laget av geiteskinn. De er innredet med ordentlige senger og madrasser, sengetøy av bomull og møbler laget etter egen design. I tillegg har vi private toalett-telt og herlige kanvasdusjer under åpen himmel. Vi er som et eksklusivt, flytt-bart hotell.

Gjestene – enten de er omanske, britiske, sveitsiske, italienske eller tyske – er venner som booker seg som en gruppe. Mange tar med barna sine. For et barn er det magisk å fange og rense en fisk, for så å steke den på åpen ild. Selv om vi kan ha med opp til 40 gjester på en gang, er gruppene vanligvis mye mindre, og noen ganger tar vi bare et par.

På ørkencamp starter dagen med at vi nyter soloppgangen med en kopp kaffe. Etter frokost møter vi kanskje noen beduiner som lever i utkanten av ørkenen og blir med dem for å finne flokken. Gjestene lærer hvordan de overlever og får smake på frisk kamelmelk. Vi har også fått oss noen overraskelser innimellom. I Salalah snublet vi inn i en tradisjonell Dhofari-bryllupsfeiring med rundt 200 menn i tradisjonelle drakter med rifler og khunjars – Omans bøyde sabeler – dansende. De inviterte oss til å bli med og fulgte nøye med om vi spiste da vi ble tilbudt biter av skikkelig seigt kamelkjøtt. Under et lunsjstopp øst i Hajar-fjellene serverte en beduinfamilie oss tradisjonell omansk kaffe – Khawa – med dadler før de inviterte oss til fotballkamp.

Sent på ettermiddagen stopper vi for å se på solnedgangen. Alle samles på en stor sanddyne for å få en utsikt ut over de 200–300 meter høye dynene som strekker seg så langt øyet kan se. Dette er det som gjør Empty Quarter forskjellig fra andre ørkener – den er virkelig helt tom i 500 000 kvadratkilometer.

Når vi kommer til neste camp etter at det er blitt mørkt, har våre medarbeidere allerede tent bålet, og rundt 100 oljelamper som lyser opp området rundt teltene og sanddynene. Når man nærmer seg, ser det hele uvirkelig ut. Og nattehimmelen er, om mulig, enda mer fantastisk. Vi oppmuntrer gjestene til å bli med på en tur bort fra campen og legge seg på ryggen og se på stjernene mens vi identifiserer de forskjellige stjernebildene med laserpenn. Gjestene som kommer på kvelden, har ofte ingen anelse om hvor de er, inntil de snubler ut av teltene sine neste morgen i et skinn av rødt og oransje som forandrer seg fra minutt til minutt ettersom solen står opp.

Oman er et land for fremtiden. Det er sikkert, kulturelt utrolig fascinerende, vakkert og tilgjengelig. Menneskene her er åpne og gjestfrie, og virkelige eventyr venter på å bli oppdaget og gi deg gode, uforglemmelige opplevelser for livet.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...