Opplev

January 2010
Taj Lake Palace – Indias hvite svane

Tekst: Britt Ekensteen Foto: Anders Häggström

Mellom Aravallifjellene i den sørlige delen av Rajastan ligger et av Udaipurs vakreste palasser – Jag Niwas, bedre kjent som Lake Palace. På folkemunne kalles palasset også for “Lady of The Lake”, og det er lett å forstå hvorfor det hvite marmorpalasset i Lake Pichola tiltrekker seg så mye oppmerksomhet.

Se alle bildene

For å ankomme Taj Lake Palace må man transporteres med båt over innsjøen. Og allerede i den vakre mahognibåten begynner man å føle seg som en maharani. Følelsen forsterker seg ytterligere når man blir møtt i marmortrappene på palasset og eskortert til døren under en 250 år gammel brokadeparaply. En riktig kongelig velkomst – slik det alltid har vært for Jag Niwas gjester.

Selve beliggenheten er som klippet rett ut av et eventyr, og det er i sannhet et besøk dit også. Å vandre rundt i det gamle palasset fyller deg både med andakt og beundring. Andakt for den sakrale stemning de gamle arkitektene skapte ved å konstruere svalganger, spir, pagoder og rom som tar pusten fra deg. Stum beundring for den estetiske sans som utvises, og hvordan det er tatt hensyn til solens vandring over himmelen – slik at det til enhver tid på døgnet finnes den perfekte skueplass – et tilholdssted for nye sanseopplevelser og refleksjoner.

Morgentimene er best tilbragt i marmortårnene nord på palasset. Formiddagen er best i den svale lotus-hagen eller ved poolen som vender mot Udaipur. Ettermiddagen bør nytes i de svale pagodene, der man kan beundre Aravallifjellene speile seg forfengelig i innsjøen. Solnedgangen må oppleves fra en av palassets mange marmorterrasser, og kveldene på takterrassen under skinnet fra stjernen mens man beundrer utsikten mot byen, som med all rette kalles for Østens Venezia.

Lady of The Lake vitner om Rajastans vakre kunsthåndverk, som den dag i dag holdes i hevd, og er gjennom sin levetid blitt hjem til en utsøkt samling antikviteter. Mosaikkmaleriene tar pusten fra deg når du tar deg tid til å studere dem i detalj, og det er nettopp her nøkkelen til Tajs blendende skjønnhet ligger. Hver eneste detalj er nøye gjennomtenkt, og veiet opp mot helheten. Det er overdådig uten å være prangende. Det er spektakulært uten å være vulgært. Taj Lake Palace er rett og slett et lite stykke Edens have, en perfeksjonismens vugge. Jag Niwas ble skapt for å forføre – og forføre, det gjør The Lady of the Lake med like stort hell den dag i dag …

Vil du vite mer om hvor vi var?
Select Travel Oslo, tlf: 23 33 22 00, www.selecttravel.no
Select Travel Stockholm, tlf. +46 8 678 15 15, www.selecttravel.se
Taj Lake Palace: www.tajhotels.com

 

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...