September 2011
Leder: BETONG er ikke bare betong

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

I dette nummeret har vi bad som tema og vi har konsentrert oss om betong som det nye materialet, både på kjøkken, bad og ellers i huset.

Betong er et spennende materiale i interiør sammenheng. Men betong og betong er to forskjellige ting. Styrken og egenskapene er forskjellige om du skal bruke betong i en kjøkkenvask eller på en oljeplattform. Men råmaterialene er de samme.

Mange tror at betong er et nytt materiale, men det er det ikke. Verden ville ikke bestått uten betong. Et av de eldste funnene av et sementlignende bindemiddel er fra 5.600 f.Kr. og er gjort ved elven Donau. I antikken ble det også laget kunstig stein. Både assyrerne og grekerne brukte det. Og romerne, da Pantheon ble bygget for 2.000 år siden i Roma, samt egypterne, da pyramidene ble bygget. Først på 1800-tallet ble sement utviklet i Storbritannia og rundt 1890 ble betong et vanlig byggemateriale.

Betong var lenge et forhatt materiale. Hardt, brutalt og upersonlig og kun elsket av ingeniører og arkitekter. Inntil for et par tiår siden var vi lite begeistret for den grå massen. Den ble dekket til med tegl, tre og maling. De grå og triste bygningene ble kalt betongbrutalisme på folkemunne. Men det var før i tiden. For egentlig er betong et organisk og levende materiale. Et materiale som får lov til å uttrykke seg i kraft av sin struktur, stofflighet og farge. For rå betong skifter farge og lar seg påvirke av været. Den er vedlikeholdsfri, er nærmest evigvarende, tåler store belastninger, et hardt klima og får en fin finish. Og den kan gi et ellers feminint rom en maskulin vri. Betong gir ærlige hus, fordi alt er synlig: både prosess og resultat.

Først nå har vi skjønt alle fordelene, og lar betongen snike seg sakte inn på interiørfronten og hyller den for sin utstråling, styrke og holdbarhet. Overflaten har en helt egen tekstur, naturlighet og farge, avhengig av hva den støpes mot. Den har renhet og kraft i uttrykket og er fantastisk formbar. Ikke bare kan den formes i det uendelige, men den kan formes i det uendelige uten bruk av varme. Det er det som er hele poenget med betong.

Folk er på jakt etter det ekte. Det rene. Det gjelder på alle nivåer, både mat, klær og hus. Det er spennende å ta i bruk harde og industrielle materialer. Trenasjonen Norge har fått sansen for betong. Noen bygger funkishus, andre vil ha innredninger med sofa, spisebord, benkeplater, gulv, vegger, lamper og servant i betong. Eller hele kjøkkeninnredninger. For det er flott med slipt betong på kjøkkenet med benkeplater som gir mulighet for spennende sømløse utførelser, støpt på plass. Eller hva med silkematte betonggulv? Ved å vokse overflaten og integrere vannbåren varme, får overflaten en visuell mykhet. En spennende effekt når man gjør hardt til mykt..

Også peisinnramminger kan leveres i ubehandlet betong. Til og med kjøleskapsdøren kan du nå få i dette materialet. Og har du lyst på en betongvegg hjemme, men synes det er litt drastisk å ta sementblanderen fatt, så kan du kjøpe tapeter med realistiske trykk av betongvegger fra den norske fotografen Tom Haga.

Betong er ærlig, funksjonell og slitesterk. Et levende og vakkert materiale, mener liebhaberne. Det finnes ingen grenser for betongens formbarhet. Betong kan støpes i faste former eller ved glidende forskaling som ved støping av broer og tårn. Betong kan fås i nesten hvilken som helst farge og form, med mange forskjellige overflatebehandlinger for utseendes skyld eller for at ikke væske og smuss skal trekke inn.

Betong er et effektfullt virkemiddel om du ønsker et røft, levende og spennende interiør med et industrielt preg. Men også i mer sobre miljøer er trenden med bruk av ubehandlede materialer og spennende strukturer økende.

Det er stort sett bare fantasien som setter begrensinger for hva som kan lages i dette materialet. Nå eksperimenteres det mye med ulike teknikker, overflater, farger og materialkombinasjoner, samt integrert lyssetting. Vi kommer til å se mye spennende på denne fronten fremover.
God høst!

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...