Ute

May 2010
Blomsterdamens hage

Tekst: Anita Lindberg & Dorte Christiansen/House of Pictures Foto: Anita Lindberg/House of Pictures

Jane Nørgaard er et kjent navn blant blomster- og hageelskere i Danmark. Etter flere tiår som blomsterhandler og mange av årene med status som Kongelig Hof Leverandør, som formann for Dansk Blomsterhandlerforening og en av de mest anerkjente personer i faget, har hun oppnådd noe mange i hennes bransje kun tør drømme om.

Se alle bildene

Et av Janes mål med hagen er hvert år å lage et nytt “hagerom”, som alle har sitt eget preg og er annerledes enn alle de andre rommene hagen byr på ellers. Og det målet er i stor grad allerede nådd. Overalt hvor man går, er det spennende og inspirerende rom, som Jane har skapt opp gjennom årene. Foran det gamle hagehuset i sort tre løper en hyggelig terrasse, og foran det igjen et spennende bed tett beplantet med stauder og planter med toårs syklus. Forglemmegei og fingerbøl vokser i et bunndekke av markjordbær som man kan sitte og nyte i skyggen.  Hagehuset er et yndet lekehus for barnebarna, mens Jane fortrinnsvis benytter huset til praktisk oppbevaring av slumretepper og hageputer. Selve huset er dekket av et gresstak som gir stedet et stemningsfullt og romantisk uttrykk.

Janes livslange pasjon for botanikk og blomsterbinding gjør at hun har en stor samling av kurver, beholdere, dekorasjonsmaterialer osv. I et hjørne av hagen har hun laget sitt utendørs verksted, hvor alle hennes interessante greier er samlet på rå reoler. Ved siden av står arbeidsbordet som som regel også bugner av eventyrlige remedier. Foran husets hagedør ligger en treterrasse, og nedenfor den en stor overdekket terrasse fullstendig overgrodd med blåregn, Wisteria sinensis.

I den andre enden av hagen ligger orangeriet. Dette er en gammel drøm som gikk i oppfyllelse for noen år siden. – Her er det ikke plass til negative tanker, som Jane sier. Orangeriet er fylt med eksotiske vekster og kunstneriske innslag. I den ene enden står en asiatisk sofaseng som innbyr til lesning og avslapning, og i den andre enden gir et bord plass til spisende gjester. Orangeriet er bygget oppe på et steinfundament. Den øverste del er laget av glass og tre med inndekninger av kobber, designet av en svensk arkitekt. De fine detaljene er laget i samarbeid med Jane.

Klikk på bilder for tekst. 

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...