Her

January 2014
Fjordens Frognerseter - Ingierstrand bad

Tekst: Anne Marit Muri Foto: Nina Dreyer og Jim Hensley

Endelig, etter ti år med stengte dører og snart 80 år etter første åpning har funkisperlen Ingierstrand bad omgitt av furutrær og fjord våknet til liv igjen. Nå skinner den mer enn noen gang etter omfattende restaurering i regi av Oslo kommune, i samarbeid med Riksantikvaren.

Se alle bildene

Solens stråler gløtter frem fra skyene og snart har de tørket opp regnskuren som plasket ned for noen timer siden. De våte cafestolene og utebordene er sittbare igjen. Utemøblene i klassisk kafestil er tilpasset restaurantbygget i original funkisstil. De er spredt utover en stor terrasse i ulike nivåer nær furutrær og fjord. I midten troner en stor ”rød sopp”, i armert betong, som er det opprinnelige utendørsdansegulvet til restauranten "Den Hvite Elefant" som hadde plass til 1000 gjester. Ingierstrand bad er som et femme fatale bygg i norsk funkisarkitekturhistorie, og i 1961 ble restauranten tildelt Houens fonds diplom for god arkitektur, som er landets høyeste arkitektutmerkelse.
Å ta turen ut til Ingierstrand bad nær Svartskog, tidlig på dagen, i juni, før badegjester og cafegjester har inntatt stedet byr på en nesten meditativ opplevelse. Her er ingen støyende biltrafikk, dagen har såvidt begynt, og vi rekker å trekke inn frisk fjordluft uten andre gjester tilstede og kjenne solens velgjørende stråler kjele lekent mot huden, i svak vind. Ingierstrand bad med sin lange historikk fremkaller fort indre bilder og gode minner om sommerdager fylt med pur glede over å være sorgløst tilstede i solen, nær svabergene, stupetårnet, metallrusjebanen og den kubistiske iskremkiosken. Å myse mot solen, duppe tærene i vannet, og svømme i fjorden for å kjøle ned en sommervarm kropp skaper lett godfølelse for dette stedet.
Minnene om det innvendige lokalet er nok svakere for flere, da det er lenge siden restauranten var en velpolert arkitekturperle. Arkitektene klarte på utmerket vis på 1930-tallet å utnytte beliggenheten maksimalt med sin formgiving av hovedrommet med himmelhøyt tak, raust gulv areal og store panoramavinduer som vender ut mot fjorden. Naturen utenfor kommer inn og dekor blir unødvendig. Rommet blir en opplevelse i seg selv.
─Fra parkeringsplassen ser restaurantbygget ikke så imponerende ut, mener Bjørn Tore Furset, som eier Fursetgruppen om drifter dagens restaurant.
─Den okergule fargen på det utvendige panelet gjør heller ikke så stort inntrykk på meg – men når jeg kommer inn, og ser hvordan arkitektene har lagt bygget i terrenget og fanget inn naturen forstår jeg raskt byggets unike kvaliteter, sier Furset, som har tatt turen ut til restauranten denne junidagen.


Kunne ha rast sammen
Både uteanleggene og bygningene på Ingierstrand bad hadde forfalt gjennom mange år før restaureringen ble påbegynt. Situasjonen var kritisk for restaurantbygningen. Den slanke betongkonstruksjonen hadde forvitret såpass mye at deler av bygget sto i fare for å falle sammen. I 2010 ble det utført mekanisk reparasjon av de mest utsatte betongkonstruksjonene. I tillegg ble taket tekket om og stupetårnet rehabilitert. I 2011 startet Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune arbeidet med restaurering av restaurantbygget på Ingierstrand bad. Arbeidet ble ferdigstilt i mai 2013. Anlegget er satt i stand slik det var i 1934. Ca. 50 millioner kroner ble bevilget av Oslo kommune til innvendige og utvendige restaureringsarbeider samt istandsetting av badeanlegget. Restaurantbygget med eksteriør og interiør samt resten av anlegget med bygninger, badestrand, brygger, veier, stier, trapper samt busker og beplanting ble fredet av Riksantikvaren 16. august 2012.
─Restauranten åpnet 15. mai i år med ordfører Fabian Stang tilstede. Været viste seg fra sin beste side, så dette ble en minnerik dag, forteller Furset.

Lollipop-farger
Restaurantmøbler, bord og stoler er spesialbygd til den nyrestaurerte restauranten. Det er blitt benyttet gamle fotografier for å finne de samme formene og fargene som originalene. Markisene og utelamper er også rekonstruert slik de var i 1934. Stolene i restauranten, markisene og deler av taket innvendig har oppsiktsvekkende striper i lollipop farger, slik det var da restauranten var ny.
Firmaet Høyer Finseth AS har ledet prosjekteringen av Ingierstrand bad. Arkitektskap har utarbeidet fargekart for bygningens eksteriør og interiør som er basert på fargeundersøkelser foretatt de siste årene. Fargene er kontrollert opp mot fargekart fra 1930-tallet. Det ble i alt funnet 52 farger. Det endelige fargekartet til bruk i bygningen består av 29 farger. All planlegging og håndverksmessige arbeider er blitt gjort i tett dialog med Riksantikvaren. Oslo kommune valgte å inngå leieavtale med Fursetgruppen som i dag driver restauranten, de driver også Ekebergrestauranten og en en rekke andre veldrevne restauranter i Oslo.
─ Vi har investert ca 1,5 million kroner i Ingierstrand bad blant annet til utemøbler, kjøkkenutstyr og serviser, sier Furset

Alenemor starter eventyret
Her ute, i Oppegård kommune, en drøy mil sør for Oslo ble det altså bygget et moderne friluftsbad på 1930-tallet. Anlegget ble påbegynt i 1931 og stod klart til innvielse i 1934. Frithjof Ingier som hadde vært ordfører i Aker og hadde kone og fire barn på Stubljan var en mann som nøt respekt, inntil han i 1900 skilte seg fra sin kone Johanne Ingier og flyktet til Paris med en dansk jente og store deler av familieformuen. Den gjenværende konen Johanne kjøpte ut sin mann og drev gården og familiefirmaet videre, selv om selskapet var tappet for store verdier. Hun så seg om etter nye muligheter for å tjene penger og i 1931 ga Johanne Ingier arkitektene Eyvind Moestue og Ole Lind Schistad i oppdrag å tegne et moderne restaurant og badeanlegg. Den første delen av anlegget sto ferdig i 1932. Arkitektene uttalte selv at deres målsetning var å tilpasse bygningene til det kuperte terrenget "så den landskapelige skjønnhet understrekes, og arealet ikke overmøbleres".
Ingierstrand bad besto av en restaurantbygning som var basert på friluftsservering fra et koldtkjøkken, en administrasjonsbygning og garderobeanlegg med blant annet syv hundre garderober. I tillegg kom stupetårn, rutsjebane og parkeringsplass til 150 biler. På nordsiden av Ingierstrand drev flyselskapet Widerø sjøflyhavn på 1930-tallet. Hele anlegget ble kjøpt av Oslo kommune i 1936. Firebarnsmoren Johanne fikk 1.8 millioner kroner av kommunen da hun solgte badestrandeiendommen.
Ingierstrand ble i sin samtid kalt for "fjordens Frognerseter". Badet representerte noe moderne og nytt. Hvalstrand bad og Ingierstrand bad var de to viktigste, offentlig tilgjengelige badene på hver sin side av Oslofjorden fra mellomkrigstiden og i de første tiårene etter krigen. I sine glansdager var det rundt 120 000 besøkende i betalingsbadet per sesong. Det var satt opp dampbåt fra Oslo sentrum som kjørte skytteltrafikk gjennom hele sommersesongen til Ingierstrand.


4000 mennesker på en søndag
Uterestauranten ble raskt populær og kunne betjene 1000 gjester. Men dette var ikke nok, anlegget viste seg raskt å være for lite. Den første sesongen hadde Ingierstrand 60 000 besøkende. På de varmeste søndagene kunne det være opp mot 4000 solhungrige mennesker. I 1934 sto derfor en ny restaurantbygning ferdig, med dansegulv og spisesal med plass til fire hundre flere gjester. Samtidig ble parkeringsplassen utvidet og bryggene forsterket for den økende båttrafikken. Her kunne de tilreisende tilbringe dager og kvelder ute i fellesskap, og folk i alle aldre og begge kjønn var representert.
På 1930-tallet var det flere som fikk anledning til å nyte mer fritid enn tidligere. Friheten ble dyrket på nye måter, som svømmende i sjøen, på full fart nedover rutsjebanen, eller som stupende fra stupetårnet og som lettkledde badegjester på svabergene og sandstranden. Folk kunne sitte på restauranten hele dagen, se revyer, lytte til klassisk musikk eller jazz og spise iskrem. Her kunne du også telte og tilbringe hele ferier i moderne og naturskjønne omgivelser. Stedet ble raskt en viktig sosial arena, med glimrende beliggenhet for å se og bli sett.
─Foreløpig har vi for denne sesongen ingen planer om konserter eller spesielle arrangementer. Vi vil først å fremst satse på å bli trygge på våre serveringsrutiner og bli kjent med stedet før vi staser på kultur og underholdning, understreker Bjørn Tore Furset.
─I dag har vi lagt opp til 300 sitteplasser inne og 400 sitteplasser ute, sier restauranteier Furset. På en normal dag har vi i gjennomsnitt 200 gjester inne og ute.
─Vi har valgt å servere enkel mat og legger ikke opp til en eksklusiv meny her. Vi satser på folkelige retter til moderate priser. Blant annet blåskjell, reker, gode salater, og dagens grill. På kveldene inne tilbyr vi to ulike 4-retters menyer, som man kan velge 1 til fire retter av. Ute vil vi ha to til fire ulike retter på menyen hver dag. Restauranten og cafeen er åpen fra 15. mai til 15. september, syv dager i uken fra kl. 11 til kl. 23. Om noen vil sitte ute litt lenger – tilpasser vi oss gjestene, og kan strekke åpningstiden noe, sier Furset.
─Det går buss fra Oslo S til Ingierstrand bad fra siste uken i juni og gjennom hele juli – slik at det skal være enkelt å komme seg ut her også for de som ikke har bil. På sikt vil det være fint med en båtrute til Ingierstrand fra Rådhuskaia. Men vi kan ikke få alt på plass denne sommeren. Selv er jeg glad i å sykle til Ingierstrand. Jeg bor på Nordstrand og har dermed en god unnskyldning for å ta en trimtur til badestranden. Skinner solen frister det også med et bad og en kald forfriskning etterpå. På Ingierstrand bad er det nå endelig mulig å nyte både badelivets gleder og å få servering i funkisperlen, som ligger høyt og fritt oppå svabergene.

Kilder: Oslo kommune, Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...