Inne

July 2010
Det hvite huset

Tekst: Laurence Dougier Foto: Niclas Mathéus / Frederic Basset Images

Store volum, rene linjer og det hvite gjør at et gammelt, totalrenovert oljepresseri er blitt en moderne, særpreget bolig for en familie på fire.

Se alle bildene

I en liten landsby med smale, krokete gater ikke langt fra Nîmes fant ekteparet nærmest en gammel ruin som engang huset et lite oljepresseri. Den gamle bygningen forførte dem med sine gamle, rustikke steiner. – Vi følte med en gang historien, men også tidløsheten båret av det moderne i volumene med de vakre arkene som sjenerøst slipper inn lyset som er så intenst her nede i Midi, forteller Marie-Laure. Men det var litt av en utfordring de begav seg ut på. Klarte de å renovere bygningen uten å ødelegge det autentiske i den, mon tro?

De kastet seg ut i det. Og med hjelp av en arkitekt har de hentet frem skjønnheten i de tekniske hallene på 240 kvm og skapte et hjem. Et sted hvor livet bader i renhet og lys på en måte som nærmest er sanselig. Man får en følelse av loft. Hele huset dreier rundt den store rommet hvor det er 6 meter under taket og vinduene er store og buede. For det er i det store allrommet på 80 kvm at familielivet leves. Det åpner seg perfekt mot den indre hagen og badebassenget gjennom arkene rammet inn av store vinduer i jern. Kjøkkenet i den ene enden er enkelt med rene flater med elementer i lyst, varmt tre. Marie-Laure har tegnet det selv og fått en møbelsnekker til å lage det for seg. Alle skapene er samlet på endeveggen. Det rydder rommet. Den rause arbeidsbenken har fått en jomfruelig benkeplate i hvit stein mens den daglige spiseplassen ligger ut mot atriet og foregår rundt et gammelt butikkbord med moderne barstoler i aluminium. Via en buegang fra kjøkkenet kommer man til spisestuen, som ligger i vinkel mot kjøkkenet. Den er forbeholdt de større anledningene og har utgang til atriet.

I etasjen over er det fire soverom. Jentene har hvert sitt og deler et bad med plommefargede vegger og tak. For-eldrenes soveværelse er enkelt innredet med et tilstøtende badeværelse hvor et rustikt, gammelt badekar i støpejern fullender stilen. I tillegg har de et gjesteværelse som faktisk ligger oppå kjøkkenet med vindu ut i allrommet.

– Vi var på jakt etter å rense flatene samtidig som vi ville bevare det røffe preget gjennom å bruke dempede nyanser. Hele huset har en gjennomført fargepalett av duse farger, og det er utelukkende brukt naturmaterialer som gulv i tre, naturstein og ubehandlet sement, og sammen med innslag av metall har dette bidratt til å skape en vellykket sammenføyning av det moderne og det tradisjonelle.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...