Inne

September 2010
Tema bad: Det nye badet

Tekst: Kari Osvold

Er tiden inne til en fornyelse av badet? Kanskje du synes baderommet er altfor lite og trangt? Mulighetene er mange, både når det gjelder fargevalg, planløsning og materialvalg. Her er det litt inspirasjon å hente!

Se alle bildene

Nye boliger har som regel ganske store bad, men de fleste av oss bor i hus som er noen år gamle. Enten vi bor i eget hus eller i leilighet, har kravene til bade-rom steget betraktelig på få år. Vi ønsker oss litt mer enn et sted for den nødvendigste hygiene – badet bør være et rom for velvære og avslapping.

Et større rom
Ofte kan vi få til et større bad ved å endre planløsningen av boligen. Kanskje tar vi litt av hallen, eller kanskje kan vi innlemme det lille barneværelset i et nytt og større bad? Eller du kan gjøre som eierne av et bad vi viser her – slå hull i veggen og lage ny dusj der hvor det tidligere var et kott?
Mulighetene er flere enn du tror. En smart løsning kan være å la badet bli en del av soverommet. Uvanlig for bare få år siden, men nå ser vi flere ulike løsninger på å kombinere disse to. Ved å slå ned veggen mellom soverom og bad vil begge rommene virke større. Noen velger en helt åpen løsning, mens andre vil foretrekke en eller annen form for skille. Uansett, visuelt vil de låne litt plass av hver-andre – og man får mer lys på badet. Kanskje kan veggen erstattes av glass – som skyvedør eller hel vegg. Luftigst blir det med klart glass, men ønsker man litt mer private soner på badet, kan frostet glass være en fin løsning. Det slipper likevel litt lys inn.
I denne artikkelen vil du også finne et loft hvor det er bygget bad med glassvegger sammen med soverom og garderobe. En herlig privatsone for foreldre! Bruk fantasien – og en dyktig interiørarkitekt!
En herlig luksusfølelse får man også ved å legge badet til en side av boligen som gir mulighet for store vinduer og kontakt med naturen utenfor! Det er herlig å ligge i badekaret og se ut på himmel og trær.

De nye fargene
Kan du ikke gjøre noe med størrelsen på badet ditt, så husk at fargene du velger betyr mye for hvordan rommet oppleves. Hvitt – og andre lyse, svale farger – er selvsagt det som gjør at rommet virker størst. Og bruker du store flater med speil, får du fort følelsen av et langt større, luftigere og lysere bad.
Men kanskje er det ikke det som er viktigst? Kanskje er det godt å starte dagen i et rom med dempet lys og lune farger? Et rom som ikke er så lyst og “effektivt”? Men et sted hvor skuldrene senkes og som gir ro. Vi ser at flere og flere velger dype farger på badet, brunt og beige, eller avslappende grønt. Eller sort og grått, gjerne i kombinasjon med hvitt. Baderom med vinduer av normal størrelse tåler selvsagt mye mer farge enn de små, vinduløse baderommene. Men – egentlig er det bare når vi skal sminke oss at vi trenger så godt lys på badet. Og det kan vi få med god belysning, uansett farger på vegger og gulv. Et harmonisk og godt baderom skal gi oss en myk start på dagen og en avslappende, god stund før vi går til sengs.

Den teknologiske utviklingen
Vi omgir oss med stadig flere duppeditter som skal gjøre hverdagen enklere. Noen ganger er det kanskje på sin plass å spørre seg hva vi egentlig trenger. Men én ting er sikkert – teknologien kommer også på badet …
Hva med en kran som kjenner igjen ansiktet ditt når du skal fylle badekaret? Da vil karet automatisk fylles med vann i den mengde og i den temperatur det har vist seg at du foretrekker! Og den vil selvsagt kunne kjenne igjen flere enn en!
Eller et speil med innebygget klokke og værmelding? Eller kanskje like gjerne en hel TV. Og kanskje ville det helautomatiske toalettet spare familien for endel krangler om hvem som aldri legger ned setet etter seg? Nå kan du få et som både åpner lokket når du nærmer deg, og legger det på igjen.

Våtsonene
I mange år har det vært mest vanlig å flislegge hele badet. Både gulv og vegger er som oftest kledd med flis av ymse slag. Men for å følge våtromsnormen er det bare våtsonene som må dekkes av materialer som fliser, glass eller laminat. Det vil si – man kan saktens også bruke godkjente våtromstapeter eller malingsystemer. Det har vi kanskje glemt en stund? Men – det vi ser er, at flere og flere velger å bruke maling utenfor våtsonene. Det vil si i dusjer, rundt badekar og servanter. Dette kan være en rimeligere løsning, men først og fremst kan det gi muligheter til variasjon, med ensfargede og rolige flater mot en fliskledd vegg. Om man etter en stund ønsker seg en forandring, er det fort gjort å male veggene – en rimelig og rask fornyelse!

galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...