January 2010
Leder: Interiør, natur og miljø

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Han setter seg ved siden av meg ved langbordet, med solbærtoddy i den ene hånden og vaffelhjerte med rømme og bringebærsyltetøy i den andre. Tømmerveggene i den gamle stuen i Marka damper. Det lukter klam ull, vinduene dogger og det knitrer i peisen. Utenfor er det gnistrende skiføre og en skyfri dag er på hell.

– Hvor fort gikk du? spør han og peker på pulsklokken sin. – Var ikke utsikten vakker? svarer jeg. – Utsikten? Han ser spørrende på meg. – Ja, i det åpne lendet, rett før løypa snor seg inn i skogen på veien hit. Spiser du raskt, kan du få med deg solnedgangen klokken fire. – Ja, hvorfor ikke, svarer han og vi spenner på oss skiene i skumringen og stopper ved lysningen på høydedraget, der skog møter ås og himmelen omfavnes. Tilbakelent på stavene tar vi farvel med dagen og ønsker kvelden velkommen, mens vi i stillhet betrakter det vakre scenariet som utspiller seg på himmelen over oss. Helt til fargepaletten slukes av månen. Hodelyktene er fremdeles slukket, mens vi lavmælt diskuterer stjerneformasjonen over hodene våre. – Har du smakt på luften? spør jeg. – Ingen smaker på luften, svarer han. – Prøv da vel. Kjenn hva den smaker. – Som friskt, iskaldt brevann, sier han og smatter. Brevannet jeg opplevde som liten på Vestlandet, som var så kaldt at vi ikke kunne bade i det. – Der ser du. Luften smaker forskjellig hver eneste dag, avhengig av årstid og hvor du befinner deg. Neste gang bør du også prøve å ”se” naturen, og ikke bare løpe forbi. Og lytte på lydene og sjekke om det er noe naturen vil si deg. Og la gjerne naturen rense deg, både trærne og vannene har den egenskapen. Når det blir varmere i luften, ta deg tid til å sitte stille ved et vann og bare være. Det er gratis medisin. – Men alt dette snakket om natur. Jobber ikke du med interiør, da? – Jo, det også, svarer jeg. 

Jeg kan like gjerne gå ut og hente inspirasjon. For akkurat nå dreier alt seg om natur og miljø, både ute og inne. En trend som vedvarer i 2010. Vi bringer naturen inn i alt vi innreder. Bare se på hyttene. Tidligere var alle utstyrt med små vinduer, som stengte vår vakre natur ute. Mens nye hytter henter naturen inn med sine store vindusflater, som gir orkesterplass til utsikten. Man trenger ikke bilder på veggen med et slikt scenario rett utenfor hytteveggen. 
Og i utlandet er “retail discover” i full gang, der kjøpesentre bygges inn i naturen med kunstige innsjøer rundt. Naturen integreres i en shopping opplevelse og butikker får utseende av hytter både i Italia, Canada og New York. I Madrid bygges det nå et kjøpesenter som består av lag på lag med ”grønne blader,” mens hoteller innredes med vekstkledde vegger og naturen som gjennomgående hovedinspirasjon. Også damemoten er inspirert av naturen med kjoler og skjørt i champignon fasong…

Organisk er fremdeles et stikkord dette året. En organisk designbølge er over oss og det skal være energiøkonomisering. Innen belysning er det organiske former som rår. Men også når det gjelder møbler, trukket i miljøvennlige materialer, samt tekstiler i naturmaterialer som ull, lin, bomull og silke. Også tapeter bruker naturfibre som sisal, jute og bambus, samt skinn og skinnimitasjoner. Og tingene skal berøres, slik at vi kan kjenne strukturene, fibrene og mønstrene med inspirasjon fra flora, fauna og skogens trær. Rustikt, varmt og sensuelt, men også romantisk og fabulerende.
Skandinavisk brukskunsttradisjon, som siden mellomkrigstiden har vært forbundet med naturlig materialbruk, folkelighet og sosial samvittighet, vil atter blomstre. Bruk og kast er ”ut,” ekte råvarer og oppvåkning for miljøet er ”in.” Det skal være bærekraftighet og naturlighet, kildesortering, miljøvennlighet og ansvarsbevissthet. Gjenbruk er viktig og produktene skal være varige og ha god kvalitet. Fremover vil vi være mer lekne individualister og si nei til masseproduserte ting. Vi vil ha interiører med karakter og særpreg. – Ja vel, svarer han og tenner lykten. Jeg skjønner hva du prøver å si. Natur og miljø ”all over.”

Vi møter ham igjen et par uker senere. En helt vanlig tirsdag på Brunkollen, med utvidet åpningstid. Her møtes skiglade med ”lyktenikk,” som legger middagen til stuen i Marka for å få hjemmelaget suppe og hjemmebakt brød. – Jeg har sluttet med pulsklokke, sier han. – Jeg går fremdeles raskt, men jeg løper ikke lenger vettet av meg. Isteden prøver jeg å legge inn små pauser, hvor jeg både lytter og ser. En helt ny måte å bruke Marka på. – Du verden. Hva smaker luften i dag? smiler jeg. Han værer litt, før han snur seg mot oss: Iskald genever, ispedd litt konglefrø. Så veiver han med staven til farvel, av frykt for en ny forelesning om interiør, natur og miljø. Og idet han forsvinner i mørket, fanger hodelykten inn snetunge grantopper og tett skog. Humor har han også…

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...