July 2010
Leder: Den ekte sommerfølelsen

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Sommer er nostalgi. Å vekke opp igjen den barnlige gleden fra den gang da. Gå de samme stier for stadig å oppdage og forundres over alt det nye i det gamle. Og attpåtil kunne avdekke og betros nye hemmeligheter…

Det er akkurat det, å trå varsomt på gjengrodde stier, som utgjør gode sommerminner. Selv om vi vet at ripsen er sur, hører det med til den ekte sommerfølelsen å spise rett fra busken. Og rabarbraen skal trekkes rett opp av jorden og smakes på, før den forsvinner under et dekke av sukker. Surt? Absolutt, men slik skal det være. Eller hva med et slag krokket, eller badminton med nettet spent tvers over naboens hage?

Min “forglemmegei” tur går gjennom Solvang Hagekoloni. Hver eneste sommer. Bare for å suge inn sommernostalgien. Det å høre hagesaksenes kjip-kjip og godlyden fra gressklippere uten motor. Å vandre på smale jordveier langs velfriserte hekker og kjenne lukten av syriner, som byr seg villig fram over hvite, nymalte stakittgjerder. Høre barnehvin under vannsprederens kalddusj eller høylytt krangel om hvem som skal sitte hvor i den blomstrete hammocken. Å trå varsomt utenfor sirlige blomsterbed for å sette meg på den spinkle, hvite trebenken på den gresskledde plassen under flaggstangen. Bare for å få best mulig utsyn over en funklende Oslofjord, med solbris i seilene. Og er det stille nok, høres lyden av bær, når ivrige barnehender plukker dessert i små blikkspann i hagene bortover. Spann som engang var fylt med honning, fylles isteden med bringebær, solbær og stikkelsbær. Pling – pling. Akkurat som den gang da.

Bestefars hytte var gul med hvite trelemmer, som mormor hadde malt noen fine blå mønstre på. For mormor malte på det meste. Egentlig burde hun blitt kunstner. For kjøpte hun et maleri hun syntes var litt trist, malte hun inn litt gladere farger, flere grønne blader og litt solskinn. Og hadde trærne ramlet ned, oppsto de igjen med høyreiste og flotte trekroner. Vi hadde flere slike malerier på hytta. Og i vinduet satt en brun, sliten lekebamse med et blått glassøye, himmelblå cordfløyelscaps og lyseblå og hvitmønstret hjemmestrikket Mariusgenser. Her satt han hele dagen og passet på, og det ble nok til tider skikkelig varmt. Men Bamse gjorde en upåklagelig innsats, selv om han bare hadde et øye. Om natten derimot, sov han velfortjent ut i en hjemmesnekret, blå designstol, som var hengt høyt opp på veggen. Mens vi sov i skapsenger, som hver morgen ble slått opp og lukket inn bak høye dører, for å frigjøre gulvplass. Antagelig bor de samme sengene i de samme skapene under nye generasjoner hytteeiere. For hagene var store og grøden rikelig, mens husene var små i hagekoloniene. Slik er det fremdeles.

Formiddagsmaten vår ble gjerne inntatt sittende på trappen, hvor vi drakk kakao av kopper i Bondemønsteret til Porsgrunn Porselen og spiste hjemmebakt brød med nyrørt syltetøy fra haven og Tropisk Aroma til dessert. Og under trappen, bak det forseggjorte smijernsgitteret formet som en sol, bodde buhunden Gro. Hun elsket å kaste fargerike baller i luften med barna som stakk innom. Eller plaske i fuglebadet og skremme vettet av småfuglene, som satte seg på vaglen til bestefars hjemmesnekrede fuglebur.

Den gule hytta lå helt i enden av området, rett ved skogen. Og bak den velfriserte hekken kunne jeg skimte en høy smijernsport med en stor hengelås. Utenfor den lå selve eventyrlandet. Der alvene, blåbær- og tyttebærprinsessen bodde under blåklokker, prestekrager og jordbærbusker. Om kvelden ble de dysset i søvn av gresshoppenes klagesang. Det hadde mormor sagt og det mormor sa, var virkelighet. Jeg hadde sett stien bukte seg innover skogen, og jeg ante hva som ventet. For et barns fantasi har ingen grenser. Og ihvertfall ikke min… God ettersommer til dere alle og oppsøk gjerne de glemte stier og nyt alt vakkert. Både inne og ute.

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...