September 2010
Leder: Wellbeing

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Badet skal ikke bare være et rom for den nødvendige hygiene, men også et rom for velvære og avslapning. Og helst vil vi ha store bad med direkte tilknytning til foreldresoverommet. Vi lager åpen løsning, setter opp enkle skillevegger eller stenger av med dør mellom rommene. Mens bad nummer to blir delt av resten av familien. Og er det ikke vinduer på badet, skjærer vi likeså godt ut et vindu i taket, slik at vi kan telle stjerner mens vi nyter et avslappende boblebad.. 

Å titte på stjernene, minner meg om en reise jeg var på i Sahara for noen år tilbake. A là reisen vår i dette nummeret, hvor vi er på ørkensafari i Oman. Eieren forteller at han ber gjestene legge seg i de varme sanddynene og se på stjernebilder. Det gjorde jeg også den gangen i Sahara. På et bakteppe av svart fløyel, blinket tusenvis av stjerner så sterkt og så nært, at det bare var å strekke ut hånden og plukke dem ned. Himmelhvelvingen var rett over oss. På fjellet kan man også få en slik følelse, men nærheten blir allikevel ikke den samme. 
Flatt var det også på Island, hvor vi tilbrakte sommerferien i år. Et flatt vulkanlandskap, omkranset av spisse fjelltopper. Der sommertemperaturen sjelden går over 14 grader. Det var stort sett kaldere. Både ullstilongs, vanter og lue var følgesvenn disse dagene med minusgrader om morgenen. Derfor ble det flere besøk til det varme vannet i den Blå Lagune. Med lue på hodet svømte vi rundt i det dampende svovelvannet, med størknet leire i ansiktet. Og jeg lover, når de hvite ansiktene dukket opp i skumringen, ble det rene halloween-aften. Men leiren gjorde underverker, ble vi fortalt. Rene ansiktsløftet. 

Apropos ansiktsløft. Det har også Theatercafeen i Oslo nylig foretatt. Et lett ansiktsløft riktignok. Jeg må innrømme at jeg var skikkelig redd i forkant. Redd for at jeg ikke ville kjenne igjen cafeèn, med Oslos beste smørbrød, og den helt spesielle atmosfæren. Jeg ba interiørdesigneren innstendig om å fare varsomt frem på Oslos mest berømte og kontinentale cafè fra år 1900. Og jeg ble uendelig lettet. For TC fremstår nærmest uforandret for oss stamgjester, selv om millionene har rullet. Grepene som er foretatt, er spennende og ikke minst håper jeg at den nye menyen innfrir. 

For ”wellbeing” er viktig og den kan man oppnå på mange måter. Trenden har til og med blitt gjenstand for egne seksjoner i nye blader. Wellbeing dreier seg ikke bare om spa og kremer, men hvordan vi kan koble av og ta vare på oss selv. Det materielle livet flyttes sakte til noe annet. Det tydeligste eksempelet på det nye verdifokuset, kommer fra England der man snakker om ”cult of less”, dvs. et liv uten ting. Bøker, film og musikk kan lastes ned. Hva skal vi da med bokhylle eller et TVskap? Hvordan får vi den beste inneluften? Og skal vi konversere eller meditere oss frem til en bedre hverdag?
Miljø og helse er absolutt i tiden. Så nå kan vi også få kjøpt maling uten lukt og avdampning. Det er Jotun som har brukt 3 år på å utvikle verdens første helsemaling. Men selv om Norge er et malingland, er det ”revival” på tapeter. En fondvegg med stormønstret tapet og maling på øvrige vegger har vært en del av trendbildet lenge. Men nå finnes serier med småmønstret, stormønstret og ensfarget tapet som matcher hverandre. Endelig kan etternølerne komme på banen. Valget er tatt i forkant.

Litt dristigere er nok Scandinavian Surface, som bryter reglene for rapporterende veggdekor. Inspirasjonen til PanelPiece kommer fra en rosemalt vegg i et laftet tømmerbygg fra 1700-tallet. Mønsteret ble opprinnelig bearbeidet fra en bit kontinental silketapet, som hadde funnet veien til Rauland. Den inneholdt både løver, drueklaser og et repeterende rankemønster. På et eller annet tidspunkt ble huset tatt ned og flyttet. Men når veggene ble satt opp igjen, passet ikke delene sammen. Det ble brudd og forskyvninger i mønsteret, men resultatet var forbløffende. Et moderne mønster av i dag så dagens lys. Og PanelPiece ble født som et møte mellom den rike broderitradisjonen i norske folkedrakter og rå nordiske naturelementer. En norsk tilnærming til design og et vindu mot Norge og Skandinavia. På den måten skaper vi vår egen historie ved å veve en ny. Eller er det rett og slett et eventyr vi prøver å fortelle?

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...