November 2010
Leder: Å skynde seg langsomt

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Tid er i tiden, for å si det slik. Nå skal vi skynde oss langsomt. Også på kaffebarer. Starbucks har bedt sine ansatte om å bruke lengre tid på å servere kaffen. Hvorfor? Fordi det som tar tid, er mer eksklusivt. 
Og skal noe gjøres skikkelig, tar det tid. Det vet vi. Juleforberedelsene betyr å skynde seg langsomt. Å ha god tid. Derfor kan du allerede nå starte med all verdens tilbehør til julematen, samt juleideer du kan lage hver eneste dag frem til julaften. Vi viser deg hvordan.

Eller du kan brygge ditt eget øl. En glemt tradisjon, som også tar tid. Det er lenge siden det var påbudt for alle kornbønder i Norge å brygge sitt eget øl til jul. Da vørterølet ble lansert i 1903, ble det raskt anbefalt av over 400 leger. Og mannen bak patentet ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull, fordi vørterøl bidro til “forøgelse av sundhed – specielt hos svagelige personer, reconvalescenter, og saadanne som lider av nervøsitet, gigt, chronisk rheumatisme, nyresyge, hjertelidelser, fordøielsesvanskeligheter, blodmangel og lungesyge. Endvidere er det specielt egnet for avholdsfolk, sportsmænd, kvinder og børn.” Ser man det.

Fordi det snart er jul og fordi vi gjerne vil at våre lesere skal være sunne og friske, serverer vi en julemeny med øl i alle oppskriftene. For du har ikke smakt god sjokoladeis, før du har prøvd den med en dæsj Porter. Eller skikkelig hvit sjokolademousse med tilsetning av bokkøl. Helt nydelig ville nok salige Martin Luther sagt. Han syntes det var helt ok å la tankene kretse rundt øl. Og lettet sin gudfryktige samvittighet ved å si at det var bedre å tenke på kirken i ølstuen enn ølstuen i kirken. Mens Abraham Lincoln proklamerte at det viktigste var å gi folket “real facts and beer,” for da ville han ha folkets tillit under enhver nasjonal krise. 

God tid brukte også den russiske maleren og de norske lafterne, som restaurerte søyler og utskjæringer på nyrenoverte Holmenkollen restaurant. Bygget, som opprinnelig ble reist i 1891, vitner om den gamle norske kulturarven som ligger i våre røtter og i vår bevissthet. En kultur med et særpreg man ikke finner i noe annet land og som følgelig må behandles med varsomhet. 

Med nennsom hånd er det vakre håndverket, som kjennetegner både Holmenkollen restaurant og Frognerseteren, tatt vare på og bevart så langt det har vært mulig. Noe nytt er kommet til, og det nye er på finurlig vis flettet inn i det gamle og tilpasset vår tid. På den måten veves nye historier, rommenes scenografi skifter og nye eventyrfortellinger ser dagens lys. Mens 60-tallets synder viskes vekk. Her er det treverk og natur-materialer, lær, skinn, pels og tekstiler av hamp, lin og ull. Naturens egne materialer og farger gir oss et glimt av norsk natur, både innendørs og utendørs. Et lite stykke Norge er gjenskapt – i vår egen historie. Godt vi har ildsjeler som tar vare på våre kulturperler. 

Apropos farger. Hva med årets jul? I år er den rød, slik den var opprinnelig. Både julerød og en litt dypere rødnyanse. Hibiscus heter Jotuns røde favoritt, og gjenspeiler tiden vi lever i. Når vi vil at noe skal skje, kommer rødt tilbake. Fargenes tilbakekomst henger også sammen med at vi reiser mer. Også i den tredje verden. Og rødt er en del av Afrikas fargekart. Men rødfargen leder nok først og fremst til “Back in the U.S.S.R.,” som er det store både fargemessig og designmessig. Både innen interiør og mote, ettersom catwalken viser masse rødt. Den kommunistiske livsstilen kommersialiseres og på et vis idealiseres. Russisk og rødt er “hot” for høsten 2010. Som en accentfarge i første omgang. Eller som en rød sofa, en stol eller en enkel vegg. 

Men det er ikke mye U.S.S.R. over julen i år, selv om den er aldri så rød og ikke så koselig som vi er vant til heller. Isteden er den nok litt grafisk, til tross for at rensdyrene er tilbake, uglene titter frem og 
konglene er av tre. Så riktignok er julens farge rød og dynamisk, men du trenger ikke sette opp tempoet for det. Skynd deg langsomt. Julen kommer allikevel så altfor raskt.

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...