Inne

November 2010
“Lustfyllt” ved Vätterns strand

Tekst: Helena Skarp Foto: Mari Eriksson

Ved Vättern et par mil utenfor Jönköping ligger idylliske Munkaskogsgård i den lille byen Habo. Vi ankommer en nydelig adventsdag i desember. Det er bare snøen som mangler for at den rette julestemningen skal innfinne seg.

Se alle bildene

Allerede ute på veien møtes vi av brennende lykter, granbar og vakre stilleben overalt i hagen. Innenfor døren slår julens dufter mot oss. Masser av levende lys og peisen som spraker og varmer innbydende og små adventstrær og tyttebærkranser som pynter opp og gjør hjemmet stemningsfullt.

Her bor Lena og Johan Ihrman med sine tre barn Lukas, Max og Wilma og katten Frasse.

Det var for ti år siden at Lena og Johan fant sitt drømmehjem. De var akkurat ferdig med å pusse opp en lærerbolig utenfor Jönköping og hadde ingen planer om å flytte. Da så Lena en annonse i lokalavisen der det sto “Gård ved Vättern til salgs” – et sted man bare drømmer om!

Den 1. mai 1999 overtok de nøklene og satte i gang med en omfattende renovering. Familien startet med å ruste opp drengestuen på 28 m2 der de skulle bo mens de renoverte det store huset.

Paret tegnet en ny planløsning og fikk hjelp av en arkitekt med å byggemelde det, og sammen med yrkeskyndige håndverkere ble hovedhuset renovert i løpet av sommeren.

Huset fikk et tilbygg med store glassverandaer i to etasjer både på fremsiden og baksiden. Takvinduene og en liten balkong er også nye. Fasaden er malt med Falu rødfarge med hvite detaljer og vindskier. Døren har en vakker blå farge som bryter av fint mot det øvrige. På taket ligger enkeltbuede taksten fra Vittinge.

De mange og store glasspartiene på verandaene gjør at dagslyset kommer inn fra flere sider og sprer et lys som er nesten magisk. Den lyse fargeskalaen inne forsterker lyset. Hvitt panel kler veggene. Gulvene er hvitmalte, brede planker. Johan og Lena har renovert med gedigne materialer og lagt ned stor omsorg i detaljene. Ingen gipsplater er brukt annet enn i badeværelset. Innervegger og tak er kledde med gulvplank som er malt med helmatt emulsjonsmaling. Elementene er nylagde i gammel stil fra Lenhovda Radiatorfabrik.

Huset ånder av en herlig følelse av landlig, personlig innredning. At Lena er dyktig, er det ingen tvil om. Hennes utrolige sans for farge, form og detaljer gjør hjemmet deres unikt.  

Huset kjennes utrolig varmt og vennlig ut. Levende lys brenner litt overalt. Bålet spraker og varmer i den åpne peisen. Vi blir tatt godt imot av Lena, som har kokt kaffe og byr på varme, nylagde smørbrød med brie, pinjenøtter og honning, en smaksopplevelse utenom det vanlige.

Lena er et kreativt menneske. Hun er keramiker og kunstner som maler mest i akvarell. Keramikken hennes er fantastisk, og hun lar seg inspirere av gamle fine fat, kanner, krukker etc. Keramikken er hvit og gjerne litt avrent. Akvarellene maler hun gjerne på store duker, og fargene går i “Vätterns lys og skiftninger”, som hun uttrykker det selv.

Johan, som er ingeniør av yrke, er også dyktig på håndverk og en handyman i hjemmet. Familien driver en gårdsbutikk sammen kalt “Lustfyllt” hvor de selger Lenas kunst og keramikk og andre håndplukkede innredningsdetaljer. Desembermåned er en hektisk tid for familien, for da har de “adventskos” i butikken med juletresalg, pølsegrilling og julegave-innpakking hver helg helt frem til “dagen før dagen”. Lena forteller at alle forberedelsene må begynne i god tid, alt fra innkjøp av varer og julegaver til utsendelse. Lena sender hvert år ut en personlig invitasjon til “Jul hos Munkaskogsgård” til alle sine kunder.

Selve julen feirer familien stort sammen med familie og slekt med mye god mat og herlige ringdanser. Hjemmet deres er fylt av mange gamle, fine ting som er funnet på loppemarkeder eller i antikvitetsbutikker. Noen ting er til og med funnet i containere og på søppeldynga.

De gamle tingene blandes med nytt og skaper vakre stilleben litt overalt i huset og gjør det til et personlig hjem.

I dag holder de på å ferdigstille den gamle “låven” som skal bli Lenas nye verksted og butikk.

Da vi forlater Lena og familien hennes, kjennes det som om et nytt vennskap er startet. Vi kommer til å tenke tilbake på denne dagen som har gitt oss så mange fine minner. Fylt med inspirasjon og varme, vender vi nesen hjemover. Munkaskogsgård er virkelig en perle ved Vätterns strand som vi gjerne vender tilbake til.

galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...