Inne

November 2010
Kims winter wonderland

Tekst, styling og foto: Lise & Kristian Septimius Krogh/House of Pictures

Cool sauebonde designer lampe for Le Klint. Le Klints lampeserie Snowdrop er møbeldesigneren Kim Samsons siste suksess innen design. Langt unna hippe designbyråer og de store motehusenes glamorøse scener lever den tidligere modellen et enkelt, stille liv på landet med 38 økologiske sauer – i ett med naturen.

Se alle bildene

Mellom de lyse bjerkestammene i det snø-hvite vinterlandskapet ses røyken stille stige opp fra skorsteinen i den lille skogvokterboligen. Beliggenheten er ganske enestående, og det er da heller ikke mange som er så heldige å få bo så unikt til midt i fredede områder som den danske møbeldesigneren Kim Samson. 

Hun er født på Bermuda av en dansk mor og en skotsk far, og Kim og hennes familie skulle en kort tur omkring Skottland før de endelig slo seg ned i Danmark. Da var Kim fem år.

Etter endt skolegang ble den vakre 19 år gamle studenten oppdaget, og i løpet av kort tid ble hun en meget ettertraktet fotomodell. De følgende åtte årene reiste hun verden rundt og lot seg fotografere til de internasjonale motemagasiner. New York, Paris og Milano ble hennes annet hjem. Behovet for å komme tilbake til Danmark og få seg en utdannelse meldte seg, og Kim flyttet til København, hoppet av modellkarrieren, og utdannet seg til møbeldesigner på Danmarks Designskole, hvor hun var ferdig i 1991.

I dag lever hun et ganske annet liv og en langt enklere tilværelse tilbaketrukket fra det pulserende storbyliv. Gleden ved dyr og drømmen om å bli sauebonde gjorde at hun i 1994 flyttet til halvøya Feddet ved Faxe syd for København. Her vier hun sitt liv til møbeldesign, sauehold og oppdrett av Border Collier.

Her har hun innrettet seg på 100 m2 i en av de tidligere skogvokterboligene til Strandegård fra omkring 1900-tallet, med sin datter Sara, 38 økologiske sauer, 3 gjeterhunder og 2 katter.

Sauene går rundt mellom bjerketrærne på et stort, lukket område like utenfor vinduene. De sorte og hvite Border Collie-gjeterhundene Gem, Ross og Duffy holder orden på saueflokken. 

I vintermånedene når frosten har lagt seg over det flate landskapet, og kulden knaser under støvlene, oppdager man hvor vakkert og malerisk fargene i sauenes pels, bjerke-stammene og den hvite snøen spiller opp mot hverandre.

Et bål brenner i snøen midt i hagen. Myke, langhårede saueskinn gjør de gamle hage-stolene mer behagelige å sitte i. Dampende het te venter, og vi fornemmer varmen fra flammene mens kulden biter i kinnene. 

– Det meste av tiden min her er jeg ute i naturen med hundene og sauene. Jeg har alltid ønsket å bli sauebonde, så jeg har et godt liv her, kommer det glad fra Kim.

Et sauekranium med krøllete horn henger rått og flott på stammen av et bjerketre. Det er helt uttørret og mumifisert, og går i nyansene nesten i ett med barken på treet.

– Jeg hadde noen utrolig vakre, langhårete værer på et tidspunkt. Da de ble slaktet, bad jeg om å få hodene. Kraniene er på sin særpregede måte ganske flotte og fascinerende, forteller sauebonden som har flere dyrekranier og horn plassert rundt omkring både ute og inne.

De store vinterstøvlene og ytterklærne etterlates i den lille entreen inn til huset. Herfra går en hvitmalt trapp opp til annen etasje med husets to soveværelser. Kim har en stor favn nyhugget ved med inn i stuen til å holde liv i bålet som allerede buldrer godt i ovnen. De to rødbrune abbysinierkattene Sacha og Sheba ligger og kroer seg på putene i kurv-stolene nær ovnen. Kjøkkenet ligger vinkelrett på – og i åpen forbindelse med stue og spisestue som er dominert av et stort spisebord og en sofa fylt med fargerike puter og pledd. To nesten sylindriske hvite plisserte Snowdrop-lamper henger flott over det rustikke langbordet med den gamle kirkeben-ken. En matchende stålampe står ved sofaen og gir rommet et friskt og moderne motspill.

– Lampene har jeg laget i samarbeid med Harrit & Sørensen, hvor Thomas og Nicolai fortrinnsvis har stått for den funksjonelle utviklingen og jeg har bidratt med den feminine formgivning. Ideen til utformningen fikk jeg faktisk rett utenfor vinduene mine hvor snøklokkene står og nikker med sine skjønne hvite hoder. Jeg er veldig kritisk når jeg setter meg med designerpennen i hånden. De tingene jeg skal lager, skal kunne brukes til noe. Le Klint står jo for noe klassisk. Med Snowdrop-serien har jeg forsøkt å nyfortolke den plisserte skjermen og gi den et tidsriktig uttrykk, forteller designeren.

I de små lavloftede stuene har Kim innrettet seg luftig og landlig, i en personlig og enkel stil. Et stort verdenskart over benken vitner om engasjementet for verden utenfor. Bokreolen bugner av bøker om design, kunst, gjeterhunder og sauer, og en liten samling av kitsch porselensdyr ligger fint i en gammel metallskål.

– Jeg har alltid vært glad i å gå på loppemarkeder, men å bo i et lite hus setter jo sin naturlige begrensning. Jeg har mange ting jeg oppbevarer andre steder. Alle mine små porselensdyr, melkekanner, rillete vaser og det meste av innboet mitt har jeg kjøpt på loppemarkeder rundt om i verden.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...