Nyt

November 2010
Øl – kokkekunstens gjemte sjel

Tekst: Sigrid Strætkvern Foto: Isidor Åstrøm

Styling/design: Monica Bjerkerud Sjøli/Øl med kniv og gaffel/Dinamo forlag 

Ølet har stått sentralt i Norge i mange tusen år. Våre forfedre betraktet ølet som hellig og med guddommelig kraft.  For 1000 år siden var det påbudt for alle kornbønder i Norge å brygge øl til jul. Minst tre naboer skulle komme sammen og skåle julenatten, til ære for jomfru Maria, Jesus og biskopen.  Øl hadde ikke bare en rituell betydning, men var også en viktig næringskilde. Øl ble kalt flytende brød, og var nærmest for helsekost å regne.

Se alle bildene

På gårdene i Norge var det vanlig å brygge øl selv, og man brukte også øl i maten. Denne kunsten har de senere årene gått mer i glemmeboken enn i kokeboken. De færreste er klar over at det finnes over 800 ulike smaker i øl, og ikke minst at det finnes et utall av øl å velge mellom. Øl som bayer, bokk, ale, hveteøl, porter og stout åpner ikke bare for nye opplevelser i glasset, men også i gryten. Det er dessverre en misforståelse at øl bare bør drikkes til fete pølser og sauerkraut.

Øl opptrer litt annerledes enn vin når den brukes i matlagingen. Visste du at iskrem med øl er fantastisk godt? Eller at bløtkaken med fordel kan dynkes med bokkøl? Øl er også ypperlig til marinering, en hovedregel er at lyst kjøtt og fisk marineres i lyst øl, og mørkt kjøtt marineres i mørkt øl. Lager du en saus med øl, bør ølet tilsettes mot slutten, siden ølet kan gi et bittert preg ved for lang koking.

Det finnes ikke den rett det ikke går an å matche øl til, det handler bare om å prøve noe nytt. Let gjerne i hyllene på butikken eller Vinmonopolet og prøv ut nye sorter øl. Skjenk ølet i stetteglass med stor klokke og nyt aromaen på linje med en vin. Kraftige, fyldige øl tåler også litt høyere temperatur ved servering.

Julematen inviterer til lek med øl i grytene, og her serverer vi et knippe oppskrifter til inspirasjon fra boken Øl med kniv og gaffel. Men la det ikke stoppe der. Øl og mat er svært anvendelig, og morsomme kombinasjoner kan du lage året rundt. Gled deg!

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...